Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem
jdu poprosit o radu nebo zkušenost.
Poslednních asi 5 dnů jsem si u male (skoro 11 mesicu) vsimla, že po koupání jí hodně vylézá pupík ven.Ona ho teda nemá nějak extra prohloubeny a schovaný, ale ani moc netrci.
Kdyz ji vytahnu z vany, tak trci nad brisko no temer 4mm. Byl vevnitr trosku cerveny, tak jsem zacala vytirat, ale jak vyleze z vany je mirne cerveny a hlavne vystouply.
Během dne je celkem v normálu.
Nevíte někdo prosím, čím by to mohlo být, proč tak najednou…
Díky
Také synovi trochu vylézá pupík, takže jsem zvědavá na příspěvky. Přemýšlela jsem nad kýlou..
Ahoj, asi moc často nutíš holčičku zapínat břišní svaly a dělá se jí pupeční kýla. Ale jestli to je jen 4mm, tak je to minimum. Radím- mimčo zbytečně nezvedat jen za podpažíčka, vždycky podržet i těžký zadeček a dávat často na bříško.
Zdravím!
Ahoj, našemu malému zjistili teď pupeční kýlu 5mm. Byli jsme s ním na dětské chirurgii s jiným problémem a tohle zjistili jen tak víceméně omylem
Doktorka mi říkala, že se s tím nic nedělá, máme napsanou kontrolu v pěti letech - pokud to nebude růst nějak enormně.
Každopádně pokud máte cestu k dr, zmínila bych se.
Máme taky vystouplý pupík, teď jsme byli na kontrole a dr. nic neříkala…Tak nevím, celkem jste mě vyděsily…
Jéžiš, neděste se ničeho!
Pupeční kýla trápí spoustu mrňat a většina se růstem a zpevňováním bříšních svalů sama ztratí. A pokud tomu ještě samotné pomůžete tím, že děti netaháte za podpaží a podepřete i další-těžší část tělíčka, často nechávat na bříšku, neposazovat dokud to nezvládnou dětičky samotné a popřípadě je možné v lékárně či zdr.potřebách zakoupit i kýlní pás (ne všichni prcci ho ale snesou).
Ještě doplněk k mé předešlé radě- pupeční kýla mrňata netrápí, teda pokud se nějak rapidně nezvětšuje, nemění barvu, nebo se prtě nekroutí v bolestech- to bych rychle startovala k MUDr., ale pokud jsou Vaši broučci v klidu, tak je pupíček záležitostí spíše estetickou- tudíž z ní máme vítr hlavně my- maminky.
Hanulínek píše:
Ahoj, asi moc často nutíš holčičku zapínat břišní svaly a dělá se jí pupeční kýla. Ale jestli to je jen 4mm, tak je to minimum. Radím- mimčo zbytečně nezvedat jen za podpažíčka, vždycky podržet i těžký zadeček a dávat často na bříško.
Zdravím!
já ji nenutím zapojovat nic. sama si stoupne,sama obchazi nabytek,nikam ji netaham pres brisko,
Kamča.dalmatinka píše: řekla bych na 99 % pupeční kýla
no jo, ale z ceho?????
jinak abych upresnila,kdyz ji zvedam,zvedam kolem hrudnicku, sama sedi,leze,stoji,obchazi nabytek,sama si stoupne v prostoru.
jen je mi divne,ze ji vzdycky vyskoci po teple vane a behem dne nic neni videt
Kapsarecek píše:Kamča.dalmatinka píše: řekla bych na 99 % pupeční kýlano jo, ale z ceho?????
Tohle mi připadá poměrně výstižné.
Kapsarecek píše:Kamča.dalmatinka píše: řekla bych na 99 % pupeční kýlano jo, ale z ceho?????
No to je právě z toho, že mají děti ne úplně vyvinutou a zpevněnou břišní stěnu, takže mezi svalíky může pod kůži proklouznout střevní klička.
To tahání dětí jako ,koťata´ je jen možný příklad. Třeba Tvoje holčička při zvedání se, zapíná svalíky které do teď odpočívaly a prostě ta střívka neudržela.
Jak jsem již psala- pokud ta boulička v pupíčku rychle hodně neroste, nemění barvu nebo nemá dítě viditelné bolesti bříška, není to nutno řešit, je to spíše estet.záležitost. Samozř.se dá i odoperovat, ale to až nejdříve ve 3.letech.
BohunkaP píše:Kapsarecek píše:Tohle mi připadá poměrně výstižné.Kamča.dalmatinka píše: řekla bych na 99 % pupeční kýlano jo, ale z ceho?????
nooo tohle mi dle toho na kylu neprijde.
pupik nevystupuje cely,ale jen okraje.
Hanulínek píše:Kapsarecek píše:No to je právě z toho, že mají děti ne úplně vyvinutou a zpevněnou břišní stěnu, takže mezi svalíky může pod kůži proklouznout střevní klička.Kamča.dalmatinka píše: řekla bych na 99 % pupeční kýlano jo, ale z ceho?????
To tahání dětí jako ,koťata´ je jen možný příklad. Třeba Tvoje holčička při zvedání se, zapíná svalíky které do teď odpočívaly a prostě ta střívka neudržela.
Jak jsem již psala- pokud ta boulička v pupíčku rychle hodně neroste, nemění barvu nebo nemá dítě viditelné bolesti bříška, není to nutno řešit, je to spíše estet.záležitost. Samozř.se dá i odoperovat, ale to až nejdříve ve 3.letech.
ale ona to neni boulicka,ji se vyzvedne jen okraj,vypada to jako kuze,ale je videt,ze je to kraj pupku.