Výpověď při covid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35729
22.12.20 14:26

No spíš aby to teď nechtěl uhrát na porušení pracovních povinností když si odmítla přijít do práce. Jako odmitnout prijit pracovat kdyz ti to zamestnavatel naridi i kdyby to byla sebevetsi blbost nevim no, jeste zvlast v tve situaci. Pokud ti dá výpověď dnes, tak by ti měl dát ještě plat za leden a únor a pak měsíční odstupné. Umis trochu cist v zákonech? Jestli jo, tak si vygoogli zákoník práce a najdi si paragraf co bude na vypovedi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.20 14:35

@JancaS84

Tak tohle mě třeba vůbec nenapadlo. To by byl fakt s prominutím k*eten. Protože jsem mu vždycky vyšla prave naopak ve všem vstříc. A nikdy jsem ho neodmitla, ale myslím si, ze mezi Vánočními svátky po mě chtít úklid kavárny, která bude minimálně měsíc zavřena, je také zbytečný. Šla bych tam opět uklidit zadarmo, jako než se znovu oteviralo. Na tohle vůbec nebral nikdy ohled.
Achjo..

• Citovat
  • Upravit
19788
22.12.20 14:44
@JancaS84 píše:
No spíš aby to teď nechtěl uhrát na porušení pracovních povinností když si odmítla přijít do práce. Jako odmitnout prijit pracovat kdyz ti to zamestnavatel naridi i kdyby to byla sebevetsi blbost nevim no, jeste zvlast v tve situaci. Pokud ti dá výpověď dnes, tak by ti měl dát ještě plat za leden a únor a pak měsíční odstupné. Umis trochu cist v zákonech? Jestli jo, tak si vygoogli zákoník práce a najdi si paragraf co bude na vypovedi.

Za jednu absenci to může být nanejvýš vytýkací dopis, ne okamžité zrušení PP nebo výpověď pro hrubé porušení. Jo, něco jiného by bylo, kdyby přišla, napsala si přítomnost (třeba „píchačky“, nebo tak) a pak se zdejchla a šla si vyřizovat soukromé záležitosti. To by bylo na okamžité zrušení i při jediné takové absenci, kdy je zaměstnanec papírově přítomen, ale ve skutečnosti nepřítomen, poněvadž se to bere jako útok na majetek podnikatele, je o tom judikát.

Ale když řekla, že nepřijde a nepodváděla s prezencí, tak je to nanejvýš méně závažné porušení a na vytýkací dopis, ale rozumné to v té situaci nebylo, pokud tedy měla ve smlouvě, že ho má poslechnout (nevím, jak má pracovní dobu a směny, že?).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
22.12.20 14:47

A za co chces prosincovou vyplatu? Mezi svatky jsou normalne pracovni dny.Mas dovolenou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
22.12.20 14:54
@Anonymní píše:
Tak mne dnes poprosil ať si přijdu pro výpověď.Muže tam byt napsáno něco kvůli čemu bych neměla dostat odstupné?
Holky já se omlouvám, ze se tak blbě ptám./ ale nechci přijít o peníze - a vim o tom všem úplný kulový. Ať jsem četla na netu cokoliv, tak v tom mám stejně bordel.

Napsáno tam může být cokoli a hlavně si dej pozor na to, co podepisuješ. Podepiš to nahoře takto:

Bylo mi doručeno dne… a podpis.

Nepodepisuj to rozhodně dole, i kdyby to bylo nadepsáno „Výpověď“. Rozhodně nahoře na kopii jako důkaz doručení, ne dole pod textem na důkaz souhlasu!

Soukromoprávní listiny se hodnotí podle obsahu, ne podle nadpisu! Takže listina nadepsaná „Výpověď dohodou“ je návrhem dohody, pokud je to obsahově dohoda o ukončení pracovního poměru. Pouhým návrhem, dokud pod textem nejsou podpisy obou stran na důkaz souhlasu. Jakmile je tam tvůj podpis, tak svůj může doplnit a je to dohoda.

Naproti tomu výpověď je jednostranným právním úkonem a nabývá právních účinků doručením druhé straně. Zmaření doručení adresátem má právní účinky doručení, takže je zbytečné se doručení bránit. Proti neplatné výpovědi se zaměstnanec může bránit tím, že písemně bez zbytečného odkladu odpoví, že výpověď je neplatná a trvá na dalším zaměstnávání.

A přečti si o tom v zákoníku práce, nehledej babské rady na Internetu.

Vůbec, přečti si všechno o ukončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.20 15:02

@Agusaguss

I v prosinci jsem chodila normálně do práce, teď nevím kolik dni přesně, ale hlavně opět jsem měla byt placena z antiviru, zavřel kvůli nařízení vlády.

• Citovat
  • Upravit
35729
22.12.20 16:01

Ale tobě to muze byt jedno jestli to zaplati majitel a pak na to dostane penize od statu, jsi zaměstnana a zamestnavatel požaduje aby jsi šla do práce. Ty jsi na prekazkach a když ti zamestnavatel řekne, že půjdeš do práce dělat to co máš v pracovní náplni tak máš jít i když je podnik zavřený.
@eumedon vím, že to neni na okamžitě zrušení PP, ale zamestnavatel to klidně může zkoušet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
22.12.20 16:25
@JancaS84 píše:
@eumedon vím, že to neni na okamžitě zrušení PP, ale zamestnavatel to klidně může zkoušet

Může, a proto píšu, že tam může být napsáno cokoliv. Třeba může dostat neplatnou výpověď nebo neplatné ukončení pracovního poměru, a pak je nutno se bránit podle § 69 zákoníku práce. Ale to předbíháme, bránit se je nutno, až to dostane. Zatím je potřeba se soustředit na to, že se nemá pod nic podepisovat. Nanejvýš potvrdit doručení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
22.12.20 16:30
@JancaS84 píše:
Ale tobě to muze byt jedno jestli to zaplati majitel a pak na to dostane penize od statu, jsi zaměstnana a zamestnavatel požaduje aby jsi šla do práce. Ty jsi na prekazkach a když ti zamestnavatel řekne, že půjdeš do práce dělat to co máš v pracovní náplni tak máš jít i když je podnik zavřený.

Přesně tak, to není starost a úloha zaměstnance, hrát si na šéfa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.20 16:50

@eumedon
To si myslím ze by bylo opravdu příliš pokud by se tímto bránil.
To už bych se fakt spletla v každým cloveku kterého potkám.

• Citovat
  • Upravit
19788
22.12.20 17:00
@Anonymní píše:
@eumedon
To si myslím ze by bylo opravdu příliš pokud by se tímto bránil.
To už bych se fakt spletla v každým cloveku kterého potkám.

Nepředjímejme tedy. Uvidíš, co ti předloží a nic nepodepisuj na důkaz souhlasu dole. Doručení potvrď na kopii někde nahoře a napiš, že potvrzuješ doručení, nepodepisuj se pod „Strany četly a souhlasí“.

Pokud ti předloží ne výpověď (u ní tvého souhlasu není třeba a odmítnutím převzetí ničeho nedosáhneš), ale návrh dohody, vem si čas na rozmyšlenou.

Pokud nemá peníze na mzdu ani odstupné, tak je pro tebe výhodnější to okamžité zrušení pracovního poměru, ale s tím můžeš přijít až tehdy, když ti dluží mzdu nebo její část víc, než 15 dnů po splatnosti (která je do konce měsíce následujícího po měsíci, za který je vyplácena). Tam můžeš být velkorysá a náhradu mzdy nebo její části mu nechat (a nehrozit mu soudem a nesoudit se s ním o tento svůj nárok), protože se ti neodkládá podpůrčí doba na pracáku. Kvůli nároku na odstupné se ti podpůrčí doba odkládá, a to v tvém případě o 1 měsíc - když budeš mít nárok na odstupné ve výši mzdy za 1 měsíc.

Příspěvek upraven 22.12.20 v 17:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.20 17:01

@JancaS84

Mě to v skutku jedno je, jen mi přijde ze se ke mě nechová fér.
Kdykoliv jindy po mě chtěl úklid a mohli jsme se na tom normálně domluvit.
Na nic nespechal. Uklizela jsem par dni před otevirackou, a bylo mu jedno jestli to hotové je nebo ne. Jak říkám, jde mi jen o to ze se teď po mě chce vozit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.20 17:02

@eumedon
Dekuju za rady, vážím si 🙂

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.12.20 22:07

Tak mi napsal do výpovědi toto :
Vážená paní *********
u zaměstnavatele pracujete na základě pracovní smlouvy ze dne 10.06.2020 na pozici obsluha kavárny.
Tento pracovní poměr s Vámi rozvazujeme výpovědí podle § 52 písm. c) zákoníku práce pro organizační změny, konkrétně nadbytečnost v důsledku opakovaně uzavřené provozovny z důvodu vládních nařízení týkající se koronovirových opatření.
Pracovní poměr na základě této výpovědi skončí 31.12.2020. Do skončení pracovního poměru jste povinna konat práce dle pracovní smlouvy.
1.1 Ke dni skončení pracovního poměru nebo k poslednímu dni výkonu práce jste povinna předat zaměstnavateli jakýkoli a všechen majetek, dokumenty, informace nebo záznamy, které patří zaměstnavateli, anebo jejich kopie, anebo jakýkoli jiný majetek, svěřený zaměstnanci zaměstnavatelem za účelem vykonávání jeho povinností v rámci pracovního poměru k zaměstnavateli anebo za jakýmkoli jiným účelem.
S úctou _________________________

Mám nárok na něco?

• Citovat
  • Upravit
35729
22.12.20 23:54

Takže pracovní poměr nemůže končit k 31.12. 2020 až k 28.2.2021. a ve výpovědi není uvedeno odstupné, nejsem si úplně jistá jestli tam musí být napsano protože to je jasné dané zakonem, ale já bych na tom asi trvala ať to tam napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat