Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tak predne, pred kolika lety mela manzelka 18let? bylo to driv nez 2014 tj pred novym obcanskym zakonikem? jiz to muze byt promlceno…
druha vec je ta, ze jeji matka nemusi byt az tak pravne znala, takze i kdyby to bylo promlceno, tak se ji muze rici, at zaplati nebo ze ji da manzelka k soudu… navic i v pripade promlceni to jde dat k soudu, ale s rizikem vzneseni namitky promlceni u soudu s dusledkem zamitnuti zaloby
kdyztak pisnete sz
No to, že matka dělá mrtvého brouka svědčí o tom jaký je to charakter.. já bych se jí tedy slušně zeptala na výsledek dědického řízení, když ona se k ničemu nemá. Matka jí není schopná za x let říct jak se věci mají a dcera se má za sva práva cítit blbě? Pokud nemá matka na vyplacení, navrhla bych jí, aby mi ten dům darovala a ona ať si tam nechá věcné břemeno.
@Safija To lze, aby soud u nezletilého dědice již konkrétně rozhodl v jaké formě mu náleží dědictví? Myslela jsem, že řeší pouze opatrovníka a jeho povinnosti s tím, že dědictví mu připadne po dovršení 18 let a na něm je, jakým způsobem se s ostat. dědici příp. dohodne.
Sojkka, opravdu to je takhle napsané. Soud přiznal matce nemovitý dědictvý ale musí dceru po 18náctém roku života vyplatit. A dokonce tam je k tomu dodatek,že-li tak nesplní může být na ni podána žaloba. je to černé na bílém
Jinak soud může dědictví odmítnout za dítě podle toho jestli je výhodné nebo prodělečné. Soud vždy rozhoduje v prospěch dítěte.To jak rozhodl bylo už na domluvě.
Už včera jsem měl pochybnosti jako Sojkka a odpoledne jsem se o tom bavil se známým právníkem a i on pochyboval, že by soud nařídil někomu odkoupit díl nemovitosti (nic jiného to není) a za jiného rozhodl, že ho prodá. Taková věc musí být ve veřejném zájmu (viz. výkup pozemků pro dálnici). Když se dědici nedohodnou a nezletilý se nemůže dohodnout, tak se do Katastru zapíše každému jeho díl a hotovo. A za jakou cenu nařídil soud ten díl vyplatit? Podle znaleckého posudku (pro dálnice se vykupují pozemky i za 16 násobek)? A ze kdy, v době zdědění, v době 18 narozenin?
Luboš P. opravdu to tak je máme doma ofocený dokument z řízení. Odhadce odhadl cenu nemovitostí a 1/3 má připadnou manželce. nevím proč tak soud rozhodl, ale je to skutečně tak.
@Sojkka ano, opravdu jsem se ve sve praxi uz setkala s tim, ze opatrovnicky soud schvalil navrzenou dohodu dedicu v tom smyslu, ze dum zustane zijicimu rodici cely a ten ma pak povinnost vyplatit nejakou castku do nejakeho data v budoucnu, v pripade nezletilce tedy treba v den osmnactin… duvodem odlozeni vyplaty na zletilost muze byt i to, ze kdyby se ty penize vyplatily hned, tak by zijici rodic musel delat nezletilci spravu majetku a musel by posilat pravidelne reporty na soud event by soud musel provest vinkulaci vkladu na uctu ci vkladni knizce do zletilosti a v pripade nenadale udalosti zase odblokovavat…
@Luboš P : ne kazdy pravnik vi vse, pokud ten vas znamy nema praxi v rodinnem a dedickem pravu, nejlepe ze soudu (jako ja) nebo od notare, tak to nemusi vedet a pak podava neuplne zavadejici info… jo a kdyz jste se ho ptal, rekl jste mu, ze tady toto je stara dedicka dohoda dle starych dnes jiz zrusenych zakonu?
Dobrý den, chtěla bych od někoho poradit ohledně vyplacení peněz z účtu. Zdědila jsem po mamce veškerý majetek. Ještě před smrtí měla na účtě XY. Z toho jsem na jeji požádání část vybrala, abych ji poplatila věci…po smrti tam zbyla zhruba polovina původní sumy a nikdo už z účtu nevybíral…mamince ještě po smrti přišel důchod, který se tedy vracel zpět. Ale pořád tam měla být ta polovina původní častky. Po vypořádání dědictví jsem byla v bance zrušit účet s tím že ten zbytek mi do měsíce pošlou. Peníze přišly, ale přišla častka mnohonásobně menší…podle banky je to v pořadku a mám si vyžádat výpis…podotýkám, že zádne trvale platby mamka neměla. Chci se tedy zeptat, zda nemá nekdo s timto zkušenost? ![]()
Není to tak, že je z dědictví vyplácen také notář, který ho vyřizuje? S někým jsi přece o dědictví musela jednat, proč se neobrátíš na něj?
@Aduš8 píše:
Není to tak, že je z dědictví vyplácen také notář, který ho vyřizuje? S někým jsi přece o dědictví musela jednat, proč se neobrátíš na něj?
Tak o tom by snad musela vědět… ![]()
@Aduš8 notar byl vyplacen na miste v den kdy jsem byla predvolana a kdy jsem dostala papir ze jsem dedicem…no samozrejme to nejak resit budu. Bohuzel na vypis musim cekat tyden…jen jsem chtela vedet zda nekdo nema podobnou zkusenost, ze byla chyba na strane banky… ![]()
Zkušenost s touto situací nemám, jen mě napadá, že částka na bankovním účtu musela být do dědictví zohledněna a musí být uvedena v rozhodnutí o dědictví. Takže jaká je částka v rozhodnutí? Je to ta, kterou jste očekávala nebo ta co Vám přišla na účet?
Neprobíhaly tam inkasa z účtu? SIPO za byt, splátky? Všechno, co majitel účtu zadal buď jako povolení inkasa nebo trvalé příkazy, se dál sráží, pokud jsou tedy na účtu finance. Nezbývá než počkat na výpisy.