Vyšetření prsou prevence

Anonymní
10.9.22 13:37

Vyšetření prsou prevence

Dobrý den

Je mi 25 let. A přemýšlím že bych zašla na prevenci vyšetření prsou -, v rodině nikdo rakovinu neměl, ale člověk nikdy neví.
Jenže se bojím že na mě budou koukat jak na blázna proč tam lezu, když mi nic není, ani to nema nikdo v rodině. Přítelovi to přijde divné.
Zaplatila bych si to sama.
Zajímá mě zda někdo chodí pro svůj klid preventivně? Nebo se vám to zda zbytečné

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4125
10.9.22 13:43

My sice rakovinu v rodině máme, ale rozhodně to není divné jít i tak. Naopak to tam vždy doktorka doporučuje chodit každý rok, že teď má rakovinu více mladých žen než dříve.
A například VZP 500,– proplácí zpátky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
10.9.22 13:50
@Anonymní píše:
Dobrý denJe mi 25 let. A přemýšlím že bych zašla na prevenci vyšetření prsou -, v rodině nikdo rakovinu neměl, ale člověk nikdy neví.
Jenže se bojím že na mě budou koukat jak na blázna proč tam lezu, když mi nic není, ani to nema nikdo v rodině. Přítelovi to přijde divné.
Zaplatila bych si to sama.
Zajímá mě zda někdo chodí pro svůj klid preventivně? Nebo se vám to zda zbytečné

Chodím asi od 20 let každý rok a nikdy se nikdo nedíval divně. V 25 bych řekla, že je nejvyšší čas začít. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
10.9.22 13:54

Zakladatelko, a proč ne, klidně zajděte

v tomto věku bude stačit sono, půjdete tam jako samoplátce, není to nějak drahé a pojištovny na to myslím i přispívají

stačí se objednat na sono prsou jako samoplátce…když se budou ptát proč, řekněte " preventivně"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
10.9.22 14:11

Vůbec bych se nějak nestyděla, jako prevence je to běžné i v nižším věku (a bohužel nižší věk není stoprocentní zárukou, že se mě to netýká). Ani to nestojí tolik (a některé pojišťovny dozajista přispějí/ proplatí v rámci prevence), je to v řádu stokorun. Objednej se do specializovaného centra na ultrazvuk jako samoplátce. Jinak to zcela nenahrazuje samovyšetření prsou, jako když mi jednou za dva roky na ultrazvuku řeknou, že jsem OK, tak je vhodné samovyšetření provádět stále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
10.9.22 14:16

Chodím každy rok, divné mi to nikdy nepřišlo. Je to čisté tvá věc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
10.9.22 14:20

Zajdi na sono. Nikdo se tam na tebe divne fakt divat nebude :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
10.9.22 14:53

Na Sonu jsem byla už 2×. Pro jistotu. Přispívá pojišťovna. Byla jsem ve 30 a 38 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3789
10.9.22 16:04

Ahoj, klidně tě vyšetřím. Za 599 jedno prso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24695
10.9.22 18:11

Nikdo to řešit nebude, jděte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
10.9.22 20:40

Chodím každý rok na sono jako samoplátce (VZP přispívá 500Kč), nikdo nikdy se na mě jako na blázna nedíval. V současně době se objevuje rakovina prsu i u žen pod 30, takže prevence je fajn :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
10.9.22 22:14

Chodím každý rok. Přijde mi to úplně normální ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
10.9.22 22:21

Byla jsem před měsícem poprvé. Proč bych se měla cítit blbě? U nás rakoviny jsou a i kdyby ne, názory mě nezajímají. Samovyšetření si dělat sama kloudne neumím a bylo mi i řečeno že nektere nádory v prsou jsou hluboko a nejde je ani nahmatat, takže sono je značka ideál. Od jisté doby lobuju za svoje zdraví a kecy mě nezajímají. Šla jsem jako samoplatce, měla jsem termín dřív. Jasně 100 procentní není nic, ale je to pro mě lepší pocit, než si před zrcadlem mačkat kozy, ani to není úplně spolehlive i když je dobré taky toto dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
11.9.22 02:17

Zbytečné to rozhodně není, já chodím dvakrát do roka cca od tvého věku. Nikdo se na mě nikdy nekoukal blbě. Naopak je dobře, že myslíš na prevenci. Pojišťovny hradí zpětně jednou ročně celé vyšetření nebo jeho poměrnou část, nech si proplatit doklad ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.9.22 07:48

To že se bojíš o svoje zdraví a začínáš se bát něčeho, co je závažná choroba, kterou reálně nemáš a nemáš žádný důvod si myslet že ji trpíš bývá známka toho, že přestáváš mít pod kontrolou svou úzkost a pomalu si pěstuješ úzkostnou poruchu.

Pořiď sobě tuhle knihu a primárně se uč pracovat se svou úzkostí.

https://aukro.cz/…a-7016264365

Pokud by se ti to nedařilo a ty si začala víc a víc běhat po doktorech a pořád by ti nic nemohli najít, je čas zajít na psychiatrii a psychoterapii.

To je ten hlavní trik - když zajdeš na mamografii, což jako samoplátce samozřejmě můžeš, tak ti to klid nepřineseš. Pak si začneš myslet že máš třeba roztroušenou sklerozu. Nebo něco takového.

A tedy nezvládnutou úzkostí si můžeš rozhasit trávení na dráždivý tračník a další zdravotní obtíže. Takže když teď si přiznáš, že klíčovým problémem je psychika a to jak ne-umíš řešit zátěž a stres, a začneš se učit s ní pracovat, dost se ti uleví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty