Výpověď při covid
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@JancaS84 píše:
Takže pracovní poměr nemůže končit k 31.12. 2020 až k 28.2.2021. a ve výpovědi není uvedeno odstupné, nejsem si úplně jistá jestli tam musí být napsano protože to je jasné dané zakonem, ale já bych na tom asi trvala ať to tam napíše.
Odstupné tam být uvedeno nemusí, nárok je ze zákona. Jak bys chtěla trvat na tom ať to tam napíše? Výpověď je jednostranná, zaměstnavatel ji nemusí upravovat podle požadavků zaměstnance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Tak mi napsal do výpovědi toto :
Vážená paní *********
u zaměstnavatele pracujete na základě pracovní smlouvy ze dne 10.06.2020 na pozici obsluha kavárny.
Tento pracovní poměr s Vámi rozvazujeme výpovědí podle § 52 písm. c) zákoníku práce pro organizační změny, konkrétně nadbytečnost v důsledku opakovaně uzavřené provozovny z důvodu vládních nařízení týkající se koronovirových opatření.
Pracovní poměr na základě této výpovědi skončí 31.12.2020. Do skončení pracovního poměru jste povinna konat práce dle pracovní smlouvy.
1.1 Ke dni skončení pracovního poměru nebo k poslednímu dni výkonu práce jste povinna předat zaměstnavateli jakýkoli a všechen majetek, dokumenty, informace nebo záznamy, které patří zaměstnavateli, anebo jejich kopie, anebo jakýkoli jiný majetek, svěřený zaměstnanci zaměstnavatelem za účelem vykonávání jeho povinností v rámci pracovního poměru k zaměstnavateli anebo za jakýmkoli jiným účelem.
S úctou _________________________Mám nárok na něco?
Tak jste dostala výpověď.
Akorát by se pan podnikatel měl podívat do zákoníku práce. Výpověď je spojena s výpovědní dobou, a ta v případě výpovědi doručené v prosinci 2020 nekončí 31.prosince 2020, jak by se mohlo zdát s toho dopisu, ale začíná 1. ledna 2021 a trvá 2 měsíce (pokud nebyla sjednána delší výpovědní doba), takže končí 28. února 2021.
Tvůj zaměstnavatel není zákonodárce, takže platí sdělení, že ti dává výpověď a podle jakého důvodu, ale to sdělení o tom, kdy končí tvůj pracovní poměr, je nesmysl.
To zaprvé. A zadruhé máš nárok na odstupné, které činí 1-násobek měsíční mzdy, pokud jsi byla u něj zaměstnána méně, než rok.
No, v odpovědi ho můžeš na tyto dvě věci upozornit a navrhnout dohodu, která je pro tebe výhodná. V dohodě bych požadoval výplatu odstupného předem, před skončením pracovního poměru. V případě, že odstupné nebudeš mít na účtu den před skončením pracovního poměru, stane se dohoda neplatnou a platí výpověď, podle které tvůj pracovní poměr skončí 28.února, a ty trváš na dalším zaměstnávání až do tohohle data.
Tohle bych sepsal na papír a buď bych mu to dal podepsat jako prvnímu u stolu, nebo mu to můžeš doručit, ale v tom případě mu dej rozumnou lhůtu na odpověď.
Třeba do konce roku s tím, že dohoda platí jen v případě, že ti bude doručen souhlas do tohohle data. Datum, kdy PP končí podle tebou navržené dohody může být kdykoliv před 28. únorem a jeho lhůta pro vyjádření k návrhu dohody by přirozeně měla před datem ukončení PP, které navrhneš v dohodě.
Tu výplatu odstupného předem, před ukončením PP potřebuješ proto, že o nárok na odstupné (kterého se ale při tomhle důvodu ukončení PP nemůžeš vzdát) se ti odkládá počátek běhu podpůrčí doby na ÚP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tvl to je síla, jak se nějaký frajer snaží zaměstnance zbavit tak, že úplně ignoruje zákoník práce. Hlavně, aby nemusel dát 1,– Kč tomu člověku. Zkouší to pěkně no… ![]()
Zakladatelko, soucítím s tebou. Zase je dobře, že nejsi naivní a alespoň se nad tím zamýšlíš a slepě nepodepisuješ jeho blbosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vážený pane,
dne 22.12.2020 mi byla doručena Vaše výpověď z pracovního poměru z důvodu podle § 52 písm. c) zákoníku práce - organizační změny.
Můj pracovní poměr na základě této výpovědi neskončí 31. prosince 2020, jak se mylně domníváte a uvádíte, nýbrž podle § 51 odst 1 zákoníku práce skončí uplynutím výpovědní doby.
Výpovědní doba činí 2 měsíce a podle § 51 odst. 2 ZP začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi - tedy 1.ledna 2021 - a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce - tedy 28. února 2021.
Podle § 67 odst. 1 písm. a) zákoníku práce mám při výpovědi dané zaměstnavatelem z důvodu podle §52 písm. c) nárok na odstupné ve výši jednonásobku průměrné měsíční mzdy.
Navrhuji Vám dohodu, podle které můj pracovní poměr skončí 7. ledna 2021, avšak nutnou podmínkou této dohody je, že k tomuto datu budu mít na účtu mzdu za měsíc prosinec 2021 i odstupné. V případě, že tyto peníze nebudu mít 7. ledna 2021 na účtu, stává se dohoda neúčinnou a můj pracovní poměr skončí 28. února, pokud se mezitím písemně nedohodneme jinak.
Nevyhovuje-li Vám datum 7. ledna 2021, jsem přístupna vyjednávání o dohodě s pozdějším datem ukončení pracovního poměru, ale za stejné podmínky - mzda i odstupné k datu ukončení pracovního poměru na účtu, jinak dohoda neplatí.
Navrhuji Vám tuto dohodu o ukončení pracovního poměru a očekávám Vaše vyjádření ve lhůtě do 31. prosince 2020. Do tohoto dne jsem svým návrhem vázána a bude-li mi Váš souhlas doručen po tomto datu, mohu jej odmítnout jako opožděný.
Odpověď na můj návrh dohody, která by obsahovala výhrady nebo změny mého návrhu, je nepřijetím návrhu dohody a nanejvýš novým návrhem dohody.
V ------ dne ------ podpis.
Příspěvek upraven 23.12.20 v 08:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mzdu i odstupné jsem napsal proto, aby ti třeba nezaplatil odstupné, ale nezůstal dlužit mzdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Takže pracovní poměr nemůže končit k 31.12. 2020 až k 28.2.2021. a ve výpovědi není uvedeno odstupné, nejsem si úplně jistá jestli tam musí být napsano protože to je jasné dané zakonem, ale já bych na tom asi trvala ať to tam napíše.
No nemusí být ve výpovědi zmínka o odstupném, to si přece každý může přečíst v zákoně.
Podstatné je, že jí v prosinci 2020 byla doručena výpověď podle § 52 písm. c), zbytek jsou zbytečné cancy, některé pravdivé (jako že musí odevzdat pomůcky a tak), jiné blábol (jako že PP končí 31.12.2020).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Pěkný návrh dopisu.
Zakladatelko, dej pak vědět, jak to dopadlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ten text výpovědi je stáhnutý z netu, zaměstnavatel tam teda jen přidal ty vládní nařízení. Evidentně nemá ani páru o nějaké výpovědní lhůtě apod. Zase na druhou stranu zakladatelka píše, že nikdy neměla se zaměstnavatelem problémy, vždycky se dokázali dohodnout. Tak nechápu, proč to neudělají i teď. Zkuste si představit, že otevřete kavárnu, nalejete do ní spoustu peněz, musíte splácet úvěry, vláda vám to na půl roku zavře, vyhodíte spoustu zboží a ještě vám bude dělat problémy zaměstnanec. Já vím, že to tazatelku nemusí zajímat, ale znám to i z té druhé strany. Pokud bude ve výpovědní lhůtě, pak na ni ani antivirus čerpat nejde.
@eumedon jen technická. Přemýšlím, jak bych udělala mzdu za prosinec tak, aby ji měla na účtě nejpozději 31.12. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
Ten text výpovědi je stáhnutý z netu, zaměstnavatel tam teda jen přidal ty vládní nařízení. Evidentně nemá ani páru o nějaké výpovědní lhůtě apod. Zase na druhou stranu zakladatelka píše, že nikdy neměla se zaměstnavatelem problémy, vždycky se dokázali dohodnout. Tak nechápu, proč to neudělají i teď. Zkuste si představit, že otevřete kavárnu, nalejete do ní spoustu peněz, musíte splácet úvěry, vláda vám to na půl roku zavře, vyhodíte spoustu zboží a ještě vám bude dělat problémy zaměstnanec. Já vím, že to tazatelku nemusí zajímat, ale znám to i z té druhé strany. Pokud bude ve výpovědní lhůtě, pak na ni ani antivirus čerpat nejde.
@eumedon jen technická. Přemýšlím, jak bych udělala mzdu za prosinec tak, aby ji měla na účtě nejpozději 31.12.
Hanulo, já tu situaci podnikatelů chápu, ale přece tady už padlo, že každý si musí hlídat svoje hřiště: Zaměstnanec, který je na překážkách nemá co odmítnout, když ho zaměstnavatel povolá zpět do práce jen proto, že je to podle jeho rozumu zbytečné. Zaměstnanec nevidí podnikateli do účtů a kompenzací a hlídá si svoje. Každý hraje svou úlohu a pravidla platí dál. Nikdo v souvislosti s covidem nezrušil zákoník práce.
A nechce ho sedřít z kůže, ta dohoda je velmi velkorysá k tomu zaměstnavateli: Odpouští mu celou výpovědní dobu za to, že bude mít hotové peníze na účtu.
Tou mzdou za prosinec do konce prosince si taky nejsem jist.
Možná by se to datum dalo posunout o týden nebo dva do ledna, aby to bylo realizovatelné? Ono je to stejně celé strašně natěsno.
Rozumná dohoda by byla nejlepší. Jinak - stačilo by, kdyby zakladatelce nezaplatil všechno za listopad do 15. ledna, a je vystaráno. On by každý měl mít nějakou rezervu, kdybych ji neměl, tak jsem v průšvihu i já, i já teď jedu na rezervu.
Příspěvek upraven 23.12.20 v 09:07
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
@eumedon jen technická. Přemýšlím, jak bych udělala mzdu za prosinec tak, aby ji měla na účtě nejpozději 31.12.
Jako jo, vím, jak to myslíš. Na druhou stranu zakladatelka by prostě neměla být jakkoli empatická k tomu zam-teli podle mě. Když to vezmu do extrému, ona teď třeba nebude mít na jídlo a na nájem. To by mohli teď při covidu všichni soucítit se svými zam-teli a umřít hlady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Vážený pane,dne 22.12.2020 mi byla doručena Vaše výpověď z pracovního poměru z důvodu podle § 52 písm. c) zákoníku práce - organizační změny.
Můj pracovní poměr na základě této výpovědi neskončí 31. prosince 2020, jak se mylně domníváte a uvádíte, nýbrž podle § 51 odst 1 zákoníku práce skončí uplynutím výpovědní doby.
Výpovědní doba činí 2 měsíce a podle § 51 odst. 2 ZP začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi - tedy 1.ledna 2021 - a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce - tedy 28. února 2021.
Podle § 67 odst. 1 písm. a) zákoníku práce mám při výpovědi dané zaměstnavatelem z důvodu podle §52 písm. c) nárok na odstupné ve výši jednonásobku průměrné měsíční mzdy.
Navrhuji Vám dohodu, podle které můj pracovní poměr skončí 31. prosince 2021, avšak nutnou podmínkou této dohody je, že k tomuto datu budu mít na účtu mzdu za měsíc prosinec 2021 i odstupné. V případě, že tyto peníze nebudu mít 31. prosince na účtu, stává se dohoda neúčinnou a můj pracovní poměr skončí 28. února, pokud se mezitím písemně nedohodneme jinak.
Nevyhovuje-li Vám datum 31. prosince, jsem přístupna vyjednávání o dohodě s pozdějším datem ukončení pracovního poměru, ale za stejné podmínky - mzda i odstupné k datu ukončení pracovního poměru na účtu, jinak dohoda neplatí.
Navrhuji Vám tuto dohodu o ukončení pracovního poměru a očekávám Vaše vyjádření ve lhůtě do 29. prosince 2020. Do tohoto dne jsem svým návrhem vázána a bude-li mi Váš souhlas doručen po tomto datu, mohu jej odmítnout jako opožděný.
Odpověď na můj návrh dohody, která by obsahovala výhrady nebo změny mého návrhu, je nepřijetím návrhu dohody a nanejvýš novým návrhem dohody.
Příspěvek upraven 23.12.20 v 07:31
Tímto se, ale zakladatelka ošidí o 2 výplaty za výpovědní dobu. A celý ten odstavec je divný, nemyslím si že jde takto sepsat dohoda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Tímto se, ale zakladatelka ošidí o 2 výplaty za výpovědní dobu. A celý ten odstavec je divný, nemyslím si že jde takto sepsat dohoda.
Tímto se zakladatelka ošidí o pohledávku za 2 výplaty za výpovědní dobu. Kdoví, jak je ta pohledávka reálně vymahatelná a kdy ty peníze uvidí, uvidí-li je vůbec kdy. Za pohledávku za zaměstnavatelem, který nemá peníze, si chleba nekoupí. Leda zahltí soudy a dá vydělat exekutorům.
Ona půjde třeba na pracák, tam se podívají do dohody, a řeknou: Á, dohoda z důvodu reorganizace, nárok na odstupné za 1 měsíc. Tak to vám podpůrčí doba začne za 1 měsíc. A z čeho bude žít, když nebude mít peníze na účtu?
Takže když nebude mít peníze na účtu, tak dohoda padá. To je smysl dohody, to je důvod, proč takovou dohodu vůbec chce (může to tam i napsat). Pracovní poměr pokračuje a může skončit třeba tím okamžitým zrušením z důvodu nevyplacení mzdy.
A co je na té dohodě divného? Proč konkrétně by takto nešla sepsat dohoda? Jako napsat „nevím, jestli“ není žádné užitečné sdělení, že?
Akceptuju to, co napsala @Hanula1212: Musí to být technicky realizovatelné, takže bych to posunul v návrhu o týden do ledna a je tam uvedeno, že zakladatelka je přístupna jednat o pozdějším datu (tak, aby to bylo technicky realizovatelné). Nemá smysl navrhovat dohodu, která je technicky nerealizovatelná.
Naopak, dohoda má být výhodnější pro obě strany, než nedohoda. Pro zakladatelku bude výhodná, pokud bude mít ty peníze na účtu (a to je důvod, proč dohodu podepisuje, a tedy nutná podmínka sine qua non), pro zaměstnavatele je výhodná, že nebude mít na hrbu dluh za výpovědní dobu (a nad sebou Damoklův meč soudů a exekutorů) - a to je zase důvod, proč na ni přistoupí zaměstnavatel, pokud má všech pět pohromadě.
Příspěvek upraven 23.12.20 v 09:03
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Vážený pane,dne 22.12.2020 mi byla doručena Vaše výpověď z pracovního poměru z důvodu podle § 52 písm. c) zákoníku práce - organizační změny.
Navrhuji Vám dohodu, podle které můj pracovní poměr skončí 31. prosince 2021, avšak nutnou podmínkou této dohody je, že k tomuto datu budu mít na účtu mzdu za měsíc prosinec 2021 i odstupné. V případě, že tyto peníze nebudu mít 31. prosince na účtu, stává se dohoda neúčinnou a můj pracovní poměr skončí 28. února, pokud se mezitím písemně nedohodneme jinak.
Nevyhovuje-li Vám datum 31. prosince, jsem přístupna vyjednávání o dohodě s pozdějším datem ukončení pracovního poměru, ale za stejné podmínky - mzda i odstupné k datu ukončení pracovního poměru na účtu, jinak dohoda neplatí.
Navrhuji Vám tuto dohodu o ukončení pracovního poměru a očekávám Vaše vyjádření ve lhůtě do 29. prosince 2020. Do tohoto dne jsem svým návrhem vázána a bude-li mi Váš souhlas doručen po tomto datu, mohu jej odmítnout jako opožděný.
Příspěvek upraven 23.12.20 v 07:31
Pokud by to zakladatelka kopírovala, tak pozor na vytučněné datum, má tam být letošní rok 2020.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Melpel Dík, opravuju, ale na základě podnětu od @Hanula1212 jsem to tedy posunul o týden do ledna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Všem moc děkuji.
On mi ještě do e-mailu napsal, ze mi ji tedy posila ale, ze neví co bych na tom chtěla vyčíst. A díky Vám akorat vidím co je zač.
Mě ho je samozřejmě také lito, ale věděl moc dobře v jakou dobu otevírá a věděl ze to všechno muže přijít znovu. Několikrát jsem se ho ptala jestli semnou počítá nebo co bude dal, řekl mi ze mě o všem bude za vcasu informovat. Tudíž ani to neudělal, po skončení smeny za mnou přišel s nesmyslnou dohodou..
Já jsem vždycky brala ohled na všechny kolem sebe, a nikdy bych tohle asi neřešila, ale to je ten problém, ze vi, jak jsem v nějakých věcech velkorysá. Tím chci rict, ze moc dobře věděl proč tam napsal datum na skončení pracovního pomeru k datu 31.12.2020. Myslel jsi, ze to asi řešit nebudu a nechám ho byt.
Něco z těch vasich příspěvku jsem mu napsala, o te dohodě prozatím nikoliv. Nechci ho zase úplně tlacit ke zdi.
Kdybych věděla, ze najdu praci na každém rohu, je mi to buřt, ale poslala jsem už asi 40 reakci na různé práce a druhy týden stále nic. Tak mě to je jen líto, do jaké situace dostává jak mne tak i sebe.
- Citovat
- Upravit