Výpověď po čas rodičáku

Anonymní
27.6.16 23:20

výpověď po čas rodičáku

Zdravím, prosím o radu. Jsem na rodičáku do 04/17 ale už teď vím že pak dostanu v práci výpověď. S manželem jsme se sice už na jaře rozhodli že chceme druhé dítě ale zatím se nezadařilo. Jde mi tedy o to, že když v tom dubnu už těhotná budu jestli mám pak nárok ještě na mateřskou nebo nastoupím rovnou na rodičák?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4607
27.6.16 23:53

Pokud je smlouva na neurčito tak máš nárok na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.6.16 00:38

A co si rodičák prodloužit o rok? Taky jsem to tak udělala, páč mi malou nevezmou do školky, berou až 4.leťáky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
28.6.16 02:26
@frgulka píše:
A co si rodičák prodloužit o rok? Taky jsem to tak udělala, páč mi malou nevezmou do školky, berou až 4.leťáky…

Není to prodloužení rd, ale od 3 let neplacené volno a zaměstnavatel na to nemusí přistoupit.

Zakladatelko, pokud budeš na konci RD těhotná a práci mas na neurčito, tak tě vyhodit nemůžou ( buď nastoupis do práce nebo na pn ). A nárok na ppm mít budeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66844
28.6.16 03:14

Pokud porodíš dítě do 4 let věku staršího, vše bude jako u toho staršího

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
28.6.16 06:06

Když budeš těhotná po skončení RD, tak Tě nemůžou vyhodit. Tudíž budeš mít nárok na další mateřskou. Těsně před skončením RD bych si v případě těhotenství nechala vystavit potvrzení o těhotenství a s tím bych šla potom vyřizovat. Když dostaneš i tak výpověď, musíš napsat Oznámení o neplatnosti výpovědi a trvání na dalším zaměstnávání. V případě potřeby napiš, mám je. Taky jsem je potřebovala, ale již při prvním těhotenství.

@myskalucka No, já byla žádat o neplacené volno na půl roku (do 3,5 roku dcerky) po skončení tříleté RD a koukali na mě jak na vola… Že nemám žádat o neplacené volno, ale že si jen prodlužuju RD (hlavě pokud budu brát dál rocičovský příspěvek) :nevim:
Zjišťovala jsem si to zde, tady mi holky řekly, že musím mít žádost o neplacené volno. Pak jsem volala na zdr. poj. a tam mi řekli, že žádám o prodloužení RD (mám oznamovací povinnost vůči zaměstnavateli) a záleží na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví. Že neplacené volno se s RD vylučují. To stejné mi řekl i zaměstnavatel. Tak doteď nevím, jak to vlastně je… Důležité je, že jsem ještě dál na RD a co bude dál budu řešit v lednu… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21713
28.6.16 06:14

@Brouk č.1 obavam se, ze s tebou v lednu vybehnou. Podle zakoniku prace je rodicovska dovolena do tri let veku ditete. Pak ti uz zamestnavatel nemusi drzet misto. Na zdravotni pojistovne jsou patlalove. Pro ne jsi pojistena dokud beres rodicovsky prispevek. Zakonik prace evidentne neumi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
28.6.16 06:38

To mi vůbec nevadí, pro mě je důležité, že se mnou nevyběhli už teď. Mám něco rozjednané a potřebovala jsem, abych neobíhala pracák teď. To stejné, co mi řekli na pojišťovně, mi řekli i v práci… Však jsem psala, že doteď nevím, jak to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66844
28.6.16 06:41

@Brouk č.1 evidentně si pleteš dovolenou, která je dle ZP nejdéle do 3 let věku dítěte a sociální dávku, kterou je možno pobírat do 4 let věku dítěte. No, ať ti to dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
28.6.16 07:43

@matkabagristy Nepletu, vím, co je rod. dovolená a co je pobírání RD. Všechno jsem to studovala a vyptávala se na úřadech a pojišťovně. Prodávám, jak jsem nakoupila. Vím, že zaměstnavatel je mi povinen držet místo po dobu tří let a pak je to na něm. Však potom jsem tam naklusala s žádostí o neplacené volno a v práci mi řekla to, co mi řekla. Opakuji, že doteď přesně nevím, jak to je a kde je pravda!!! Pro mě je důležité, že jsem to vyřešila ku svojí potřebě už před dvěma měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21713
28.6.16 07:52

@Brouk č.1 jo tak pokud pocitas ze se tam nevratis, tak je vse ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
28.6.16 08:27
@Brouk č.1 píše:
@matkabagristy Nepletu, vím, co je rod. dovolená a co je pobírání RD. Všechno jsem to studovala a vyptávala se na úřadech a pojišťovně. Prodávám, jak jsem nakoupila. Vím, že zaměstnavatel je mi povinen držet místo po dobu tří let a pak je to na něm. Však potom jsem tam naklusala s žádostí o neplacené volno a v práci mi řekla to, co mi řekla. Opakuji, že doteď přesně nevím, jak to je a kde je pravda!!! Pro mě je důležité, že jsem to vyřešila ku svojí potřebě už před dvěma měsíci.

Ty to máš nastudované správně, v práci nejsou v obraze. Takže co se týká práce - do 3 let jde o rodičovskou dovolenou, poté o neplacené volno. Doba pobírání rodičáku je nezajímá, klidně můžeš čerpat rodičovskou dovolenou a nepobírat rodičák.
Co se týká zdravotní pojišťovny - je rodičovská dovolená nezajímá, je zajímá rodičovský příspěvek a tudíž doba, za kterou za tebe platí pojistné stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.16 10:54

Všem moc děkuji za rady :). Vím že ze zákona mě nemůže jen tak vyhodit ale už to v práci řešila holka přede mnou a nakonec stejně tu výpověď dostala skrz nadbytečnost. Takže se ani nehodlám se šéfem nijak hádat protože bych dopadla stejně. Ale chápu to dobře teda že když mu tu výpověď podepíšu tak mateřskou nedostanu?

• Citovat
  • Upravit
8112
28.6.16 10:56
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za rady :). Vím že ze zákona mě nemůže jen tak vyhodit ale už to v práci řešila holka přede mnou a nakonec stejně tu výpověď dostala skrz nadbytečnost. Takže se ani nehodlám se šéfem nijak hádat protože bych dopadla stejně. Ale chápu to dobře teda že když mu tu výpověď podepíšu tak mateřskou nedostanu?

Tak teoreticky pro nadbytečnost ano, to může, ale pak ti běží ta ochranná lhůta 180 dni, kdy musíš nastoupit na ppm ( md ) a kdyz nastoupis hned po RD na pn, tak výpověď začne platit až po skončení pn, tím pádem až po skončení druhého rd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
28.6.16 11:00
@Anonymní píše:

Ale jako těhotné ti výpověď pro nadbytečnost dát nemohou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat