Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobré odpoledne holky,
ráda bych se s Vámi podělila o svůj problém a doufám, že mi třeba i poradíte. Je mi 31 let, od 17. let jsem brala HAK Jeanine, žádné vedlejší účinky jsme neměla, vše v pořádku, menstruace velmi slabou, nebo téměř žádnou, ale upřímně mě to vůbec netrápilo, řešila jsem studium, potom práci, rozchod s letitým partnerem atd…na děti jsem nepomýšlela. V současné době jsem s partnerem skoro 2 roky, dítě nechtěl, nicméně mě radil, ať HAK vysadím, v tu chvíli nastaly problémy, naprostá ztráta menstruace, navštívila jsem gynekologa, kt. reagoval dost ostře, že jsme měla HAK vysadit už dávno a 14 let užívání je hodně, že jsem v letech, kdy otěhotnění je na místě, respektive pokud teď neotěhotním, jsme bezdětná a že mě nebude hormonálně léčit…Partner, i když nerad tedy souhlasil s případným dítětem, dostala jsem vyvolávačku menstruace, od té doby zase nic…bylo mi i řečeno, že sport obecně neni dobrý, konkrétně běh, omezila jsem na výběh 1-2* týdně, váhově jsem na tom rozumně, sportovní postava, nejsem hubená cca. 58kg/165 cm, nevím, jakým způsobem postupovat, zda jít nějakou cestou alternativní a zda je možné, že opravdu budu neplodná doživotně…Situace mě stresuje, přibírám, nesportuju, ale menstruace se nedostavuje…zajímalo by mě, jestli jsou tady holky s obdobným problémem, hlavně „v letech“, zda je tam opravdu nějaký rozdíl v léčbě a případně jak jste postupovaly, díky moc, Market
V první řadě bych vyměnila gynekologa. Ano, brala jsi dlouho. Ale kdo ti psal recepty? Kdo tě 1× ročně viděl, vyšetřoval a měl před sebou tvoje papíry? Snad on, ne? Takže jeho reakce není na místě.
No a pak uvidíš, jak bude postupovat nový doktor. Určitě nějaké vyšetření, ale bohužel (bohudík) s tím nemám zkušenost, tak neporadím konkrétně.
Zkušenosti nemám, ale neviděla bych to tak černě. Ve tvém věku je ještě čas. Nech tělo trochu vzpamatovat, už nic neber a vyčkej klidně rok, dva. Pak můžeš řešit hormonální léčbu - na tu bych hlavně asi změnila gynekologa.
Nemyslím si, že jsi nějak extra v letech. Jsem o nějaký ten rok starší a připadám si mladá!
Já bych tedy radila změnit gynekologa. S takovým přístupem budeš akorát ve stresu a bez podpory.
Jak dlouho už tento stav bez menstruace trvá? Věřím, že se to srovná. Tělo je prostě zmatené a po tolika letech se musí dát do kupy. Držím palce.
Jak dlouho už je to od vysazení HA? Mně třeba trvalo rok, než se tělo trochu srovnalo, během toho roku jsem měla MS asi 3×. Po tom roce se cyklus celkem obnovil, ale až když jsem začala pít kontryhelový čaj, tak se zpravidelnil.
No a jak dlouho to trva po vysazeni HA? Nechala bych si vysetrit hormony, musi se zjistit pricina. Bohuzel pricinou neni vysazeni HA, ale nekdy HA prekryva jine problemy a prijde se na ne az pozde.
Asi bych zmenila gynekologa s takovym pristupem a vyhrozovanim, mela bych strach k nemu chodit.
Nebrala bych ted asi nic a cekala a pripadne nechala vysetrit tu krev. Ultrazvuk vnitrni byl v poradku?
Zacni brat gynex, zazraky necekej hned. 14 let jsi tlumila telo hormonama, takze mu dej cas. Zkus hormonalni jogu. Byl tu na to denicek. Nic tim nezkazis, naopak. A nejak nevim, proc by beh mel nejak vadit?? Tolik zen beha. Jestli ti dela dobre, behej. Zkus brat jecmen, chlorellu, spirulinu. Treva green trio, vse v jednom.
Osobně si myslím, že bys hlavně měla změnit gynekologa.
Jsem o něco mladší než ty, ale potíže s menstruací po dlouhodobém užívání HA mám taky. Jedná se o docela běžnou věc. Za normálních okolností by se měla menstruace srovnat do roka po vysazení.
Samozřejmě nevím, jaké jsou podrobnosti tvého zdravotního stavu, ale zdá se mi, jestli tě akorát doktor zbytečně nevystrašil. Je pravda, že ve 30 máš na miminko už docela čas, ale možná by stálo za to obstarat si další názor ohledně toho, nakolik to je „teď nebo nikdy“ jak píšeš. Třeba to nakonec nebude tak horké jak se zdá. A to, že doktor říká, že tě léčit nebude… Osobně bych k takovému lékaři už ani nepáchla a našla si někoho, kdo se mnou bude spolupracovat na řešení mých obtíží.
Jinak, další pisatelky ti určitě budou radit kontryhel, gynex, řebříček, atd… Určitě na nich něco bude, spoustě lidem to pomohlo, já s nimi zkušenost nemám - zatím svojí nemenstruaci řeším změnou životního stylu, odstraněním stresu a tak dále. Pokud se to stejně nedostaví, tak taky nasadím gynex a kontryhel, už je mám doma ![]()
@Market1986 Odkud jsi? Pokud můžeš, změnila bych gynekologa… jak už psaly holky, on ti psal recepty a tak a teď tě stresuje…pardon, ale to je ![]()
Nic se neboj, pokud nesportuješ jako magor, nemáš brutální zátěž, tak ti nějaký sport neublíží… zkus se mrknout na Gynex, ten mi před pár lety vrátil menstruaci…já brala hormony od 15, od 18 HA, nikdy jsem neměla cyklus bez nějakých léků a když jsem cca ve 25 vysadila HA, půl roku ani ťuk…pak už mi doktorka chtěla dát hormony a já jí ukecala, že ještě ne, že nechci…tak mi říkala že mi dá poslední šanci, ať ještě zkusím Gynex…no a pomohl! ![]()
Podívej, já brála HA zhruba tak dlouho jako ty a neměla jsem po vysazení problém. MS byla hned pravidelná. Můj názor je ten, že HA nemusí být vždy na vině. Nepřijdeš mi stará. Jak už tu padlo, změň doktora. Takový doktor ti k dítěti v případě problémů snad ani nepomůže ![]()
Já sem brala různé druhy antikoncepce od 16 let. Dnes je mi 30 let a cyklus i po roce od vysazení mám velmi rozházený, sem tam cysta, zatím neplodná…kdybych to tehdy věděla, nutila bych partnery do kondomu a ten hnus bych do sebe vůbec necpala. ![]()
Znám případ, kdy to měla jedna taky po vysazení šílený, rvali do ní kdoví co, ale pořádné vyšetření neudělaly. Pak zjistili 10cm nádor od endometriozy. Takže bacha na blbce doktora. Není umění psát léky, ale hledat podstatu problému.
Přeji ti, ať jsi OK. Ta známá nemůže mít děti a další věci, co se mi nechtějí rozepisovat.
@Anonymní píše:
Znám případ, kdy to měla jedna taky po vysazení šílený, rvali do ní kdoví co, ale pořádné vyšetření neudělaly. Pak zjistili 10cm nádor od endometriozy. Takže bacha na blbce doktora. Není umění psát léky, ale hledat podstatu problému.
Přeji ti, ať jsi OK. Ta známá nemůže mít děti a další věci, co se mi nechtějí rozepisovat.
Jen dodám, že u ní nebyla/není na vině až tak HA, jako ta nemoc. Ale HA ji leta tlumila a pak se rozjela s o to větší silou.