Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
uvažuji o pořízení fotovoltaiky na rodinný dům, ale nejsem si jistý, jestli se mi při mé spotřebě skutečně vyplatí. Budu rád za názory a zkušenosti lidí, kteří mají podobné podmínky.
Moje situace:
rodinný dům
4 osoby v domácnosti
roční spotřeba elektřiny cca 5 500 kWh
vytápění automatickým kotlem na tuhá paliva (elektřinou netopím)
teplou vodu ohřívám elektrickým bojlerem
tepelné čerpadlo ani elektromobil neplánuji
Plánuji pořízení vířivky a zahradního domku o velikosti 9×4m
cílem je hlavně snížit účty za elektřinu
Zajímalo by mě:
Vyplatila se vám fotovoltaika při podobné spotřebě?
Budu rád za jakékoli zkušenosti z praxe, protože reklamám firem moc nevěřím a zajímá mě hlavně to, jak to funguje v běžném provozu.
Děkuji.
@petrkopecky921 píše: Více
Tohle ti nikdo neřekne dokud nebudeš mit návrh řešení. Můžeš přebytky prodávat, nebo posilat treba rodicum, nebo byt ostrovem nebo časem změníš názor na elektro auto.
Nejdříve si poradne promysli co od toho chceš. Pak si nechej zpracovat návrhy řešení a pak se rozhodni.
Uvažuji nad FVE na chalupě, spotřebu mame kolem 2kwh a ciste kvuli snížení faktur za el se mi za současných podmínek FVE nevyplatí. Ale chci ji kvuli častým výpadkum sítě, chci posílat přebytky do bytu, chci si časem pořídit el auto a chci baterie at jsem v případě black outu nezávislá. Takže ano jdu do toho, přestože návratnost bude delší.
@Anonymní píše: Více
Podle mě bez dotace se ti vyplatí maximálně ohřev bojleru. To je celkem nízká investice, nepotřebuješ baterie, střídač jen levný, žádná složitá zařízení. Počítej, že i elektro má životnost a odchází to.
@Toommaass píše: Více
Píšu za současných podmínek. Kdy jeste dobihaji dotace. Až úplyne 2 lete období pak spousta firem zkrachuje, pročistí se trh, ceny půjdou dolů… a pak je tady stále otázka nabíjení elektro auta a především a pro me zásadní vec byt soběstačná. Ideální by bylo mit ostrov, ale nevim zda to v našich podmínkách lze.
@petrkopecky921 píše: Více
Záleží co si člověk představí pod pojmem „vyplatí“. Já jsem na návratnosti asi 6 let. ![]()
Každopádně dávat co největší systém a baterie. Sice je to největší částka na investici, ale do budoucna se s tím nejlíp pracuje, jelikož pár panelů vám nikdo dodělávat nebude…
Musíte vědět, kam tu elektřinu budete dávat. Prodej pretoku si rovnou skrtejte, tam jsou to drobné. Ohřev TUV je fajn, to zvládnete konec února až konec října topit jen z FVE. Do vířivky taky něco přes léto nacpete, ale pořád toho vyrobite mnohem více než využijete. Proto pak pořízení EV je jediná cesta, jak maximalizovat spotřebu své vyrobené elektřiny.
Pokud budete mít povolené přetoky, tak je ještě možnost sdílení, ale to už chce hodně naplánovat a mít komu.
@JancaS84 píše: Více
FVE se dělá na desítky let. Musí přemýšlet do budoucna a ne čisté podle aktuální situace.
@petrkopecky921 Hele nejlepší způsob je ukládat energii do elektroauta. A samozřejmě mít ho tedy v době největšího výkonu připojené. To ale píšeš, že neplánuješ. Pak možná jít do nějakého malého výkonu, aby ti nevznikaly přebytky. Nebo do systému se zapojeným ecoflow nebo podobnou baterií, ze které pak budeš nabíjet běžné věci. Ale to ekonomicky ani uživatelsky takový smysl nedává…