Výpověď při covid

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
23.12.20 12:24

@JancaS84 @Hanula1212 Ať koukám jak koukám, tak - pokud se teda to datum posune na 7. ledna 2021 - nevím, co by se té dohodě dalo vytknout.

Cíle obou stran jsou průzračné a legitimní. On se jí chce zbavit co nejdřív, poněvadž nemá na mzdy. To ona akceptuje, akorát to musí být podle pravidel. Nemůže se vzdát odstupného, protože když má nárok na odstupné za 1 měsíc, tak se jí o 1 měsíc posunuje podpůrčí doba.

Takže něco za něco, dohoda má smysl, když každá z obou stran ustoupí kousek ze svých pozic. Nejlíp tak, když se vzdá něčeho, nad čím beztak visí otazník a co by zatěžovalo obě strany, kdyby k dohodě nedošlo.

To, že netrvá na celé výpovědní době (že se tedy vzdává tak velké její části, jak jen to je technicky možné), vyměňuje za to, že bude mít hotové peníze za prosinec + odstupné na účtu. Pro ni nemá smysl, aby byla dva měsíce doma na překážkách za rostoucí pohledávku za někým, kdo peníze nemá a mít asi nebude, když sama potřebuje hotové peníze a může v té době pracovat pro někoho, kdo jí ty hotové peníze dá. Takže se o tento nárok „ošidí“, ale ne zadarmo - za hotové peníze za prosinec plus odstupné na účtu.

No, a on tím získá to, že mu neporoste dluh vůči zaměstnankyni, a tím hrozba soudu a exekuce.

Oběma ta dohoda přináší legitimní výhodu proti nedohodě a je tam jednoduchý test pro to, zda podle ní pracovní poměr skutečně skončil: Zda bude mít ke dni, kdy má skončit (nebo co já vím pár dní před) peníze na účtu. Doplnit lze snad jen to, jak mu to sdělí, aby to věděl i on.

Chtěl jsem, aby dohoda padla automaticky, pokud jí peníze na účtu nepřistanou, a ne, že ho pak teprve bude muset nahánět, aby mu to sdělila.

Co kdo může mít proti takové dohodě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35828
23.12.20 12:33

@eumedon a není to tak, že když půjde na pracak že má sice nárok na odstupné, ale zamestnavatel ji ho nevyplatil a ještě ji třeba dluží vyplatu tak ji priznaji podporu hned? Jako nejsem si tím úplně jistá, ale mám pocit že jsem něco takovyho kdysi četla.
O tom co navrhujes, že bude smlouva neplatna pokud nebudou peníze na účtu jsem teda nikdy neslyšela a nevím jakou by to mělo mít oporu v zákoně. Prostě je buď dohoda kde je napsané kolik platu dostane odstupné a nebo výpověď která je jasná ze zákona. To jak bude vyplaceno je věc druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.20 12:46

Napsal mi nový email, ze tedy výpověď upravil i s výpovědní dobou, a s tím ze ho můj přístup velmi zklamal.
Trochu jsem se mu tam rozepsala a napsala mu k tomu svoje.
Napsala jsem mu ze pokud se semnou chce rozloucit, můžeme se domluvit i tak, ze budu mít na ucte vyplatu za prosinec + odstupné v termínu dle spolecne dohody. Tudíž by to pro nej byl jeden plat místo tři platu. A já bych odešla driv. Mimojiné, já mu nechci byt pritezi, a jak píši nademnou, je to pro nej v jeho situaci dost logické, ušetřit další dva platy, když už mě tam tak hrozne nechce.
Ale nevím, mám spis teď trochu pocit ze jsem stourla do vosiho hnízda.. není tohle úplně můj styl, ale on by se semnou taky rozloučil a měl odeme klid.. 😒

• Citovat
  • Upravit
35828
23.12.20 12:57

Hraje na city. To co jsi mu navrhla je velkoryse. Ať si uvědomí, že kdyby ti nezaplatil co ma, tak případný soudní spor jasně vyhrajes. Doba je sice blbá, ale zákony pořád platí. A jestli otevíral v červnu tak je blázen, protože bylo jasný že bude další vlna a pak, že ti mohl dát smlouvu na dobu určitou a nemusel tohle řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.12.20 12:59
@JancaS84 píše:
@eumedon a není to tak, že když půjde na pracak že má sice nárok na odstupné, ale zamestnavatel ji ho nevyplatil a ještě ji třeba dluží vyplatu tak ji priznaji podporu hned? Jako nejsem si tím úplně jistá, ale mám pocit že jsem něco takovyho kdysi četla.

Takže opravuju. Ne, že se poskytne podpora hned, ale bez peněz taky nebude: Poskytne se kompenzace (a ta je potom myslím vymáhána po tom zaměstnavateli):

Zákon o zaměstnanosti, § 44b odst. 1: Uchazeči o zaměstnání, kterému vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale odstupné, odbytné nebo odchodné mu nebylo vyplaceno po skončení pracovního nebo služebního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu anebo v den skončení pracovního nebo služebního poměru, poskytne krajská pobočka Úřadu práce kompenzaci za dobu od zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání do uplynutí doby uvedené v § 44a. Podpora v nezaměstnanosti se poskytne uchazeči o zaměstnání až po uplynutí doby, za kterou byla poskytnuta kompenzace podle věty první.

Takže celkem příjemné pro zaměstnance: Za tu dobu od zařazení do evidence do začátku podpůrčí doby se mu poskytne kompenzace, dík, že jsi mne přinutila se podívat! :)

@JancaS84 píše:O tom co navrhujes, že bude smlouva neplatna pokud nebudou peníze na účtu jsem teda nikdy neslyšela a nevím jakou by to mělo mít oporu v zákoně. Prostě je buď dohoda kde je napsané kolik platu dostane odstupné a nebo výpověď která je jasná ze zákona. To jak bude vyplaceno je věc druhá.

No, to není pravda! Každé ustanovení dohody nemusí mít oporu někde v zákoně! Ustanovení dohody nesmí zákonu odporovat, a toto zákonu neodporuje. Dohoda je jasná, strany sledují své legitimní cíle a test, kdy je podmínka zaměstnankyně pro to, aby její pracovní poměr podle této dohody skončil, je taky jasný: Má peníze na účtu.

V dohodách o ukončení pracovního poměru pravda takové ustanovení není běžné, ale například v dohodách o platebním kalendáři mezi věřiteli a jejich dlužníky po splatnosti běžné je: Každá ze stran kousek ustoupí ze svých pozic, pokud dlužník bude platit podle platebního kalendáře. Pokud se zpozdí jediná splátka, dohoda padá.

To, že toto ustanovení není běžné v dohodách o ukončení pracovního poměru, ještě neznamená, že je tam nepoužitelné a nevymahatelné.

Pravda, takovému ustanovení, které nemá nějaký smluvní typ v zákoně, je třeba věnovat zvýšenou pozornost, aby bylo jasné. Ale podle mne jsou ústupky obou stran v tomto případě vyrovnané, je zřejmé o co stranám jde (tedy smysl těch ustanovení je zřejmý - nebo ne?), dohoda neodporuje zákonu a test, zda PP skončil je taky jasný. A dohodnout se lze na čemkoliv, co neodporuje zákonu, pokud to sleduje legitimní cíl a nepoškozuje práva a oprávněné zájmy třetí strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.12.20 13:04
@Anonymní píše:
Napsal mi nový email, ze tedy výpověď upravil i s výpovědní dobou, a s tím ze ho můj přístup velmi zklamal.

Však jeho přístup zas zklamal tebe, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.12.20 13:10
@Anonymní píše:
Trochu jsem se mu tam rozepsala a napsala mu k tomu svoje.
Napsala jsem mu ze pokud se semnou chce rozloucit, můžeme se domluvit i tak, ze budu mít na ucte vyplatu za prosinec + odstupné v termínu dle spolecne dohody. Tudíž by to pro nej byl jeden plat místo tři platu. A já bych odešla driv. Mimojiné, já mu nechci byt pritezi, a jak píši nademnou, je to pro nej v jeho situaci dost logické, ušetřit další dva platy, když už mě tam tak hrozne nechce.
Ale nevím, mám spis teď trochu pocit ze jsem stourla do vosiho hnízda.. není tohle úplně můj styl, ale on by se semnou taky rozloučil a měl odeme klid.. 😒
Čili přistupuje na dohodu, zbývá to hodit na papír a podepsat. S tím, že dohoda padá, pokud ti peníze na účet do dohodnutého termínu nepřijdou.

Dohoda musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.

No… Jak jsem se koukl do zákona o zaměstnanosti, tak ty peníze bys stejně dostala od ÚP, a ten by je pak vymáhal po něm, takže by si moc nepomohl. Ale je možné, že mu stát zase dluží peníze za kompenzace, do toho my nevidíme.

Podle té výpovědi ti PP skončí 28. února, ať oba chcete, nebo ne. Když oba chcete skončit dřív, tak je musí být dohoda. A když chce od tebe dohodu, tak za ni musí něco nabídnout, jaký důvod bys měla přistupovat na dohodu, kdyby on nic nenabídl?

Jestli si myslíš, že nebudeš mít problém najít jinou práci, tak je pro tebe lepší pracovat pro někoho, kdo ti peníze dá, než být doma na překážkách jako zaměstnanec někoho, kdo ti peníze bude dlužit.

Fakt nevím, v čem ho tvůj přístup mohl zklamat, ten návrh je k němu velkorysý. Je to vůl, asi jsi ho fakt špatně odhadla.

Příspěvek upraven 23.12.20 v 13:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.20 13:35

Teď mi napsal, ze kavárna bude od ledna zavřena. Proto tam dal datum do 31.12.2020.

Takže jak to teď je do haje? Jsem z toho už fakt vytocena. Nic o tom ze by se kavárna už neměla nikdy otevřít nepadlo ani slovo.
Co teda s tou dvouměsíčkou? Mám podepsat tu původní výpověď? Ze do konce tohoto roku? Plus jedno odstupné? Asi ano, ze?

• Citovat
  • Upravit
19789
23.12.20 13:43
@Anonymní píše:
Teď mi napsal, ze kavárna bude od ledna zavřena. Proto tam dal datum do 31.12.2020.Takže jak to teď je do haje? Jsem z toho už fakt vytocena. Nic o tom ze by se kavárna už neměla nikdy otevřít nepadlo ani slovo.
Co teda s tou dvouměsíčkou? Mám podepsat tu původní výpověď? Ze do konce tohoto roku? Plus jedno odstupné? Asi ano, ze?

To, že bude kavárna zavřena neznamená, že tvůj pracovní poměr skončí. Znamená to, že ti nemůže přidělovat práci podle pracovní smlouvy (až tedy na úklid v zavřené kavárně, například) a budeš tedy doma na překážkách ze strany zaměstnavatele. Samozřejmě, nemůže vydělávat a mohl by se dostat do finančních potíží, proto jsi mu nabídla velkorysou dohodu o ukončení pracovního poměru a datum 7. ledna 2021 jsi zvolila proto, aby byl technicky schopen spočítat mzdu a vyplatit peníze. Jestli potřebuje dřívější nebo pozdější datum, ať napíše, ale dokud pracovní poměr neskončí, má k tobě povinnosti ze zákoníku práce a do jeho skončení chceš mít peníze na účtu.

Tvůj pracovní poměr neskončí zavřením kavárny, ale uplynutím výpovědní doby, pokud neuzavřete dohodu o ukončení pracovního poměru s dřívějším datem - a za ni od něj můžeš chtít nějaký ústupek.

Příspěvek upraven 23.12.20 v 13:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
23.12.20 13:48

Hmm, pěkně to na tebe zkouší no. :? Nenech se zmanipulovat, zakladatelko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.12.20 13:51
@holkazprahy1 píše:
Hmm, pěkně to na tebe zkouší no. :? Nenech se zmanipulovat, zakladatelko.

Já ho chápu, cítím s ním, ale přece jenom: Něco by nabídnout měl, když chce ústupky z druhé strany. Takhle to fakt nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
23.12.20 13:52
@eumedon píše:
Já ho chápu, cítím s ním, ale přece jenom: Něco by nabídnout měl, když chce ústupky z druhé strany. Takhle to fakt nefunguje.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.20 13:53

@eumedon já ho taky samozřejmě chápu, ale byli jsme původně domluveni úplně jinak. A né ze se takhle po sobě budeme navzájem vozit.

• Citovat
  • Upravit
35828
23.12.20 13:54
@Anonymní píše:
Teď mi napsal, ze kavárna bude od ledna zavřena. Proto tam dal datum do 31.12.2020.Takže jak to teď je do haje? Jsem z toho už fakt vytocena. Nic o tom ze by se kavárna už neměla nikdy otevřít nepadlo ani slovo.
Co teda s tou dvouměsíčkou? Mám podepsat tu původní výpověď? Ze do konce tohoto roku? Plus jedno odstupné? Asi ano, ze?

Ne, nepodepisuj. To, že nebudeš mít kde pracovat je jedno, pořád jsi jeho zaměstnanec a platí pro tebe 2 měsíční výpovědní doba a odstupné. Nebo dohoda k 31.12. ale musí v ní být to odstupné. Byt tebou tak se s ním dohodnu na ukončení k 31.12 a dva platy. I tak pořád jeden ušetří kdyby sis postavila hlavu a trvala na dodržení zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.12.20 13:55

@JancaS84 Takhle je to příjemnější o to, že když nezačne běžet podpůrčí doba dřív, tak dřív neskončí. Ta kompenzace není podpora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat