Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera je adopcatko, pohybu má dost, ale je i na narocné lécbe, kortikoidy… po svatcich ji objednám na endokrinologii.
Myslím že vyšetření na endokrinologii je na místě. Moje dcera má také 7,5 let a měří 135 cm a váží 25 kg.
Asi je trochu robusnejsi? Tazke kosti? Nadvaha? Moja na tiez cca 140cm a 27 kg, ale ona je zase jak lan - hubena, svalnata.. Po mne neni ![]()
Proč má kortikoidy, má je dlouhodobě? To bude asi jeden ze zásadních faktorů.
Má mohutnou postavu? Co strava, nemůže tam taky hrát významnou roli? Syn má teda necelých 6, ale váží o 20 kg méně, to mi přijde hodně.
@prejeta_zaba Má autoimunitní onemocnení revmatoidni artritidu, k tomu bilog. lécbu.
Dcera má 7 a 4 měsíce a měří 127 cm a váží 25 kilo a přijde mi tak akorát.. Syn má 122 cm a 21 kilo a ten je tedy hubený, ten by potřeboval přibrat…
@filija Napiš na růstový hormon tečka cz, je tam poradna. Ale budou asi chtít vědět výšku rodičů. Jinak 140 cm je snad i víc než 97 percentil, to se divím, že to lékařka neřeší a BMI je také vysoké. Stačí se podívat do zdravotního průkazu, tam je knížečka růstové grafy.
@prejeta_zaba píše:
Proč má kortikoidy, má je dlouhodobě? To bude asi jeden ze zásadních faktorů.Má mohutnou postavu? Co strava, nemůže tam taky hrát významnou roli? Syn má teda necelých 6, ale váží o 20 kg méně, to mi přijde hodně.
Tak ale asi neměří 140cm, že? To už by byl brutálně mimo tabulky. Zakladatelky dcera je na 90.percentilu, tzn. 10% dívek se stejnou výškou váží stejně nebo víc. Samozřejmě to není nic extra, ale nemusí to mít v tucích a jen je třeba to hlídat.
Já mám syna na opačné straně grafu, v čerstvých 8 letech má 125cm a teď přelezl 20kg, je na 2.percentilu, takže jen 2% chlapců se stejnou výškou váží méně. No teď zbodnul tak 300g těstovin s lososem a smetanou a nandal si sladkosti od Mikuláše, takže málo nejí, ale prostě moc spaluje, taky s tím nic neudělám. Takže jestli zakladatelky dcera má zdravý životní styl a dost pohybu, tak taky těžko radit.
@filija píše:
kortikoidy..
Zeptala bych se, jaký má toto vliv.
Tak já mám prcka, dcera 7let a 3mesice měří 120 a váží asi 21kg
Je v prvni třídě a patří mezi nejmenší, ale není jediná.
Naše má 138 a 32 kg. Je štíhlá a vysoká. Skoro nejvyšší ze třídy.
@filija pokud se bojíš výšky, nech si napsat zadankou na endokrinologii.. já tam byla s klukem už ve 3 letech, rostl hodně nad 95 percentil.. udělají vyšetření, zda je ok..můj kluk prosel v pohodě, předpoklad má 2 m, už mu moc nechybí
![]()
@Alušáček píše:
Tak já mám prcka, dcera 7let a 3mesice měří 120 a váží asi 21kgJe v prvni třídě a patří mezi nejmenší, ale není jediná.
Mojí prvňačce je 6let a 5 měsíců, měří 108cm a váží asi 18kg. Má tam jednoho chlapečka, který je o fousek menší (ale to byl nedonošenec, dceru jsem přenášela).
Syn šel loni do první třídy a měřil o pár cenťáků víc, ale vážil 17,5kg. Teď mu je 8 a necelý měsíc a má 125cm a 20kg, a je teda ve třídě pořád nejmenší, a to se od nástupu do první třídy vytáhl asi o 14cm.
Na endokrinologii v pořádku, živin mají podle krve taky dost, tak neřeším. Alespoň nemusím pořád kupovat nové boty ![]()
Přijde mi výškově hodně nadprůměrná, asi bych na endokrinologii ověřila, zda je vše OK. Po kortikoidech váhu chápu, nepřijde mi extrémní. Moje 9ti letá má při 142cm kolem 34kg, a to je na ní fakt minimum tuku (ale závodně plave a má hodně široká ramena a svaly). Takže hodně záleží na postavě ![]()
Držím palečky, ať je vše OK ![]()
Holce bude sedm na jaře a ma 115 cm a 20 kg. Kluk má v osmi letech 126 cm a 24 kg.
Oba jsou tak akorát, jen zakrsli po rodičích. ![]()