Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No tak ideální by bylo si práci sehnat už teď s nástupem po výpovědní lhůtě, abys na ten pracák vůbec nemusela ne? A pokud tě netlačí čas (myšleno, pokud nemáš čtyřicítku na krku), s dítětem bych počkala, až budu mít v nové práci po zkušební době
Ale to jsem já, jistota příjmu, když zakládám rodinu je pro mně zásadní.
Jinak s tím pracákem a nemocenskou - nárok na nemocenské dávky bys měla pouze v případě, že by pracovní neschopnost byla zahájena, ještě v ochranné době 7 dní od skončení zaměstnání. To, jak dlouho budeš na pracáku/doma ti také ovlivní, jestli pak budeš mít nárok na mateřskou.
Pokud uplyne před nástupem na mateřskou dovolenou více než 180 dní od skončení pracovního poměru a ty budeš stále nezaměstnaná, nebudeš mít nárok na výplatu mateřské a dostaneš až rodičovský příspěvek po narození dítěte. S nemocenskou vůbec nemá smysl operovat, když nevíš, zda pro ni bude zdravotní důvod. Osobně bych snažení přerušila a znovu to zkoušela až po uplynutí zkušebky v novém zaměstnání. Ta chybějící mateřská může být docela citelná finanční ztráta.
@Anonymní píše:
Ahoj
Za pár dní mám dát výpověď a po skončení výpovědní lhůty se mám stěhovat.
S přítelem se snažíme o mimčo a mě zajímá otázka, co když otěhotním ve výpovědní lhůtě? Po výpovědi půjdu na nějakou dobu na pracák. Otázka druhá, co když otěhotním potom? Jak to bude, když nebudu moct do práce a taky co financí se týče? A dá se marodit na pracáku?
Jako těhotnou mě asi jen tak nezaměstnají.
Už se pár měsíců snažíme a pořád se nedaří, tak se obávám že se zadaří po výpovědi a já nebudu vědět co vůbec dělat.
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď
Když otehotnis ve výpovědní lhůtě a pak se dal nikde nezaměstnanás tak nebudeš mít nárok na mateřskou.
Ty už víš předem, že budeš mít zdravotní problémy, proč by si měla narodit na pracaku? Tu návštěvu jednou za měsíc snad zvládneš ne.
Co se financí týče tak dostaneš podporu v nezaměstnanosti pokud na ni máš nárok a to je vše.
Takže nejlepší bude když snažení necháte až budeš mít novou práci a preckas tak aspoň zkusebku. Ať se máš pak i kam vrátit.
@JancaS84 už jedno dítě doma mám a zdravotní důvody mám už teď na to abych marodila, tak vím že i v těhotenství bych marodila. A tak další otázka je, co je pro mě lepší, jestli jít marodit a výpověď až potom, nebo dát výpověď a jít na pracák
@vedma007 já teoreticky novou práci mám, ale budeme se stěhovat s dítětem na druhou stranu ČR a vše pro nás bude nové, moc zařizování a školka. Potřebuju trochu času, než si dítě zvykne na školku. Pak bych hned nastoupila do práce.
@Anonymní píše:
@JancaS84 už jedno dítě doma mám a zdravotní důvody mám už teď na to abych marodila, tak vím že i v těhotenství bych marodila. A tak další otázka je, co je pro mě lepší, jestli jít marodit a výpověď až potom, nebo dát výpověď a jít na pracák@vedma007 já teoreticky novou práci mám, ale budeme se stěhovat s dítětem na druhou stranu ČR a vše pro nás bude nové, moc zařizování a školka. Potřebuju trochu času, než si dítě zvykne na školku. Pak bych hned nastoupila do práce.
Nejlepší je být zaměstnaná ať už do práce chodit nebo být na nemocenské.
Ahoj

Za pár dní mám dát výpověď a po skončení výpovědní lhůty se mám stěhovat.
S přítelem se snažíme o mimčo a mě zajímá otázka, co když otěhotním ve výpovědní lhůtě? Po výpovědi půjdu na nějakou dobu na pracák. Otázka druhá, co když otěhotním potom? Jak to bude, když nebudu moct do práce a taky co financí se týče? A dá se marodit na pracáku?
Jako těhotnou mě asi jen tak nezaměstnají.
Už se pár měsíců snažíme a pořád se nedaří, tak se obávám že se zadaří po výpovědi a já nebudu vědět co vůbec dělat.
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď