Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky holky.Zrovna jsem pročítala vaše diskuze a potřebovala bych taky radu.Manželovi dneska přišly výsledky spermiogramu,ale nějak se v těch výsledcích nevyznáme.Nemáte s tim některá zkušenost?Přesněji bych se chtěla zeptat,co znamená hned vedle těch hodnot razítko normospermie.
já myslím, že to znamená, že jsou výsledky OK… Manžel tam měl oligoasthenoteratozoospermii.
Normospermie - parametry pro normální sperma dle WHO
Objem: 1.5 až 5 ml.
Počet: Více než 20 miliónů spermií na jeden ml.
Pohyblivost: Více než 50% po přípravě více než 70% pohyblivých spermií
Morfologie: Základní nad 30% Striktní nad 15% normálních spermií
(Kritéria pro genetické vyšetření u mužského faktoru jsou:
Koncentrace spermií: < 10 milionů/ ml
Pohyblivost spermií: < 25% před přípravou
Morfologie spermií: < 5% normálních - striktní kriterium
Azoospermie - nepřítomnost spermií v ejakulátu)
Gratuluju. ![]()
děkuji za odpověď,ale bohužel jsem na to asi fakt blbá
nedají se někde najít tyhle zkratky,co tam máme? IP,V,přidat.bb.čcs.Vůbec se v nich nevyznám
děkuji,taky jsem v to doufala,ale ty různý zkratky mě matou,poznám jenom počet ![]()
Normospermie znamená, že je vše OK. Spermiek je dost a pěkně živý ![]()
děkuju
teď ještě abych byla v pořádku i já a povedl se ten mrňousek ![]()
Ahoj holky,
chtěla jsem se Vás zeptat na hodnotu PH z výsledků spermiogramu.Manžel má 0% normospermií a snažíme se hledat příčinu, protože fragmentace DNA je velmi dobrá a genetika také v pořádku. Hodnotu PH má 8,4. Dočetla jsem se, že pokud je hodnota PH nad 7,8 nebo 8 tak to může ukazovat na nějaký zánět. Leukocyty mu nedělali.
díky za odpověď
Nechci zakládat novou diskusi, tak to zkusím tady.
Partner byl v květnu na spermiogramu, od gynekologa jsem byla informována, že je relativně v pořádku (víc že mi říct nemůže, že nejsme manželé), jelikož se stále nedaří mám v ruce žádanku do CARU kde stojí: 16mil.ccm, 11%progrese, 8%norm. morfo. - více že je u nich v databázi, z tohoto výsledku mám pocit že až tak v pořádku není, mohla by jste mi to některá osvětlit?
děkuji
@stiskoch tak podle mě… množství nic moc… norma je 20… no… a co se týká progresivních a morfologicky správných… tak bych to zhodnotila asi tak že k oplodnění stačí jedna hbitá mrška co se chytne… ale doktoři se k tomu někdy staví jinak…
@stiskoch
ahoj, tak podle nových norem je tuším v pořádku, ale podle starých, platných do roku tuším 2000(?), je to hodně pod normou… A u nás v CAR říkali, že léta praxe je utvrdila, že původní normy (ty přísnější) byly lepší a přesnější… Ale i tak to není žádná tragédie. ![]()
Podstatné je že tam jsou jak progresivní.. tak morfologicky správné ![]()
@stiskoch koukám že se snažíte tak 1,5 roku… neboj… jsi ještě mladá kočena a věřím že se nějaká mrška chytne… hlavně nezoufat
![]()
@sweet78 už se nám blíží druhý rok
mrzí to hlavně chlapa, nechceme zůstat při jednom a zase nechce mít mimčo na důchod jak tvrdí, u mě je času více
zatím tak nějak věřím, že by pomohla IUI do konce roku by jsem mohli stihnout dva cykly, tak se necháme překvapit ![]()