Výpočet PPM z částečného nebo plného úvazku?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
🧮Výpočet peněžité pomoci v mateřství
Přečtěte si článek: Peněžitá pomoc v mateřství, jak ji zařídit?
Reakce:
@Anonymní píše: Více
Oni nemaji co zachraňovat, oni maji správně vyplnit podklady, což evidentně neudělali, protože při trvání te same smlouvy se vydelek vzdy porovna a pocita se z vyssiho.
Nebo je druhá varianta, ze tech 0,2 mam na druhou smlouvu a pak ale je potreba zadat z obou a výdělky se naopak sečtou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 No přijde mi to celé divné, jako paní tam dělá roky, prý byla překvapená, když tohle zjistila, že mi to budou počítat z toho zkráceného, když mám normálně dobu neurčitou. Ještě si říkám, jestli nezavolat na sociálku sama, ale zas abych něco ještě víc nepos…
- Citovat
- Upravit
To je nesmysl. Bude se to počítat z původního výdělku případně i z toho dalšího pokud tam splníš podmínky pro nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no ještě teda jsem se dívala na tu smlouvu, mám tam teda dobu neurčitou, s tím že po dobu RD mM podepsaný dodatek, že mám zkrácený úvazek právě po dobu RD, který po ukončení RD zaniká. A paní z práce říkala, že na sociálce to berou jako novou smlouvu, že tomu sama nerozumí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Na ČSSZ to mohou brat jen tak, jak jim to zaměstnavatel (tedy ta paní) nahlásil a je to její práce, tak by tomu rozumět měla…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po první rd jsem se vrátila na 0,9 do práce, druhou mateřskou jsem měla stejnou jako první, 25tis…když je to do 4 let, počítá se to nejvyšší
- Citovat
- Upravit
Tak ještě pro upřesnění, prý je problém tohle:
Pokud by byl Váš příjem tak nízký, že by z něj nebylo odváděno nemocenské pojištění (např. u zkráceného úvazku se mzdou do 4500 Kč měsíčně), může se jednat skutečně o přerušení účasti na pojištění. V takovém případě by nárok na PPM vznikl až po obnovení nemocenského pojištění.
Obecná odpověď od známé mamky ze sociálky, tak k čemu je ta běžící smlouva + nástup na PPM do 4 let věku předchozího dítěte, nemá to přednost?
- Citovat
- Upravit
Ještě si tu odložím něco z chytrého AI, zítra zkusím podrobněji tu známou vyzpovídat, tak ať to nehledám znova: Neberte to nějak v potaz ![]()
Návrat na původní smlouvu:
Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou na plný úvazek a částečný úvazek byl jen dodatek „po dobu RD“, je nutné, aby zaměstnavatel doložil, že v době nástupu na PPM (9. 2.) tvůj pracovní poměr fakticky běžel dle původních podmínek. Pokud jsi na RD a pracuješ tam, na PPM se použije příjem z doby před prvním mateřstvím. Zaměstnavatel musí na OSSZ nahlásit, že zkrácený úvazek skončil a ty se vracíš na plný.
Ukončení zkráceného úvazku před PPM:
Pokud by byl zkrácený úvazek vedený jako samostatná smlouva (ne dodatek), zaměstnavatel by měl zkrácený úvazek ukončit ideálně den před nástupem na novou PPM. Tím by se automaticky měl výpočet vrátit k původnímu vyššímu úvazku (pokud mezi tím nebylo dlouhé volno bez pojištění).
Podání námitky / Oprava podkladů (eNeschopenka/PPM):
Zaměstnavatel by měl zkontrolovat podklady, které poslal na OSSZ. Pokud poslali jako podklad k PPM jen ten nízký příjem z 0,2 úvazku, je to chyba. Je nutné doložit průměrný příjem z posledního „velkého“ zaměstnání.
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
Prosím anonym skrz finance
k 9. 2. jsem nastoupila na PPM skrz třetí těhotenství, termín mám 18.3. Jsem doma s druhým dítětem na RD, co bude mít v květnu 3 roky. No a mám práci smlouvu na dobu neurčitou, během RD jsem měla smlouvu na částečný úvazek 0,2 s podmínkou, že tento úvazek je jen po dobu RD. A dneska mi volali z práce, že jim přišlo ze sociálky, že mi PPM budou počítat z toho zkráceného úvazku, takže namísto částky přes 20k to bude cca 5k. A přemýšlí, jak to „zachránit“. No moc jsem to nepochopila, už mezi prvním a druhým dítětem jsem to měla podobně a nebyl problém s přechodem na PPM a výpočtem z původní smlouvy na celý úvazek. Paní říkala, že jak byl ten výdělek menší, že to není nějaký rozsah malého zaměstnání nebo tak něco. V pátek tam mám jít osobně, že to ještě prověří. Nemáte někdo zkušenost, jak se to řeší? Jako zas přijít o dost peněz kvůli tomu, že jsem nechtěla úplně vypadnout z práce a byla to příjemná brigáda, no to se fakt vyplatí