Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Šarlota4 píše:
Ty jo 14,8kg a 104cm ma moje 3 letka. Nedelej si starosti spoustu lidi neni tabulkovych a jsou ok.
Právě proto se mi zdá vyšetření unáhlené a nejradši bych ho tomu nevystavovala, protože až mu budou brát krev tak nás tam syn pozabíjí ![]()
Ted jsme taky zrovna byli na 5lete prohlidce. Syn ma 110cm a 19,3kg. Jak pisou holky- je dulezite, jestli se te svoji rustove krivky drzi porad, nebo najednou prestal rust… nase starsi dcera je drobecek od 1 roku, tak to nikdy dr neresila…
@natyber Ahoj, dle tabulek je minimum pro pětiletého kluka 101, průměr 109 cm, takže bych byla v klidu.
@natyber Syn měl v pěti letech 15kg a 108 cm. Na vyšetření jsme šli až v šesti letech, kdy jsem ho doma jen tak zvážila a zjistila jsem, že za rok nepřibral ani kilo. To mu doktorka jen brala krev na štítnou žlázu a na vyloučení celiakie. Všechno bylo v pohodě. Takže tam jen chodíme jednou za půl roku se převážit, jestli přibral, jinak to neřeší.
Teď v 7 letech má 18kg a 116 cm. Říkala, že máme přijít za půl roku na převážení, že jestli moc nepřibere a nepovyroste, tak nás pošle na endokrinologické vyšetření.
Ale nejlepší je, že jeho mladší brácha na tříleté prohlídce měřil ještě o 3cm míň, než ten starší ve třech letech. Takže ten bude snad ještě menší.
Holt mám kluky zaprclíky, jen dcera roste normálně. ![]()
@Pety2 píše:
Doktoři by se měli držet toho v jakém percentilu je růstová křivka dítěte od narození, během prvního roku život, ještě můžou v té křivce trochu skákat, ale pak by se měly už svého percentilu víceméně držet…Třeba já mám také jen 158cm, dcerka se prakticky od začátku drží v cca 8-10 percentil…Je to málo, ale pořád na spodní hranici normy a očekává se, že prostě v téhle křivce prostě asi zůstane…Kdyby se najednou při prohlídce objevila v 2 percentil nebo naopak v 50 percentil, tak takový skok by byl více než podezřelý a bylo by to na konzultaci na endokrinu…Takže by mě v první řadě zajímala spíše, jak vypadá v růstové křivce, než nějaká absolutní hodnota…
Ona mi ten graf ukazovala, ale já jen viděla tu křivku a nějak jsem v tu chvíli netušila na co všechno se zeptat. Přemýšlím, že jí zavolám, jestli by mi teda mohla říct jak na tom je celkově od malička, nebo proč se jí to zdá tak špatné
Mám se tedy přímo zeptat o kolik těch percentil to nesedí?
@Zorbas píše:
Ted jsme taky zrovna byli na 5lete prohlidce. Syn ma 110cm a 19,3kg. Jak pisou holky- je dulezite, jestli se te svoji rustove krivky drzi porad, nebo najednou prestal rust… nase starsi dcera je drobecek od 1 roku, tak to nikdy dr neresila…
No asi to vypadá, že přestal růst, protože říkala, že mu ta křivka klesá ![]()
@vjerunqa píše:
@natyber Ahoj, dle tabulek je minimum pro pětiletého kluka 101, průměr 109 cm, takže bych byla v klidu.
Děkuji, tak to by se měl syn vejít do tabulek, ale asi spíš doktorka řeší, že mu ta křivka klesá tak proto to další vyšetření.
116 cm, 20 kg ve školce jsou kolikrát i holčičky větší tak jsem si říkala, že je asi prtousek, ale když to tady čtu tak je akorát ![]()
5 mu bude v červenci a má 114 cm, 18kg (já 178, manžel 180). Vy jste oba malí, tak bych řekla, že dítě nemá po kom být vysoký.
@natyber píše:
Děkuji, tak to by se měl syn vejít do tabulek, ale asi spíš doktorka řeší, že mu ta křivka klesá tak proto to další vyšetření.
Rozumím.
Já to mám s pětiletou dcerou zase naopak. Na preventivku teprve jdeme a myslím, že bude výškově i váhově nad tabulkovým maximem.
Dcery (obě vysoké, vyšší než kluci) měly jedna 118cm a druhá 117cm. My s manželem cca 178cm oba, ale já jsem rostla velmi rychle a od 12ti let ani ťuk, tak to mají asi po mně. Nohy mají celkem malé vzhledem k výšce ![]()
@natyber píše:
No asi to vypadá, že přestal růst, protože říkala, že mu ta křivka klesá
Tak to urcite proto chce odbery a vysetreni. Jeden odber snad prezijete, aspon budete vedet, jestli je vse v poradku ![]()
Synovi bude 5 za dva mesice, meri taky kolem 104 cm a nikdo to neresi…ja mam 170cm pritel ma 193cm, uvidime jestli se vytahne, vazi kolem 17 kg
@natyber Náš oslavil páté narozeniny nedávno, takže jsme ještě na pětileté prohlídce nebyli. Nevím tedy, kolik přesně měří a váží. Ale oblečení nosí vel. 116 a ta je mu akorát. Co se výšky týče, je s touto velikostí tak nějak v průměru ve školce, pár kluků je tam vyšších než on (stejně starých) a jeden je nižší, tipla bych tak o 8 cm.
@Zorbas píše:
Tak to urcite proto chce odbery a vysetreni. Jeden odber snad prezijete, aspon budete vedet, jestli je vse v poradku
JJ, já určitě, ale syn je hysterka
ona naše paní doktorka, řeší všechno asi až moc. Ale zase se nic nezanedbá.