Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mam 7m dceru. A ma nyni po tele takovy exantem.viz foto.
Pred 2-3 m mela fleky jen na trupu. Koupili jsme krem v lekarne a postupne zmizely. Minuly tyden se objevily zas a tento tyden se pridaly i na brade a okolo pusinky, dnes i oboci. Ty postizena mista jsou sucha a cervena. Nezda se, ze by ji to svedilo.
Plus na krku(zahyby )ma takove cervene mapy.ty sucha nejsou. Jako potničky mi to neprijde. i kdyz hodne slinta a ten krk ma stale vlhky. Menim slintacky co nejcasteji.
Kosmetiku jsme nemelili-pouzivam jen ten krem (uriage)po koupeli.
Prikrmy jede uz od 5 m. Ze by to bylo po nejakem jidle jsem nevypozorovala.
Mate nekdo nejake zkusenosti co s tim? zmizelo to pak prckum? doufam, ze je jen takova mimi vyrazka a vyroste z toho proste ![]()
Příspěvek upraven 12.04.24 v 13:11
Mně to přijde jako atopický ekzém. Dcera ho měla myslím ve 3,5 letech, dostala mastičku od kožní lékařky. Pak ho měla snad po 2 letech, to už jsme šli rovnou do lékárny a nechali si namíchat stejné složení, jen jsme platili plnou cenu. Teď je jí 9,5 roku a vyrážka se jí už nikdy nevrátila.
Vypadá to jako atopický ekzém co měla dcera. Hodně jsem ji mazala, koupala jen 1× do týdne a do vody jsem jí dávala sliz z ovesných vloček.
Zhoršovala ji to aviváž i některé prací prostředky, tak jsem používala jen ty na citlivou pleť a máchala v octu. Přes léto se to vždy zlepšilo. V takovémhle rozsahu to mívala do dvou let a pak postupně lepší.
V krizi pomály laktobacily.
@Petra0009 taky mi ti přijde jako atopák. Koukni na Biodermu Atoderm, může se používat už od miminka a mají celou řadu. Nedám na ni dopustit
@Janča6 @Aduš8 @Kryptozoo dekuji.tak snad to bude mit jen v detstvi. zkusim mene koupat ve vane…
Jj, atopicky ekzem, kdyz bylo nejhur tak kortikoid od Mudr, jinak krem z lekarny (my meli Atoderm) mazat preventivne, nemachat dlouho ve vode (staci sprcha, ani ne casto, bez kosmetiky), opatrne susit, nedrit
u nas to zhorsovaly citrusy a jahody (i v materskem mleku)
Myslite si, ze to muze byt UM? ted jsme menili nutrilon 1 za hipp 2
To neporadim (ja kojila) ale snad ne, aspon doufala bych ze by nemelo…
zacni s revizi veskere chemie co se ji dostane ke kuzi, praci prasky, avivaze, mydla, sampony, vlhcene ubrousky (!!!)… to vse musi pryc nebo nahradit cistou vodou, prostredky vhodnymi pro atopiky… mozna to neni pricina, ale ulevi to pokozce…
@maminaAJ prasek pouzivam stejny od narozeni.jen ted pouzivam vanish apod na skvrny (prikrmy).ale to namacim do kbeliku a pak normalne na 60 peru v pracce.
Sampon ani sprchac uz pres 2 mesice nepouzivam. natiram jen po koupeli kremem uriage pro atopiky.dnes jsem zakoupila kalciovku a olej do koupele (jde pouzit i pri sprchovani).
Blby je, ze ted zacalo kojenecke plavani.kdyz jsem ji tam prihlasovala, tak byla v pohode.byli jsme dvakrat, ted jsme nebyli kvuli hnisani oci a nevim zda tam vubec jeste chodit.
@Petra0009 píše: Více
to bude na odzkouseni… moji dceri bazen ekzem nezhorsuje (ale vzdy jsme sli kdyz to mela v klidovem stadiu), naopak znam holcicku, ktere se to v bazenu pekne rozjelo… asi individualni rozdily
u prani davam i extra machani navic v ciste vode, jestli vase pracka umi…
jinak jestli si nejsi vedoma zadne jine zmeny, tak bud mate proste pech (ono to nekdy zacit musi, moje dcera se s tim narodila, pac je lednova, a ja se tehotna v chripkove vlne dopovala dost citrusy, pac co taky jineho pres vanoce, takze jine spoustece bohuzel neznam) nebo zkus na cas vratit to puvodni mliko, jestli se to zlepsi? kdo vi…
preji at se vam to zklidni a mala z toho vyroste ![]()