Výpověď v práci - zaměstnavatel se mstí

56
2.2.16 21:54

Výpověď v práci-zaměstnavatel se mstí

Přeji hezký večer všem maminkám na tomto serveru.Jsem již bezradná, tak bych Vas chtěla poprosit, jestli by mě někdo neporadil jak dále postupovat v mém problému. Ale pěkně popořádku. Již od svých 19 let jsem byla zaměstnána v relativně luxusní prodejně s koženou obuví a modními doplnky. Vše probíhalo dobře, před 4 roky jsem otěhotněla a šla na mateřskou dovolenou.Po mateřské dovolené jsem se vrátila, tedy loni v létě a opět jsem nastoupila na původní místo. Bohužel i když jsem doufala že zvládnu krátky dlouhý a 12 hodinovky, nejak to přestalo fungovat. Babičky nemužou a přítel dělá přesčasy takže to šlo těžko zkloubit. Proto jsem se rozhodla že dám výpověd. Chtěla jsem jít již před vánocemi ale nikoho neměli ještě za mě a vyšla jsem zaměstavateli vstříc, že tedy až do konce ledna.

Nyní když jsem tedy 31.1. odcházela, tak se dělala inventura a chyběli 2 kozačky asi v hodnotě 7000kč. Dále pak na dámském kabátku byl flek a zaměstnavatel mě obvinil, že ten jsem zpusobila já a že to má všechno nahrané na kamerách. Já jsem sice den před tím tam ještě všechno gruntovala ale určitě jsem žádný flek na kabátě neudělala ještě nějakou žíravinou která z toho ani nejde sundat.

proto mě zamestavatel pozval do kanceláře, čekala jsem že se bude chtít nějak dustojně rozloučit když jsem tam pracovala tolik let a nikdy nebyl se mnou žádný problém…ale ouha jaké bylo moje vystřízlivění, když mě oznámil, že ty kradené boty bude celá naše směna muset uhradit tedy 2300kč na osobu, a že ten kabát budu muset uhradit já ten je v hodnotě 5900kč.

myslím že vůbec nemá ani povolení na kameru aby nás tam mohl sledovat, vždy když mu třeba připadalo že nepracujeme, tak nám volal nebo psal po ICQ at se neflákáme.
Další problém je v tom, že máme přiznanou pouze minimální mzdu nějakých 10000kč ale na ruku dostáváme 20 000kč, ale co stím člověk nadělá, prostě se pracovat musí a když se nám to nelíbí tak si najde někoho jiného který si to nechá líbit.

Já jsem s takovým podrazem nepočítala a je to pro náš rodinný rozpočet celkem značná suma.Mohu požádat tedy o radu jak mám nyní postupovat? On mě nyní muže říct, že výplatu mám 10 000kč a tu muže hodin na stul a nemusí se semnou vubec bavit. dekuji všem kteří dočetli až do konce:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4190
2.2.16 21:59

No výplatu máš 10000,–-. To že ti dává něco bokem a ty jsi na to přistoupila je věc jiná. Máš podepsanou hmotnou zodpovědnost? Byli jste jako zaměstnanci písemně upozorněni, že prostory jsou monitorovány kamerou? Má zaměstnavatel kamery nahlášené oficiálně - jinak nesmí pořizovat a uchovávat záznamy. Záznam bych chtěla určitě vidět.
A nebo nejjednodušší řešení - už tam prostě nechoď. Výplatu ti nepošle a použije jí na úhradu škody. Zbytek bych řešila už jen písemnou cestou, ať máš případně důkazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
2.2.16 22:09

@yweta
Ono kamery může řešit, ale aby se díky tomu pak neprovalila i ta práce na černo - tam by by postih na obou stranách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.2.16 22:09

Mám pouze pracovní smlouvu bez hmotné zodpovednosti. Jinak nikdy jsme informováni nebyli s tím monitorováním. Stejně tak myslím že to ani nemají ofiko nahlášené, ale toto já nemám možnost zjistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.2.16 22:14
@zvidavajanca píše:
@yweta
Ono kamery může řešit, ale aby se díky tomu pak neprovalila i ta práce na černo - tam by by postih na obou stranách.

já nepracuji na černo. Pracuji na smlouvu, ale mzda není celá přiznaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
2.2.16 22:17

Pracovní smlouva bez hmotné odpovědnosti a kamery na černo? Nikde jsi nepodepisovala, že souhlasíš s instalací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.2.16 22:24

Jedině že bych hmotnou odpovědnost podepsala zvlášť. už je to hrozně dlouho co jsem tam nastupovala, ale nepamatuji si že by mě ještě něco bylo předkládáno k podpisu. Nicméně o kamerách nás nikdo neinformoval a určitě jsme ani nic nepodepisovali. prodejna ani neměla žádné upozornění že je prostor snímám kamerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
2.2.16 22:27
@Peta1981 píše:
já nepracuji na černo. Pracuji na smlouvu, ale mzda není celá přiznaná

No, ale půlku mzdy načerno máš, tedy z půlky načerno pracuješ, takže když ti zaměstnavatel pošle tu 10 000,– tak s tím neuděláš vůbec, ale vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
2.2.16 22:28

@Peta1981

Podle mě máš teď dvě možnosti:
Kývneš mu na to - dá ti jen oficiální výplatu (možná), černé prachy si nechá
Budeš se bránit - sebere ti oficiální výplatu na úhradu způsobené škody a černé prachy ti samozřejmě taky nedá. Je to obyčejná lidská s. v.ině, vážící si jen peněz a nikoliv lidí. Kdoví, jak to bylo s těmi kozačkami a kabát se jistě dá vyčistit.
Když to někde nahlásíš, tak oni mu napíšou, že jdou na kontrolu a on všechno uklidí a další prodavačky nic neřeknou, protože by přišly o práci. Zákony u nás jsou dělané pro lumpy. :cert:

• Citovat
  • Upravit
11117
2.2.16 22:50

@Kobliha51
no vis co, ale zakony porusujou obe strany. vzdalena pribuzna licila, jak dostala nabidku delat za 22tis, ale ona tam prece nepujde, kdyz ted ma oficialne 9tis, dalsich 11tis na cerno a na bydleni tim padem od statu dostava dalsich 6tis. a dani se ji jen tech 9, jinak by danila 22…
takze ja ty historky o tom, ze prachy na cerno brat „musim“ uz moc nezeru.

samozrejme sef je svina, ale za stavajici situace proste nic nenadela. kdyz si dupne, tak ji posle oficialni vyplatu (mozna) a ma to vyresene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
2.2.16 22:56

Tak ona si zakladatelka nepomůže - 10 tis (co dostává na černo) jí nedá a zaplatí si z toho náklady a přijde jí jen těch 10 tis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
2.2.16 22:59
@Ali-Ali píše:
@Kobliha51
no vis co, ale zakony porusujou obe strany. vzdalena pribuzna licila, jak dostala nabidku delat za 22tis, ale ona tam prece nepujde, kdyz ted ma oficialne 9tis, dalsich 11tis na cerno a na bydleni tim padem od statu dostava dalsich 6tis. a dani se ji jen tech 9, jinak by danila 22…
takze ja ty historky o tom, ze prachy na cerno brat „musim“ uz moc nezeru.

Ale ono se toto naštěstí vrací - na mateřské nebo potom na důchodu, ale o tom většina lidí nepřemýšlí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.2.16 23:02

No ale před 10 lety byla jiná doba.to to takto bylo skoro všude v tomto oboru. Jasně že dnes bych na to již nepřistoupila, ale ve 20 jsem to tak neřešila a pořebovala jsem pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
2.2.16 23:27

@Peta1981 tak snad máš někde založenou smlouvu ne?? Tam bys měla vidět zda tu hmotku podepsanou máš nebo ne… Navíc jak píšou holky, odešla bych s oficiální částkou a byla bych ráda, že tato etapa je už zamnou :nevim: toto je neřešitelné, pokud se budeš bránit ofiko, tak ti nedá ani těch přiznaných 10tis, pokud si sním promluvíš normálně, dostaneš alespoň tu ofiko část. To je prostě kámen úrazu u těchto výplat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
3.2.16 00:55

Normálně za ním zajdi a vysvětli mu, že pak-li, že nedostaneš zaplacené všechny smluvené peníze, půjdeš na úřad práce a pošleš tam ČOI…
Taky mu řekni, že tobě hrozí za příjetí nezdaněných peněz pokuta do výše 5.000.- a jemu pokuta do výše 500.000.-, tak jestli mu to za to stojí, prosim.

Dál už nemusíš nic…
Co se kamer týče, má 100% povolené, protože tím chrání svůj majetek a ze zákona je smí mít nainstalované i kdybyste žádný souhlas nepodepsaly. dokonce mohou být i skryté, pokud nejde o místo, které by narušovalo vaše soukromí, či intimitu (převlékárna, či toaleta).
Ale věř mi, tohle bude stačit. peníze doplatí do poslední koruny, a ještě mu řekni, že jsi z toho psychicky zdeptaná, že nemáš podepsanou hmotnou odpovědnost a asi půjdeš k doktorce, aby ti napsala prášky, jelikož ti tím způsobí existenční problémy.
Sečteno, podtrženo - to je na žalobu…
Neboj ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat