Výpověď při covid
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Hanula1212 píše:
Je zajímavé, že člověk, který nacpe spoustu peněz do vybavení kavárny, nemá na to, aby si zaplatil personalistku nebo aspoň účetní.
Třeba externí, nemusí to být zaměstnanec.
Nebo si přečetl pár odstavců v zákoníku práce, aby věděl, o čem to je. Já nejsem ani personalista, ani účetní, ale tohle jsou základní věci, které by rámcově měl vědět i zaměstnanec, natož někdo, kdo chce podnikat.
Jako aby zaměstnankyně, které se chce zbavit, radila šéfovi, jak to udělat… s tím jsem se ještě nesetkal ani tady na emiminu, a to zde byly různé případy a jsem tady přes 10 let.
Sedřít z kůže ho zakladatelka nechce, jeho neznalosti by asi nebylo hezké zneužívat, tak bych mu navrhl tu dohodu k ukončení PP k 31.12.2020 s dvojnásobným odstupným, jestli si teda zakladatelka myslí, že pro ni nebude problém sehnat práci.
Ale jestli nic nemá, tak to znamená, že po Novém roce zamíří na pracák, a výhodné to pro ni bude, když to udělá do 3. ledna.
Mně zaměstnavatel teď platí pozdě (tak pozdě, že kdykoliv můžu odejít okamžitým zrušením), ale zůstávám, protože - i když pozdě - platí víc, než bych dostal na pracáku. Zůstávám, dokud mi neklesne rezerva pod mez, kdy mi stříknou nervy (to bych si zašel na ten pracák), nebo dokud si nenajdu něco lepšího.
Jinak zakladatelko: Výpověď i dohoda u ukončení PP musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.
E-mailová zpráva, pokud není opatřena certifikovaným elektronickým podpisem, není nic. Je to jako koresponďák „podepsaný“ hůlkovým písmem. Na vyjednávání dobré, ale právní relevanci to nemá.
Přiznávám se, že je mně toho člověka líto, i když je to břídil. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Třeba externí, nemusí to být zaměstnanec.
Nebo si přečetl pár odstavců v zákoníku práce, aby věděl, o čem to je. Já nejsem ani personalista, ani účetní, ale tohle jsou základní věci, které by rámcově měl vědět i zaměstnanec, natož někdo, kdo chce podnikat.Jako aby zaměstnankyně, které se chce zbavit, radila šéfovi, jak to udělat… s tím jsem se ještě nesetkal ani tady na emiminu, a to zde byly různé případy a jsem tady přes 10 let.
Sedřít z kůže ho zakladatelka nechce, jeho neznalosti by asi nebylo hezké zneužívat, tak bych mu navrhl tu dohodu k ukončení PP k 31.12.2020 s dvojnásobným odstupným, jestli si teda zakladatelka myslí, že pro ni nebude problém sehnat práci.
Ale jestli nic nemá, tak to znamená, že po Novém roce zamíří na pracák, a výhodné to pro ni bude, když to udělá do 3. ledna.
Mně zaměstnavatel teď platí pozdě (tak pozdě, že kdykoliv můžu odejít okamžitým zrušením), ale zůstávám, protože - i když pozdě - platí víc, než bych dostal na pracáku. Zůstávám, dokud mi neklesne rezerva pod mez, kdy mi stříknou nervy (to bych si zašel na ten pracák), nebo dokud si nenajdu něco lepšího.
Jinak zakladatelko: Výpověď i dohoda u ukončení PP musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.
E-mailová zpráva, pokud není opatřena certifikovaným elektronickým podpisem, není nic. Je to jako koresponďák „podepsaný“ hůlkovým písmem. Na vyjednávání dobré, ale právní relevanci to nemá.
Přiznávám se, že je mně toho člověka líto, i když je to břídil.
Mně přijde, že jsou 2 možnosti. Buď je to amatér a v personálních věcech plave, nebo naopak až moc dobře ví, co dělá a se zakladatelkou manipuluje. ![]()
Některé věci totiž zaváněly „nedobrými úmysly“ - např. to, že on jí řekl, že její přístup ho zklamal. Že by lehké citové vydírání?
Každopádně ty poslední informace, které sem zakl. dala, jsou divné. Myslím tím, že si má sama vybrat, „kterou výpověď chce, vytisknout ji a zaslat jemu“? Co je to za blbost. Vidím tam riziko, že se jí snaží přimět k tomu, aby udělala něco, co je pro ni nevýhodné a pro něj výhodné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@holkazprahy1 píše:
Mně přijde, že jsou 2 možnosti. Buď je to amatér a v personálních věcech plave, nebo naopak až moc dobře ví, co dělá a se zakladatelkou manipuluje.
To se vzájemně nevylučuje. Čeho břídilové nedosáhnou odborným přístupem, toho někdy dosáhnou (snaží se dosáhnout) manipulací s jinými.
V každém případě - je to toxické a pryč od takových lidí, pokud (nebo dokud) to jde.
Tak především ona sama se v to musí vyznat a pochopit:
- Buď jí dá výpověď, což je jednostranné písemné sdělení, že jí dává výpověď (a zaměstnavatel musí uvést i důvod, neboť ten má právní důsledky). On jí může dát výpověď, a to je spojeno s tím, že začátkem měsíce po doručení výpovědi začne běžet dvouměsíční výpovědní doba, která skončí poslední den druhého měsíce po doručení, a toho dne skončí i pracovní poměr. Do té doby ji musí platit jako zaměstnance a nakonec jí musí dát i odstupné, které v tomto případě činí jednu průměrnou měsíční mzdu.
To si nemůže vybrat a pokud se s ní o tom chce radit, tak mi to připomíná tu situaci z jakéhosi westernu nebo kriminálního filmu nebo čeho, kdy jeden chlap chtěl pistolí zastřelit druhého, furt mu to nešlo, cvak, cvak a nic. Tak ten, na kterého mířil, mu poradil: „To musíte odjistit!“. Oni jsou v téhle věci objektivně protihráči, a i kdyby chtěli hrát nevímjak korektně, tak nechat si radit od protihráče je blbost.
- Anebo se s ním dohodne. Dohoda musí být pro obě strany výhodnější, než nedohoda. V tomto případě dohoda na ukončení PP k 31.12.2020 s tím, že jí dá dvojnásobné odstupné znamená, že on jednu mzdu ušetří a ona jednu mzdu vydělá navíc. Pokud se tedy nebojí, že nesežene práci, ale tam perspektivu fakt nemá.
Příspěvek upraven 24.12.20 v 11:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
@holkazprahy1To se vzájemně nevylučuje. Čeho břídilové nedosáhnou odborným přístupem, toho někdy dosáhnou (snaží se dosáhnout) manipulací s jinými.
V každém případě - je to toxické a pryč od takových lidí, pokud (nebo dokud) to jde.
Jo, to je taky pravda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon tak tazatelka napsala, že se zaměstnavatel dohodnout nechce. Je to jeho problém, výpověď pro něj bude dražší. Být na místě zakladatelky tak nedělám nic a čekám, kdy bude doručena výpověď. Snahu měla. Třeba se z toho zaměstnavatel poučí. Hezké Vánoce!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
@holkazprahy1To se vzájemně nevylučuje. Čeho břídilové nedosáhnou odborným přístupem, toho někdy dosáhnou (snaží se dosáhnout) manipulací s jinými.
Tak především ona sama se v to musí vyznat a pochopit:
- Buď jí dá výpověď, což je jednostranné písemné sdělení, že jí dává výpověď (a zaměstnavatel musí uvést i důvod, neboť ten má právní důsledky). On jí může dát výpověď, a to je spojeno s tím, že začátkem měsíce po doručení výpovědi začne běžet dvouměsíční výpovědní doba, která skončí poslední den druhého měsíce po doručení, a toho dne skončí i pracovní poměr. Do té doby ji musí platit jako zaměstnance a nakonec jí musí dát i odstupné, které v tomto případě činí jednu průměrnou měsíční mzdu.
To si nemůže vybrat a pokud se s ní o tom chce radit, tak mi to připomíná tu situaci z jakéhosi westernu nebo kriminálního filmu nebo čeho, kdy jeden chlap chtěl pistolí zastřelit druhého, furt mu to nešlo, cvak, cvak a nic. Tak ten, na kterého mířil, mu poradil: „To musíte odjistit!“. Oni jsou v téhle věci objektivně protihráči, a i kdyby chtěli hrát nevímjak korektně, tak nechat si radit od protihráče je blbost.Příspěvek upraven 24.12.20 v 11:19
- Anebo se s ním dohodne. Dohoda musí být pro obě strany výhodnější, než nedohoda. V tomto případě dohoda na ukončení PP k 31.12.2020 s tím, že jí dá dvojnásobné odstupné znamená, že on jednu mzdu ušetří a ona jednu mzdu vydělá navíc. Pokud se tedy nebojí, že nesežene práci, ale tam perspektivu fakt nemá.
To je naprosto trefné přirovnání s tou scénou z toho filmu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
@eumedon tak tazatelka napsala, že se zaměstnavatel dohodnout nechce. Je to jeho problém, výpověď pro něj bude dražší. Být na místě zakladatelky tak nedělám nic a čekám, kdy bude doručena výpověď. Snahu měla. Třeba se z toho zaměstnavatel poučí. Hezké Vánoce!
Vám taky hezké Vánoce.
Jasně, radit mu s výpovědí je, jako to „to musíte odjistit“. A pro ni je teď jedno, z jakého titulu jí dá výpověď, když problém je na jeho straně. Pro ni to vyjde na stejno, když není těhotná ani na mateřské nebo rodičovské dovolené (tam by byl rozdíl mezi reorganizací a nadbytečností - zákaz výpovědi, nebo ukončením podnikání).
Ona by si teď měla hlavně hledat jinou práci. A nedat záminku k výpovědi nebo okamžitému zrušení nebo pro hrubé porušení.
Pokud by zůstal dlužit mzdu nebo její část víc než 15. dnů po splatnosti, tak okamžitě zrušit pracovní poměr (to já nedělám, i když bych mohl, protože mám nějakou rezervu a zaměstnavatel mi řekl, že nějaké peníze přijdou; ale práci si hledám).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, a řekni mu, že jestli bude potřebovat mezi svátky uklidit kavárnu, tak samozřejmě půjdeš. To, že jsi odmítla byla pitomost, ale áčko ještě nemáš, tak si ho neudělej. To odmítnutí odvolej.
Ale nevýhodnou dohodu o ukončení pracovního poměru odmítni podepsat, i kdyby ti hrozil, že kvůli tomu bude večer brečet do polštáře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Jo, a řekni mu, že jestli bude potřebovat mezi svátky uklidit kavárnu, tak samozřejmě půjdeš. To, že jsi odmítla byla pitomost, ale áčko ještě nemáš, tak si ho neudělej. To odmítnutí odvolej.Ale nevýhodnou dohodu o ukončení pracovního poměru odmítni podepsat, i kdyby ti hrozil, že kvůli tomu bude večer brečet do polštáře.
To by k němu sedlo. ![]()
Zakl., dej nám pak alespoň vědět, jak to dopadlo. Myslím, že hodně lidí se tady snažilo ti poradit… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasne ze dam, celou dobu čekám jestli napíše zda jsem to už poslala.
Tak dnes napsal, ať dam vědět jestli jsem to už odeslala.
Mluvila jsem o tom snad s X lidmi.
Problém je v tom, ze vim ze nemá peníze na to aby mě vyplacel. Tak zvažuji tu variantu, ze mu to podepíšu do konce roku + 1 odstupné.
Nechci byt další dva měsíce na překážkách, a modlit se, jestli mi vůbec zaplatí to co ma, další věc je, když si náhodou najdu praci, a přišla bych za nim s dohodou abych mohla odejít do nové práce, tak jestli by mě vůbec pak na schval pustil. A hlavně jestli bych pak neztratila nárok na to odstupné.
Nejradši bych mu něco už podepsala ať to mám z krku.
Samozřejmě děkuji všem za rady, jsem zase o něco chytřejší.
Jak to prozatím dopadne, to nevím.
Od přítele segra se o tom měla pobavit i s nějakým právníkem, tak uvidíme co k tomu ještě někdo něco řekne. Ale myslím si, ze všechny názory se sejdou stejně.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jasne ze dam, celou dobu čekám jestli napíše zda jsem to už poslala.
Tak dnes napsal, ať dam vědět jestli jsem to už odeslala.
Mluvila jsem o tom snad s X lidmi.
Problém je v tom, ze vim ze nemá peníze na to aby mě vyplacel. Tak zvažuji tu variantu, ze mu to podepíšu do konce roku + 1 odstupné.
To mu ale dáš zadarmo celou výpovědní dobu. Zadarmo.
@Anonymní píše:
Nechci byt další dva měsíce na překážkách, a modlit se, jestli mi vůbec zaplatí to co ma,
No, to ale nemusíš. Pokud ti za listopad nezaplatí do 15. ledna, tak 16. ledna můžeš okamžitě zrušit pracovní poměr. Pokud ti za prosinec nezaplatí do 15. února, tak 16. února můžeš okamžitě zrušit pracovní poměr. V obou případech máš kromě nároku na dlužnou mzdu navíc nárok na náhradu mzdy za 2 měsíce výpovědní doby.
… další věc je, když si náhodou najdu praci, a přišla bych za nim s dohodou abych mohla odejít do nové práce, tak jestli by mě vůbec pak na schval pustil. A hlavně jestli bych pak neztratila nárok na to odstupné.
A proč předjímáš, že bys takovou dohodu nutně potřebovala? Každý rozumný podnikatel přece ví, že výpovědní doba činí 2 měsíce a na zaměstnance, kterého si vybral, rád počká. A ostatní, kteří to nevědí nebo nerespektují, jako zaměstnavatele nebrat! Jo, kdybys už měla něco přislíbeno, to by byla jiná … Pak by nemusel být dobrý nápad prozrazovat, že takovou dohodu nutně potřebuješ, pokud bys ji nutně potřebovala. Ale vzdát se zadarmo celé výpovědní doby jenom s vidinou pracáku?
Nejradši bych mu něco už podepsala ať to mám z krku.
No, to můžeš, ale připravíš se tím o peníze. Dejme tomu o odstupné za jeden měsíc navíc, což by byl rozumný, oboustranně výhodný kompromis.
Když někdo nebude chtít v kavárně zaplatit, tak ho taky necháš odejít bez zaplacení, hlavně ať to máš z krku?
Nechceme, abys byla svině a sedřela ho z kůže, ale chceš být měkkota?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vim, rozumím tomu.
Jen proste vim ze nemá peníze. Takze si myslím ze si moc nepomůžu. O to mě jde, kdyby na to mel. Je mi to jedno.
Jen z nej pak ještě tahat peníze..
- Citovat
- Upravit
No dobře, chceš být na něj hodná. Ale když teda co nejkratší výpovědní doba, tak pro oba - a pak by to tedy příště vedlo na smlouvu o pracovní činnosti. Ono je tam víc rozdílů, menší ochrana zaměstnance (nevím, jak je to s dovolenou) a pro oba 15-denní výpovědní doba.
Čili - takovou práci i snadněji seženeš.
Jen mi přijde takové jednostranné, že kdybys měla lepší nabídku a on by tě potřeboval, tak tě třeba bude ty 2 měsíce držet, zatímco když se tě potřebuje zbavit, tak si žádný ústupek nevyjednáš.
No nic, drž se, to je tvoje věc. Ať se ti daří a brzo si najdeš něco lepšího!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak bude muset jít někam makat aby ti měl peníze z čeho vyplatit. Bohužel riziko podnikání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak jsi dopadla? Stihl ti výpověď doručit do konce roku, nebo jste se nějak dohodli?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit