Výpověď dohodou ze strany zaměstnance

Anonymní
14.7.14 16:49

Výpověď dohodou ze strany zaměstnance

Děvčata, mám problém. Mám práci na dobu neurčitou. Zíslala jsem novou práci, práci snů. Nový zaměstnavatel by potřeboval, abych nastoupila 15.8. Chci tedy podat výpověď dohodou. Co když mě nebudou chtít pustit? Dá se to nějak obejít? Tu práci si nechci nechat utéct.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41209
14.7.14 16:51
@Anonymní píše:
Děvčata, mám problém. Mám práci na dobu neurčitou. Zíslala jsem novou práci, práci snů. Nový zaměstnavatel by potřeboval, abych nastoupila 15.8. Chci tedy podat výpověď dohodou. Co když mě nebudou chtít pustit? Dá se to nějak obejít? Tu práci si nechci nechat utéct.

Nemyslím..záleží jaké vztahy máš v současné práci. Budeš potřebovat podepsat výpověď dohodou. Pokud ne, budeš ji muset podat ty a tady platí výpovědní lhůta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4944
14.7.14 17:00
@Anonymní píše:
Děvčata, mám problém. Mám práci na dobu neurčitou. Zíslala jsem novou práci, práci snů. Nový zaměstnavatel by potřeboval, abych nastoupila 15.8. Chci tedy podat výpověď dohodou. Co když mě nebudou chtít pustit? Dá se to nějak obejít? Tu práci si nechci nechat utéct.

Jak tady bylo již několikrát zmíněno, není to výpověď dohodou, ale rozvázání pracovního poměru dohodou nebo výpovědí. Výpověď je jednostranná a ukončení dohodou je na domluvě zúčastněných stran. Zeptej se zaměstnavatele, zda na dohodu přistoupí. Pokud na dohodu nepřistoupí, budeš muset dát výpověď a dodržet zákonnou výpovědní lhůtu.

Příspěvek upraven 17.09.14 v 17:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
14.7.14 17:16
@Anonymní píše:

Nemůžeš dát výpověď dohodou. Můžeš se dohodnout na rozvázání pracovního poměru ke dni 14.8., nebo rozvázat pracovní poměr výpovědí - a v tom případě skončí ke dni 30.9., pokud bude výpověď doručena v červenci.

Co dělat?

Především bych radil zjistit u nového zaměstnavatele, jestli by na tebe počkal do 1. října v případě, že by se ti nepodařilo rozvázat pracovní poměr dohodou.

Pokud by ti závazně (nejlépe písemně) slíbil, že by na tebe počkal do konce září, tak dej písemně výpověď a pak navrhni rozvázání pracovního poměru dohodou ke dni 14.8. Pokud dosavadní zaměstnavatel na dohodu nepřistoupí, tak bude platit ta výpověď, v září skončíš a v říjnu nastoupíš v novém zaměstnání.

Pokud na dohodu přistoupí, tak pracovní poměr skončí dohodou, protože dohoda má přednost před výpovědí a termín ukončení PP dohodou předchází termín ukončení PP výpovědi. Ostatně - v dohodě může být uvedeno i to zpětvzetí výpovědi, takže pak to bude jasné.

Pokud by ale na tebe do října nepočkal (nebo by ti to závazně neslíbil), tak tedy navrhni to dohodu, ale bez té výpovědi. Pokud se ti nepodaří dohodnout, tak zůstáváš v dosavadním zaměstnání a nebudeš bez práce, když na tebe nový zaměstnavatel nepočká.

Já si ale myslím, že rozumný zaměstnavatel počká, protože přece každý ví, že výpovědní doba z pracovního poměru činí 2 měsíce. Dřív může dostat leda někoho, koho se dosavadní zaměstnavatel rád zbaví, někoho, kdo pracuje u extra filantropa, absolventa, nebo někoho z pracáku.

Příspěvek upraven 14.07.14 v 17:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
14.7.14 17:16
@Anonymní píše:

na dohodu je třeba dvou stran… takže pokud se se svým zaměstnavatelem dohodneš, tak tě pustí… pokud ne, musíš dát klasickou výpověď včetně výpovědní doby a nebudeš moct odejít ze dne na den… maximálně můžeš nepřijít do práce a mít neomluvenou absenci, aby tě dosavadní zaměstnavatel vyhodil za těžké porušení pracovní kázně… ale to znamená, že to budeš mít v zápočtovém listu… pak je na tobě, jestli ti to za to stojí… protože v novém zaměstnání taky můžeš během zkušební doby skončit ze dne na den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.14 17:26

Tak to jste mě nepotěšily. Co mám dělat, ten nový zaměstnavatel na to čeká. Potřebuje hned.

• Citovat
  • Upravit
19789
14.7.14 17:27
@Regina Hero píše: … maximálně můžeš nepřijít do práce a mít neomluvenou absenci, aby tě dosavadní zaměstnavatel vyhodil za těžké porušení pracovní kázně… ale to znamená, že to budeš mít v zápočtovém listu… pak je na tobě, jestli ti to za to stojí… protože v novém zaměstnání taky můžeš během zkušební doby skončit ze dne na den…

To bych neriskoval. Pak bych měl dost špatnou vyjednávací pozici, byl bych vydán novému zaměstnavateli na milost a nemilost.

Každý přece ví, jaká je výpovědní doba a musí s tím počítat. V kratší době získá leda někoho, koho se dosavadní zaměstnavatel rád zbaví (pokud to tedy není dobrodinec lidstva, nebo nemá důvod vyhovět návrhu na dohodu), někoho z pracáku, absolventa.
Jo, dovedu si představit další situace, kdy přistoupí na dohodu: Třeba se dohodnou, že kdyby byl problém nástupce s orientací v projektu, který předává, tak pomůže. To mohou být takové ty gentlemanské dohody v rámci dobrých vztahů.

Příspěvek upraven 14.07.14 v 17:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
14.7.14 17:42
@Anonymní píše:
Tak to jste mě nepotěšily. Co mám dělat, ten nový zaměstnavatel na to čeká. Potřebuje hned.

Napsal jsem ti, co máš dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1655
14.7.14 17:55
@Anonymní píše:
Tak to jste mě nepotěšily. Co mám dělat, ten nový zaměstnavatel na to čeká. Potřebuje hned.

Promluv se šéfem, jestli přistoupí na dohodu. Záleží co děláš za práci a jak rychle za Tebe najdou náhradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
14.7.14 18:06

Co máš dělat? no určitě si první promluvit se stávajícím nadřízeným,, jeho vyjádření bude naprosto zásadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.14 21:46

Řeším teď to samé. Potřebovala jsem ukončení prac. poměru dohodou, ale ředitel nevyhověl, přestože nám na schůzi sliboval, že nikoho držet nebude a kdo bude chtít odejít, toho bez problémů pustí. Už mám po krk jeho slibů. Naskytla se mi o dost lepší práce a chtěla jsem se domluvit na dohodě. Je mi líto, ale já dvouměsíční výpovědní lhůtu nedodržím, tak jako on nedodržel, co slíbil, a od srpna mi budou psát A. Nový zaměstnavatel mi to „smaže“.

• Citovat
  • Upravit
15814
15.7.14 09:08
@Anonymní píše: Řeším teď to samé. Potřebovala jsem ukončení prac. poměru dohodou, ale ředitel nevyhověl, přestože nám na schůzi sliboval, že nikoho držet nebude a kdo bude chtít odejít, toho bez problémů pustí. Už mám po krk jeho slibů. Naskytla se mi o dost lepší práce a chtěla jsem se domluvit na dohodě. Je mi líto, ale já dvouměsíční výpovědní lhůtu nedodržím, tak jako on nedodržel, co slíbil, a od srpna mi budou psát A. Nový zaměstnavatel mi to „smaže“.

nechci ti brát iluze, ale pokud nový zaměstnavatel bez problémů přistoupí na to, že zaměstnanec kašle na zákony a podráží zaměstnavatele, tak nebude mít nejmenší problém chovat se ke svým zaměstnancům stejně kurevsky :nevim: nemluvě o tom, že pokud původnímu zaměstnavateli svojí absencí způsobíš škodu, může její zaplacení po tobě vymáhat soudně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.14 09:12
@sagina píše:
nechci ti brát iluze, ale pokud nový zaměstnavatel bez problémů přistoupí na to, že zaměstnanec kašle na zákony a podráží zaměstnavatele, tak nebude mít nejmenší problém chovat se ke svým zaměstnancům stejně kurevsky :nevim: nemluvě o tom, že pokud původnímu zaměstnavateli svojí absencí způsobíš škodu, může její zaplacení po tobě vymáhat soudně.
Škodu fakt nezpůsobím ani náhodou. On do teď dost škodil mně. :|
A iluze mi nebereš. ;)
  • Citovat
  • Upravit
19789
15.7.14 09:15

@sagina Taky si myslím.

Možná bych obrátil postup, který jsem doporučoval, a to tak, jak psala @Sweet_Angel2 nebo @Claire00 : Zeptat se dosavadního zaměstnavatele, zda tě pustí na dohodu a když ne, zeptat se nového zaměstnavatele, jestli ti počká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.7.14 09:15
@Anonymní píše: Škodu fakt nezpůsobím ani náhodou. On do teď dost škodil mně. :|
A iluze mi nebereš. ;)

Platí včas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat