Výpověď, těhotenství a nemocenská

Anonymní
28.11.16 20:58

Výpověď,těhotenství a nemocenská

Ahoj holky, momentálně jsem na rodičovské dovolené, která mi končí během dubna. Do zaměstnání se nemůžu zpět vrátit, z důvodu směn a péče o dítě. Smlouvu mám na neurčito.
Chci dát 2 měsíce před skončením rodičáku výpověď. Kdyby do toho dubna se mi podařilo otěhotnět a já šla marodit, mám nárok na nemocenskou a pak znovu na mateřskou? Nebo se musím hlásit na pracáku jako nezaměstnaná? Kdybych byla v začátku těhu a lékař mě neposlal na nemocenskou, musím zpět nastoupit, abych pak měla nárok na mateřskou?
Prosím anonym. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5672
28.11.16 21:09

Nárok na nemocenskou mít budeš, až Ti skončí RD, pokud tedy budeš mít nějaké zdravotní potíže a budeš uznána práceneschopnou.
Pokud nastoupíš na další MD do 4 let od narození předchozího dítěte, tak budeš mít nárok na stejnou PPM jako před tím (pokud budeš zaměstnaná nebo budeš v ochranné lhůtě).
Pokud bys neměla neschopenku a dala jsi výpověď, tak se pak můžeš hlásit na ÚP a na PPM bys měla nárok, pokud by se nástup na MD vešel do ochranné lhůty (180 dní od ukončení pracovního poměru).

Příspěvek upraven 28.11.16 v 22:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
28.11.16 21:54

@Adinal není to tak, že když bude bez práce a již nebude v ochranne lhůtě 180dni, tak na PPM nárok nemá. Musí být zamestnana…klidně dej výpověď. V dubnu se nahlas na zdrav. pojišťovně jako osoba pecujici o. dítě do 7 let..pak odedne porodu budes brát Rod. příspěvek. volbu RP zvolis přes manžela, jinak budeš mít automaticky na 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
28.11.16 21:55

@Anik6 Vždyť o ochranné lhůtě píšu. Raději jsem doplnila i do druhé věty, aby to bylo jasné.
Pokud poslechne tvou radu a RP jí končí společně s RD, tak nebude mít do porodu žádný příjem, což asi není jejím cílem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.16 22:22

Tak co je pak pro mě nejlepší? Nechci být nějak v tomto znevýhodněná..od vyučení jsem poctivě pracovala až do doby, kdy jsem byla těhu(do 4.měsíce).

• Citovat
  • Upravit
5672
28.11.16 22:23

Nejlepší je otěhotnět do konce RD, nedávat výpověď a nastoupit na neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.11.16 08:13

@Adinal jsem na mobilu, tak jsem asi tvůj 1.příspěvek nedočetla… o ochranné lhute :oops:

RD s RP nemá nic společného..ještě je varianta požádat zaměstnavatele od RD do 4 let věku (pokud již nemáš)… Máš hodně možnosti, jak to udělat:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
29.11.16 08:33

@Anik6 Myslím, že úplně nechápeš, co píšu, nebo bys měla číst pořádně.
Prostě, pokud jí RP skončí (a drtivá většina si RP rozloží na dobu RD), tak pak nebude mít do porodu žádný příjem, pokud by poslechla tvou první radu.
A RD do 4 let neexistuje, lze mít RD pouze do 3 let dítěte, pak už se jedná o neplacené volno, se kterým musí zaměstnavatel souhlasit a opět bez příjmu, pokud má RP rozložený do 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.16 10:12

Holky a kdybych byla vedená na pracáku na podpoře do doby, než by šel malej od září do školky a pak bych šla pokud by se zadařilo na rodičák, mohla bych si pak zvolit rodičák do 3.let věku dítěte? Ale na mateřskou už bych nárok neměla, to vím.

• Citovat
  • Upravit
5672
29.11.16 10:33
@Anonymní píše:
Holky a kdybych byla vedená na pracáku na podpoře do doby, než by šel malej od září do školky a pak bych šla pokud by se zadařilo na rodičák, mohla bych si pak zvolit rodičák do 3.let věku dítěte? Ale na mateřskou už bych nárok neměla, to vím.

Nemohla by sis volit výši RP.
Jedině přes partnera, pokud splňuje podmínky, pak ano.
Ale chystají se na příští rok změny, chtějí to umožnit, tak uvidíme, jestli bude schváleno.
Jen upozorňuji, že když budeš na pracáku, tak když tě někam pošlou na pohovor, musíš tam jít. A nevím, jaká jsou přesná pravidla, ale vím, že pokud nějakou práci (zřejmě opakovaně) bez důvodu odmítneš, tak tě mohou z ÚP vyřadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.11.16 10:52

@Adinal ale chápu…To že je to neplacené volní a ne rodicovska dovolena, jsem to nechtěla komplikovat…tady nejde, jestli má nebo nemá příjem.
Jde o to že musí být zamestnana, aby měla nárok na PPM a měla děti max. o 4 roky…takže stále nejlépe vychází prodloužit u zaměstnavatele do 4 let a pak jít na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
29.11.16 10:57

A taky si prodluž rodicovsky příspěvek, aby si pak aspoň neco málo měla.. na UP je podpora jen 5mesicu..první dva cca 3900kc pak se to snižuje… toto není řešení…na UP chodí, co chtějí a muzou pracovat (mimo některých z mensiny)..a taky když das sama výpověď..krati se podpora…takže by si neměla ani těch 3900kc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
29.11.16 10:59

@Anik6 Ale ona bude zaměstnaná (pokud nedá výpověď), když otěhotní do konce RD a nastoupí na neschopenku, nemusí si o žádné neplacené volno žádat. A bude mít ještě jako příjem nemocenskou.
A jak jsem pochopila, jí o ten příjem jde, nejen o PPM.

Příspěvek upraven 29.11.16 v 11:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
29.11.16 11:00

@Anik6 Pokud je daná výpověď z důvodu o péče o dítě, tak se podpora nekrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.16 11:04

Prodloužení rodičáku do 4.let věku dítěte mi zaměstnavatel neschválil, aní neplacené volno. Prostě rodičák do 3.let jsem dala, tak to tak platí a buď se zpět vrátím, nebo ať dám výpověď..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat