Výpověď v práci, dát či nedat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.5.24 16:41

Výpověď v práci, dát či nedat ????

Dobrý den všem. Pohrávám si s myšlenkou dát výpověď v práci. Jsem zde téměř 4 roky, na půl úvazku. Jde to tady od desíti k pěti. Práce jako taková mi nevadí, celkem mě i bavila. ALE.
Od ledna se na našem oddělení snižovaly stavy zaměstnanců (údajně celorepublikově). Takže z původních 9 lidí jsme zůstali tři. Musíme se střídat s volnem, takže často jsme jen dvě. Měli by nám směny vykrývat brigádníky, ale ti vůbec nemají zodpovědnost chodit do práce, ráno napíší, že nepřijdou, nebo nenapíší vůbec. Tím pádem jsme v práci déle, nad pracovní dobu(většinou 60 až 90 minut). Když má jedna z nás dovolenou, druhá volný víkend, jsem tam sama+ 2 brigádníci. A z toho jeden napíše, že nedorazí. Na naší v pozici se dělá na čas a na dostupnost zboží, takže počet lidí je zásadní. Chodím po této práci ještě na brigádu, takže často kvůli tomu nestíhám, když jsem v práci déle. Podle směn odejít mohu, ale kdo tu práci pak dodělá? Musela by sama manažerka. A ta řekla, že by se z toho pos…a. Sice končím brzy díky půl úvazku, ale každý den vstávám ve 4:15, víkendy jsou většinou tři pracovní. A teď chtějí, abychom chodili občas i na 5 hodinu ranní. Hodně se to ve mě pere. Nechci dát výpověď z práce, když žádnou novou nemám, ale věřím, že během dvouměsíční výpovědní doby bych něco našla. Když by bylo nejhůř a nenašla bych, stále bych měla alespoň tu brigádu. I si říkám, jestli mé důvody odejít nejsou malicherné. Ale už prostě nejsem spokojená a pořád ve stresu. Pak si ale zase řeknu, kdo v práci spokojený je :).
Prostě nevím. Byly by to pro vás důvody k odchodu z práce? Jo a mám manžela a děti 7 a 13 let. Díky za všechny odpovědi

Příspěvek upraven 02.05.24 v 17:17

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
432
2.5.24 17:02

Proč si nenajdete normální práci na plný úvazek? Když tady máte půl úvazku plus přesčasy, pracovní víkendy a ještě k tomu brigádu? Výpověď bych dala a hledala si jinou práci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.24 17:07

@cestovatelka 1 vyhovovala mi ta práce, že jem měla čas na děti (úkoly, vození na kroužky atd.). Brigádu mám až poslední rok. V této práci mi na nabídli vyšší úvazek, ale za stávajících podmínek o něj nestojím.

Příspěvek upraven 02.05.24 v 17:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1356
2.5.24 17:08

Důvod to je, zvlášť pokud to manažerka vidí a neřeší. Jako setrvale tam být třeba o hodinu a půl déle, zvlášť když máš jen půl úvazek? Pokud bych v té práci neviděla perspektivu (teď pracuju nad rámec, v budoucnu se mi to vyplatí), tak bych šla o dům dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
2.5.24 17:12

Tak hlavně na částečným úvazku ti nesmí nařizovat přesčasy.

Příspěvek upraven 02.05.24 v 17:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6819
2.5.24 17:12
@cestovatelka 1 píše: Více

Tak já jí chápu. Vyhovuje jí například pracovní doba toho polovičního úvazku. Zakladatelko, asi tě nepotěším, já bych také chtěla pracovat na poloviční úvazek. Buď je jich strašně málo a seženeš pouze přes známost, nebo ve své práci, kdy se zapracuješ na plný a vyjdou ti vstříc. Jinak mi to přijde všude stejné. Zaměstnavatelé se snaží ušetřit, kde se dá a porušují pracovní smlouvy a pracovní dobu. Že pomalu pracuješ jak na plný. Zvlášť, když je to soukromník. Každopádně toto stejně musíš pořešit s manželem. Já jsem s manželem domluvená, pokud mi v práci nevyjdou vstříc, zůstanu doma na dobu, jak bude potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
2.5.24 17:15

Nepíšeš nic ohledně vzdělání a o praxi, i od toho by se odvíjela moje rada. V každém případě bych hledala na plný úvazek, děti jsou už docela velké, není důvod setrvávat na zkráceném a připravovat se o další peníze, navíc ty děti nemáš sama se sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.24 17:16

@kyslík no manažerka tvrdí, že tento stav je celorepublikový, že všude se musel stav snížit a že navyšovat počet lidí se nebude. Toto manažerce tvrdí ředitelka. Z 21 směn v měsíci jsem byla dvanáctkrát déle cca v průměru o tu hodinu, hodinu a půl.
A teď ještě právě přišli s tím, že nějaké dny budeme chodit na tu pátou hodinu ranní a že nás pak pustí dříve z práce. Ale to těžko že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.24 17:22

@JancaS84 no on to vlastně není přesčas. Ve smlouvě to máme formulované tak, že to je přesčas až když by to byly hodiny nad 40 hod. týdně.
No a po 5 hodinách práce musíme mít přestávku, jenže tu nečerpame, abychom dodělali naší práci (musí být hotová do určitého času) a jelikož si cčipujeme příchod a odchod, tak oni nám tu přestávku sami započítají, ale není placená. Takže tu půl hodinu děláme zadarmo a nikoho to nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.24 17:24

@Mariane.B mám vzdělání ve zdravotnictví, maturitu.
Samozřejmě děti mám s manželem. Ten funguje zejména o víkendu. Přes týden je v práci od rána do večera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32076
2.5.24 17:24

@Beatka18 Tak z takové práce bych teda odešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
2.5.24 17:25
@Beatka18 píše: Více

Tak přestávka není placená to je normální. Ale jestli máš zkrácený úvazek tak ti přesčas nemůžou nařídit, psát si můžou co chtějí kam chtějí. Zákoník práce mluví jasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9000
2.5.24 17:29

Bohužel nevýhoda zkrácených úvazků v mnoha firmách. Tak nějak všichni čekají, že budeš pracovat jako na plném, jen za to brát min peněz. A protože je jich minimum, tak je o ně i tak bitka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
2.5.24 17:29
@JancaS84 píše: Více

Jenže vy mluvíte každá o něčem jiném. Je pravda, že při zkráceném úvazku zaměstnavatel nesmí přesčas nařídit. Zaměstnanec se musí se zaměstnavatelem na práci přesčas dohodnout, jedná se tedy o dobrovolný akt obou stran. OVŠEM - při zkráceném úvazku není práce do rozsahu větším než 40 hodin týdně přesčasem. Tzn, že pokud ona pracuje každý den o hodinu víc, tak to není přesčas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.5.24 17:30

@vejilka já si právě říkám, jestli třeba nejsem vybíravá. Když ty deti byli menší, opravdu mi to tak vyhovovalo. Protože kratších úvazků je fakt málo. Manžel by nás v případě potřeby také uživil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat