Výpověď v práci pro nadbytečnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15137
25.11.22 21:46
@val27 píše:
Ano mám smlouvu na dobu neurčitou. Volala jsem pozdeji s tím, ze jsem si o tom zjistila více a ze mám nárok na tuto dvouměsíční výpovědní lhůtu a náhradu, s paní se nedá domluvit, nechtějí mi ji dat a “nutí” me podepsat dohodu místo výpovědi.

Nic nepodepisuje, trvej na výpovědní lhůtě + jeden plat odstupné, řekni že jsi se poradila na pracovním úřadě. Případně můžeš skončit na dohodu, ale pozaduj 3platy jako odměnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
25.11.22 21:54
@val27 píše:
A je pravda, ze když vám daji výpověď pro nadbytečnost, ze pak nemůžu rok nikoho přijmout?

Já myslím, že žádná konkrétní doba stanovená není. Záleží na okolnostech. Rozhodně by neměl nikdo přijmout hned vzápětí, to byste se mohla domáhat neplatnosti výpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
25.11.22 21:56

Dohodu nepodepisuj, leda by byla extra výhodná, jinak si počkej, s jakou výpovědí přijdou, co tam bude uvedeno za paragrafy… Může se jednat o neplatnou výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
25.11.22 22:01
@val27 píše:
A je pravda, ze když vám daji výpověď pro nadbytečnost, ze pak nemůžu rok nikoho přijmout?

lze to napadnout soudne, vetsinou vyhrava zamestnanec, proto zamestnavatel tlaci na dohodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
25.11.22 22:04
@matkabagristy píše:
lze to napadnout soudne, vetsinou vyhrava zamestnanec, proto zamestnavatel tlaci na dohodu

Ale žádná lhůta jednoho roku podle mě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
25.11.22 22:27
@matkabagristy píše:
Pokud mas klasickou pracovni smlouvu na dobu neurcitou, mas narok na dvoumesicni vypovedni lhutu, podle delky zamestnani na odstupne a zamestnavatel musi nadbytecnost prokazat.

Pokud se ona nebude branit, tak nic prokazovat nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
25.11.22 22:28
@matkabagristy píše:
no, vedi, ze nadbytecnost dat nemuzou. Jsi tim silnejsim hracem. Pri dohode o ukonceni pracovniho pomeru je fer 5 platu- dva za vypovedni lhutu, 3 za odstupne. Nic jineho podepsat nemusis. Drzim palce

Neni tam ani rok, tedy ma odstupne 1 plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
26.11.22 00:05
@val27 píše:
@matkabagristy já tam nejsem prave ani rok, takže bych měla mít na jeden odškodný plat.
Ale oni přišli dneska s dohodou, ze mi proplatí do konce měsíce tudíž 5 dni a pak konec, pak teda přišli s tím, ze do konce roku.. ale nic víc mi nenabidli, zapirali, ze vůbec nějaká dvouměsíční lhůta je..

Nic nepodepisuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
26.11.22 04:58

Hlavně se nenech opít rohlíkem - na dohodu musí přistoupit obě strany. Pokud na ni nepristoupíš, tak ti normálně poběží dva měsíce výpovědní lhůty a ty budeš mít ještě dva měsíce práci - tzn do konce ledna. Je to ochrana zaměstnance, aby měl možnost si najít práci a neskončil bez příjmu. Pokud ti chtějí tuhle variantu odepřít, tak ať ti koukají dát peníze. Podle zákona máš nárok na odměnu za neodpracovanou dobu výpovědní lhůty (když po tobě budou chtít abys odešla v listopadu, tak proplatit celé dva měsíce) + zákonné odstupné ve výši jednoho platu. Hlavně si pohlídej, aby bylo ve výpovědi uvedeno, že tě propouští pro nadbytečnost a sjednané podmínky a nepřistupuj na nic, co pro tebe není výhodné. Tři platy nejsou pro firmu nic co by ji zruinovalo.

A co se týká toho, že nesmějí nikoho nabrat - většina firem zavře jedno místo a otevře nové s jiným názvem a rádoby jiným obsahem práce, pokud vyloženě potřebujou někoho vyštípat.

Hodně štěstí a nenech se sebou zamést :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
26.11.22 07:25

Hlavně nepodepisuj žádnou dohodu, zkouší to, chtějí ušetřit.
Máš nárok na dva měsíce výpovědní lhůtu a odstupné pokud ti jako důvod uvedou nadbytečnost. Odstupné je tříměsíční mzda, ale nevím jestli se to nekrátí podle délky prac. poměru.
Mám velmi dobrou zkušenost s inspektorátem práce, ochotná paní, co jsem potřebovala mi vysvětlila, poradila. IP je na krajském úřadě, najdi si ten svůj a zeptej se.

• Citovat
  • Upravit
66800
26.11.22 07:45
@j.a.n.i1 píše:
Pokud se ona nebude branit, tak nic prokazovat nemusi.

samozejme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
26.11.22 07:46
@j.a.n.i1 píše:
Neni tam ani rok, tedy ma odstupne 1 plat.

to jsme si vysvetlily pozdeji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
26.11.22 08:21

Na mou bývalou kolegyni to taky v jednom zaměstnání zkoušeli a jakmile řekla, že si to půjde ověřit na Inspektorát práce případně dá tu dohodu NEPODEPSANOU přečíst svému právníkovi, tak otočili. Bohužel oni to zkouší na lidi a využívají, že tomu nerozumí a v tom šoku to podepíši. Jinak máš právo chtít, aby ti ji dali domů na v klidu přečtení. Takže se neunáhluj a zajdi s ní na ten Inspektorát. Oni tam tomu rozumí a kolikrát tě upozorní třeba i jen na nějaké slovičko v té smlouvě, co může to zvrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2678
26.11.22 08:32

Taky myslím, že se stačí zmínit o Inspektorátu práce a jak to hned půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
26.11.22 09:00
@Blue2 píše:
Taky myslím, že se stačí zmínit o Inspektorátu práce a jak to hned půjde.

No, ja myslim, ze nejlepší je rict, ze vim, ze mam narok na 3 platy, takze navrhuju dohodu ke konci listopadu a 3 platy odstupneho. Nemusi byt pres vanoce v praci a muze v klidu hledat nove zamestnani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat