Výpověď při covid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9793
18.12.20 23:18
@Pajka89 píše:
Dohodu nepodepisuj, jestli chces chranit sebe. Dostala bys pak na urade prace minimalni podporu. A jestli nechces potapet ani zaměstnavatele, tak at ti da vypoved a netrvej na odstupnym.

Podpora závisí na tom co by v té dohodě bylo, jak píše @sagina A nemá potápět zaměstnavatele, ale sama být radši měsíc bez peněz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
18.12.20 23:50

A tohle je kamen urazu cele dnesni doby. Lidem se nelibi, ze je masivne vyuzivan antivirus, ze se drzi umele jiz neexistujici mista. Jenze si nikdo neuvědomuje, ze zamestnavatele proste nemaji na vyplaceni odstupného, takze proste ty lidi nepropusti a nechaji je radsi sedet doma za nahrady.

Zaroven se zamestnanci nesnazi najit novou praci..protoze proc.by,kdyz jsou doma za plat a cekaji na odstupné, protoze jim jeste nedoslo, ze zadne nebude, kdyz zamestnnavatel zkrachuje.

Mimochodem antivor plus je ted opravdu temer 100% pri zavrenem provozu. Ale samozrejme nesmis brat pul výplaty na ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.20 09:09

@katyna1984

V prvním čerpání byl antivir v pomeru 40-60% což nezaplatili ani třetinu nákladu.
Dost jsme o tom se sefem mluvili a říkal, ze to je jal drátem do oka..

Teď by možná čerpal 100% ale už mě tam proste nechce.
A ne, nedostavam vyplatu na ruku, vše mi posila na ucet. Ano, je mi ho taky prave líto, ale za mě taky nikdo nezaplatí nájem. Taky na mě nikdo nekouka. A hlavně, mezi námi, mohl mi to rict třeba předem, nebo se o tom semnou pobavit, finanční stránku semnou moc neřešil. Jen ze se musíme snažit aby jsme měli hezkou tržbu. A on mi o výpovědi řekl hned po praci, což mě bylo jasný když přišel a držel v ruce papír..

Takže jak to mám nejlépe řešit pro sebe? Ať mi připraví normální vyplatu a odstupné?

Já abych pravdu řekla, tak z mého pohledu je to podnikatel v “, na smlouvu jsem čekala hrozne dlouho, na vselijaky formality, na klíče od kavárny, všechno jsem si zarizovala sama, jako komunikovani s dodavateli. No občas to bylo šílený.

• Citovat
  • Upravit
21072
19.12.20 09:47

Tak jelikož ze zákona máte nárok na jeden průměrný plat, tak se s ním můžete domluvit na dohodě, že půjdete hnedka s tím, že vám dá 2 platy. On ušetří a vy to budete mít z krku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.20 09:51

@Cenarius

No prave, a já se obavám toho ze se s nim nedohodnou, protože na to nemá.

• Citovat
  • Upravit
1486
19.12.20 12:03

Kazdy ted doufal v to, ze bude pres Vánoce otevreno a trochu si ztratu nahradi. Tim, ze oteviral letos, nema narok ani na zadne kompenzace, chudak :(

Ja za sebe bych si nechala proplatit prosincovou výplatu a skoncila. Kdo pracovat chce, zatim jeste praci najde. Ale bude hur, tak bych moc neotalela.

A v prvni vlne na UP podporu pri dohode nekratili, pokud bylo ukonceno z duvodu covidu. Jak je to ted netusim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.12.20 12:07

@katyna1984

Přesně tak, děkuji.
Práce je dost, stále hledám, posílám ale je nás hodně co praci shání.

• Citovat
  • Upravit
20203
19.12.20 14:18

Obávám se, že v tomto případě to nakonec skončí okamžitým zrušením pracovního poměru ze strany zaměstnance pro nevyplacení mzdy nebo její části podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.

Vychází mi, že to nakonec bude výhodné pro obě strany: Pokud by zaměstnanec dostal výpověď, tak má nárok na odstupné. Jenže - když zaměstnavatel peníze nemá a mít nebude, tak to odstupné stejně neuvidí a pokud ano, tak kdoví kdy.

No, a o nárok na odstupné (Pozor! O nárok na odstupné, nikoli o skutečně vyplacené odstupné!) se pak tomu ex-zaměstnanci odloží vyplácení podpory v nezaměstnanosti, když půjde na pracák. Tedy odloží se o odpovídající počet měsíců počátek podpůrčí doby. Jestli má nárok na odstupné za 3 měsíce, tak o 3 měsíce se odloží podpůrčí doba.

Naproti tomu, když ukončí PP okamžitým zrušením, tak nemá nárok na odstupné, ale na náhradu mzdy odpovídající výpovědní době (tedy za 2 měsíce). Což jsou sice peníze, které taky uvidí kdoví jestli a kdoví kdy, ale protože to není odstupné, tak se mu neodkládá vyplácení podpory. Podporu dostane zakladatelka hned za první měsíc.

Takže záleží na tom, jak dlouho vydrží s úsporami, ale tohle ať vezme v úvahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
19.12.20 17:39
@Trojlístek píše:
Samozřejmě výpověď ze strany zaměstnavatele je pro tebe důležitá, protože budeš mít vyšší podporu z ÚP, pokud tam eventuálně skončíš.

To záleží na důvodu té dohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
19.12.20 17:45
@Trojlístek píše:
@Lendeš to sice jo, ale pokud odstupné nechá ležet na stole… Osobně bych to neudělala, ale znám, kteří tak učinili. Ale už je to strašně dávno…

Bojí se o prosincovou výplatu, a odstupné za dva nebo tři měsíce nechá ležet na stole?

Úřad práce nebude zajímat, jestli to odstupné nedostala, prochlastala, nebo nechala ležet na stole zaměstnavateli. Má nárok na odstupné za dva měsíce? Tak dva měsíce nedostane podporu.

Ostatně, když zaměstnavatel nemá na mzdu, tak logicky nebude mít ani na odstupné.

Zakladatelko, čemu říkáš prosincová výplata? Mzdu za listopad dostáváš v prosinci a mzdu za prosinec dostáváš v lednu.

Jestli mzdu za prosinec nedostaneš ani do 15. ledna, tak 16. ledna můžeš ukončit pracovní poměr okamžitým zrušením.

Pro ÚP je to závažný důvod k ukončení PP, máš nárok na náhradu mzdy za 2 měsíce navíc a podpůrčí doba ti začne běžet hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
19.12.20 18:16
@eumedon píše:
Bojí se o prosincovou výplatu, a odstupné za dva nebo tři měsíce nechá ležet na stole?

Úřad práce nebude zajímat, jestli to odstupné nedostala, prochlastala, nebo nechala ležet na stole zaměstnavateli. Má nárok na odstupné za dva měsíce? Tak dva měsíce nedostane podporu.

Ostatně, když zaměstnavatel nemá na mzdu, tak logicky nebude mít ani na odstupné.

Zakladatelko, čemu říkáš prosincová výplata? Mzdu za listopad dostáváš v prosinci a mzdu za prosinec dostáváš v lednu.

Jestli mzdu za prosinec nedostaneš ani do 15.ledna, tak 16. ledna můžeš ukončit pracovní poměr okamžitým zrušením.

Pro ÚP je to závažný důvod k ukončení PP, máš nárok na náhradu mzdy za 2 měsíce navíc a podpůrčí doba ti začne běžet hned.

Do února, ne ledna, přepsal ses.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3708
19.12.20 18:50
@JancaS84 píše:
Výpověď dohodou neexistuje. Buď je dohoda o ukončení pracovního poměru a nebo výpověď. Pokud si nepodepsala dohodu, tak ti může dát výpověď kterou podepsat nemusíš. Poběží ti výpovědní doba 2 měsíce a budeš mít pak nárok na odstupné.

Pokud tam pracovala od 6/2020 tak myslíš že má nárok na odstupné? Nevím, jen se ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
19.12.20 19:38

@Lendeš Ano, přepsal jsem se, dík. Mzda za prosinec je splatná do konce ledna a pokud ji zaměstnanec celou nedostane ani do 15. února, tak kdykoliv od 16. února do 16.dubna může platně okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu nevyplacení celé mzdy za měsíc prosinec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
19.12.20 19:41
@Proto02 píše:
Pokud tam pracovala od 6/2020 tak myslíš že má nárok na odstupné? Nevím, jen se ptám.

Má nárok na odstupné za jeden měsíc: ZP, § 67 odst. 1 písm. a): Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok.

Nárok na odstupné za 1 měsíc, takže o 1 měsíc se odkládá začátek běhu podpůrčí doby na úřadu práce. A to v případě, že dostane výpověď od zaměstnavatele z důvodu problémů na straně zaměstnavatele, nebo když s ním z téhož důvodu podepíše dohodu o ukončení pracovního poměru.

A pokud se týče výše podpory, tak není krácena jen proto, že podepsala dohodu. Opět, záleží na důvodu. Státní správa netrestá (nemá trestat) ochotu se rozumně dohodnout. Při ukončení PP ze strany zaměstnance nebo dohodě je třeba jisté opatrnosti, protože ke krácení by dojít mohlo. Ale záleží na důvodu.

Když platně zruší pracovní poměr okamžitě z důvodu nevyplacení mzdy, tak má nárok na náhradu mzdy za 2 měsíce (tedy za dobu odpovídající výpovědní době) a navíc se neodkládá podpůrčí doba na ÚP. Protože náhrada mzdy není odstupné. A pokud se týče výše podpory, tak není krácena, poněvadž nevyplacení mzdy zaměstnavatelem ani do 15. dne po její splatnosti je vážným důvodem k ukončení PP zaměstnancem ze zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.20 14:19

Tak mne dnes poprosil ať si přijdu pro výpověď. Podotýkám ze jen kvůli tomu, ze jsem odmítla přijít uklidit kavárnu mezi svátky. Což je podle mě logicky, sice Vánoce letos nějak neřeším ale nebudu mezi svatkama litat kvůli úklidu do kavárny, která bude stejně do konce ledna zavřena. Tak jsem mu jen napsala ať se nezlobi ale ze mezi svatkama úklid dělat nebudu. No a na to konto mi napsal, ať si přijdu podepsat výpověď v 16.00…
Napsala jsem mu ať mi ji předem pošle do e-mailu, abych si ji procetla…
protože mám strach abych nepodepsala něco co by mne zbavilo nároku na odstupné. - to jsem mu ale nenapsala..
Když to bude s 2 měsíční výpovědní lhůtou, bude mne tedy platit nadále i ty dva měsíce?
Muže tam byt napsáno něco kvůli čemu bych neměla dostat odstupné?
Holky já se omlouvám, ze se tak blbě ptám./ ale nechci přijít o peníze - a vim o tom všem úplný kulový. Ať jsem četla na netu cokoliv, tak v tom mám stejně bordel.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat