Výpočet mateřské po studiu

Anonymní
15.12.18 00:39

Výpočet mateřské po studiu

Ahoj všem,

řeším aktuálně nárok na PPM po absolvovaném studiu VŠ a hledám maminky s podobnou zkušeností. I když jsem po studiu zaměstnaná jen krátce, nárok na vznik PPM mám, úspěšné studium se započítává do 270 dní povinné účasti na nemocenském pojištění.
Jde mi ale o to, z čeho se bude vypočítávat denní vyměřovací základ. Někde mi bylo řečeno, že jen ze dní, kdy jsem byla zaměstnaná (vydělí se počtem dní, kdy jsem byla zaměstnaná), jinde ale, že se výdělek z těchto několika měsíců zaměstnání bude dělit 12 měsíci ( klasicky, tak jako u všech, kteří splňují podmínky a mají odpracováno 270 dní). V druhém případě by ale DVM dával jen strašně malé číslo a PPM by tedy vůbec neměla smysl.
Nemá tu prosím někdo osobní zkušenost s tím, jak to probíhalo a v jaké výši PPM doopravdy byla?
Předem mooc děkuju :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5501
15.12.18 01:12

Ta prvni varianta. Je to tak vzdy, jde o DVZ, to denni tam ma svuj vyznam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
15.12.18 01:27

Bude to jak píšeš u první varianty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.18 09:15

Moc děkuji za odpovědi! A máte s tím prosím někdo nějakou osobní/bližší zkušenosti z poslední doby? Už mi z toho jde hlava kolem, potřebovala bych těžit z nějakého podobného případu ať je to na tuti :D i tak ale děkuji, snad to klapne :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5501
15.12.18 10:06

Nepotrebujes osobni zkusenost. Funguje to stejne u kohokoli, kdo neni zamestnan 13 mesicu. Staci 270 dni… Denni vymerovaci zaklad je proste denni, nedeli se to 12 mesici, ale presnym poctem dni. Krom toho ti to stejne vyplni zamestnavatel, ty mu jen doneses papir a predpokladam i potvrzeni o zdarnem ukonceni studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
15.12.18 10:18

DVZ se vždy počítá jen z poslední pojištěné činnosti, standardně z 12 měsíců před měsícem, ve kterém na PPM nastupuješ, ale pokud to dané pojištění (zaměstnání) trvalo kratší dobu, tak jen z té kratší doby.

§ 18 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-187#…
(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

(4) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
15.12.18 10:27

Lendeš, ale takhle to je podle zákona, ovšem zakladatelka chce osobní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat