Jak se vyznat ve výplatním listu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Achjo, já se s tím hezky vypisovala aby to vypadalo přehledně a ono se to smrsklo
.. no tak nevim jestli se teď v tom někdo vyzná ![]()
- Citovat
- Upravit
Protože si pouze myslíš, že by je měl platit stát, když pracuješ, tak si je normálně platíš sama, pouze pokud máš méně než minimální mzdu, tak ten doplatek zdravétího do ní zaplatí stát
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to dobře. Sociální stát za nikoho neplatí, část odvádí zaměstnavatel a část zaměstnanec. A se zdravotním je to tak, jak píše @j.a.n.i1 Musela bys pracovat na dohodu o provedení páce za méně než 10 000 Kč a pak bys sociální ani zdravotní neplatila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Hezký den,
chci se zeptat někoho kdo tomu rozumí. Jsem na mateřské a do toho pracuji, mám smlouvu na dobu určitou. Chci jen vědět jestli je vše v pořádku, takže:Mzdová složka (dny pro D 10.00) Hod. Dny Náhrady Srážky
Zajímá mě proč mám ve srážkách SZ, když by ji měl za mě platit stát?
Základní mzda 80.00 10.00 6400
Vyměř. základ na ZP, odvod na ZP (ČPZP) 6400 288
Vyměř. základ na SZ, odvod na SZ 6400 416
Dílčí základ daně (super hrubá mzda) 8576
Sleva na dani na poplatníka 2070 *
Základ daně (daň bez slevy) zálohová daň po slevě 8600/ 1290/ 0
Hrubá mzda 6400
Spoření dobírky 5696
proč by za tebe měl sociální pojištění platit stát, když pracuješ? Je to v pořádku, ze mzdy se sociální a zdravotní pojištění odvádí, daň tam nemáš…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Možná zakladatelku napadl tento dotaz z důvodu, že je na mateřské/rodičovské, a když v tomto případě člověk nepracuje, tak stát za něj hradí zdravotní pojištění. Tudíž si třeba myslela, že to bude platit i v případě, že při mateřské pracuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paluška01 píše:
Možná zakladatelku napadl tento dotaz z důvodu, že je na mateřské/rodičovské, a když v tomto případě člověk nepracuje, tak stát za něj hradí zdravotní pojištění. Tudíž si třeba myslela, že to bude platit i v případě, že při mateřské pracuje.
Když při mateřské pracuje (na DPČ nebo PS), tak za ni stát platí zdravotní pojištění z minimálního vyměřovacího základu a z vyměřovacího základu stanoveného podle mzdy platí odvody zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Paluška01 píše:
nebo má zkušenosti z dřívějška (a není to tak úplně dávno, já s dětma ve školce to ještě pamatuji, teď je mám na základce), kdy to tak opravdu bylo, že část mzdy byla v tomhle případě od platby „osvobozená“ (protože platil stát) a zaměstnanci se sráželo až když si vydělal nad daný limit. pak to zrušili a i matky na rodičovský začaly platit z celé mzdy. ale teď si nějak nemůžu vybavit, jestli se jednalo o sociální, zdravotní nebo oboje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemohlo se jednat o DPP, neboť má ve výplatní pásce strženo SP a ZP. Ledaže by udělala mzdová účetní chybu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
@sagina Možná se jednalo o DPP.
to bylo na mne? ne, nejednalo se o DPP, byla to fakt úleva pro ty, za které je plátcem zdravotního pojištění stát. tuším nějak do částky kolem 3,5 tis se zdravotní neplatilo, platilo se až z vyššího příjmu. ale teď si zaboha nevzpomenu, jestli to sociální k tomu bylo přidružené nebo ne
mám pocit, že se to rušilo za Škromacha ve vládě, ale nevím jistě. že se jedná o neoprávněnou výhodu pro zaměstnané matky a jak by k tomu ostatní zaměstnanci přišli, že oni musí platit z celé částky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znovu otevírám diskuzi. Setkal se někdo na výplatnici s termíny „Fiktivní poj. podnik“ a Spoření? Za to první se mi z platu strhla téměř čtvrtina a nemám tušení, co to znamená, stejně jako Spoření…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01 píše:
Znovu otevírám diskuzi. Setkal se někdo na výplatnici s termíny „Fiktivní poj. podnik“ a Spoření? Za to první se mi z platu strhla téměř čtvrtina a nemám tušení, co to znamená, stejně jako Spoření…
tak pokud to je takhle vysoká částka, nemůže se jednat o pojistné zaměstnavatele za zdravotní a sociální, které se platí z hrubé mzdy, ale není její součástí (tedy je součástí tzv. suprehrubé mzdy)?
spoření může být jakákoli částka, kterou si necháváš posílat ze mzdy na nějaký účet - u nás se třeba kdysi do téhle kolonky psal i plat vyplácený na účet, tehdy bylo zvykem nechávat si mzdu nebo alespoň zálohu na mzdy vyplácet v hotovosti.
ale možná by to chtělo vidět celou výplatní pásku, aby se člověk zorientovat, co na ní je a není, pak se i líp dá domyslet, co se pod kterým názvem skrývá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký den,
chci se zeptat někoho kdo tomu rozumí. Jsem na mateřské a do toho pracuji, mám smlouvu na dobu určitou. Chci jen vědět jestli je vše v pořádku, takže:
Mzdová složka (dny pro D 10.00) Hod. Dny Náhrady Srážky
Základní mzda 80.00 10.00 6400
Vyměř. základ na ZP, odvod na ZP (ČPZP) 6400 288
Vyměř. základ na SZ, odvod na SZ 6400 416
Dílčí základ daně (super hrubá mzda) 8576
Sleva na dani na poplatníka 2070 *
Základ daně (daň bez slevy) zálohová daň po slevě 8600/ 1290/ 0
Hrubá mzda 6400
Spoření dobírky 5696
Zajímá mě proč mám ve srážkách SZ, když by ji měl za mě platit stát?