Vysoká škola - pedagogika, kombinace předmětů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42858
12.6.26 08:03
@Anonymní píše: Více

To asi měla být ironie. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.26 08:53
@Havlova píše: Více

Ta reakce ano, ale ten prvni příspěvek se mi tak nezdá.

• Citovat
  • Upravit
5706
12.6.26 10:22

Matkabagristy reagovala na můj příspěvek, ve kterém jsem psala že pokud chce zakladatelka učit na střední škole a neví jakou aprobaci si zvolit, tak jsem jí psala že než fyziku a chemii bych raději volila češtinu s něčím dalším v kombinaci, že ta mi přijde vcelku naučitelná.
Neříkám že to baví každého, ale je to zvládnutelné i bez nějaké extra lásky k tomu předmětu.

To třeba ta fyzika a chemie je jiná liga, tam tě to fakt musí bavit a musíš na to mít trochu buňky, musí ti tam docházet souvislosti a tak. Zakladatelka psala že v těchto předmětech byla průměrný student, o tom jak se jí vedlo v humanitních předmětech nepsala. Zároveň by chtěla jeden hodně rozšířený předmět, aby neměla problém s úvazkem. Kdyby chtěla vyloženě něco technického, tak se místo češtiny nabízí matika :nevim:

Jinak já jsem angličtinář a mám k tomu ZSV. K ZSV jsem nikdy netíhla, mám to jen proto že jsem chtěla angličtinu a otevíralo se to v takových kombinacích, že tato mi přišla nejschůdnější. ZSV je taky vcelku naučitelné, i když do toho člověk úplně zapálený není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.26 11:14

@Gracetheworld Vidíš a já si myslím, že učit by měl člověk to, co je mu opravdu blízké a co ho baví. Já jsem silně technický typ, takže pro mě je to nepředstavitelné. Ale i tak říct někomu, že jestli je humanitní typ, tak ať to prostě zkusí, že s ČJ bude mít práci, není podle mě dobrý. Nebude to dobrý učitel a brzy vyhoří a přípravy ho budou stát šílené úsilí.
Známá takhle šla po SŠ na pedagogiku, protože prázdniny. ČJ + něco a už v průběhu studila zjistila, že to učit nechce, že ji to zase tak nebaví a že udělala chybu. Ale nechtěla nechat rozjeté školy a dodělala to. Pak později po pár letech praxe si dodělala AJ. Tu miluje, učí výhradně tu a je v pohodě. Ale kdyby toto neudělala, tak nevím nevím, jak by to dopadlo.
A že mám dost kolegyň, ze kterých cítím, že už toho měly dávno nechat… tolik negativa a naštvanosti a vyhořelosti v některých… (jsem na velké škole, tak toho vidím víc).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.6.26 11:19

@Gracetheworld My jsme měli na 2. stupni ZŠ 6. a 7. třída na ČJ učitelku - katastrofa, zmatky, vůbec nic jsem nechápala… větné rozbory šílenost. V 8. třídě jsme dostali pana učitele. Stačilo jednou vysvětlit, jednou říct a vše jsem hned chápala. Hodiny byly zajímavé (pro mě 8o ) a z něj, i když byl už předdůchodového věku, tryskalo nadšení. Já jsem nakonec měla přijímačky z češtiny lepší, jak z matiky :) Tak strašně moc to udělalo a je mi přes 40 a doteď na to s láskou a úsměvem vzpomínám.

• Citovat
  • Upravit
3936
12.6.26 12:14

Matika, čeština, angličtina, možná fyzika, informatika. Vzala bych si jeden předmět z toho a k tomu jeden, co tě baví.

Naopak naprosto k ničemu je biologie (osobní zkušenost, moc učitelů, málo hodin), na chemii bych taky moc nesazela, těch hodin je strašně málo. Občanka, rodinka, zdravověda, dílny atd ti taky místo nezajistí. Ani francouzština.

Případně po prvostupnovych učitelkach je velká poptávka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5706
12.6.26 15:13

Však ano, to s tebou naprosto souhlasím že člověk by měl učit to co je mu blízké a co ho baví. Zakladatelka se ale ptala na to jako si má vybrat kombinaci předmětů aby měla uplatnění. Nenapsala co jí baví a jde, nebo naopak nebaví a nejde. Pak později psala že přemýšlela nad fyzikou a biologií, ale že v těchto předmětech vždy byla spíše průměrnou studentkou, což mi neznělo jako že k tomu má nějaký extra vztah. Proto jsem odpověděla tak jak jsem odpověděla. Pokud o zakladatelce víc nevíme, tak se těžko radí :nevim:
Kdyby napsala že je spíše technický typ, jazyky jí moc nejdou a baví jí čísla, tak bych jí napsala ať místo kombinace Fy-CH koukne spíš na matematiku nebo informatiku a k tomu cokoliv dalšího co by jí bavilo. Když položí obecný dotaz na to s čím bude mít nejlepší šanci najít práci, tak dostane obecnou odpověď že nejlépe něco s vysokou hodinovou dotací, takže ČJ, M, nebo AJ.

Znám i lidi kteří nejsou pro nic nějak extra zapálení, ale umí si najít to zajímavé v tom co učí a učí to dobře.
Já mám taky primární předmět AJ, k tomu mám to ZSV do čehož úplně zapálená nejsem, ale to neznamená že to není zajímavé a že tam nejsou věci které mě baví. K tomu mi přijde že je to fajn předmět na výuku, protože se tam s dětmi dá dělat dost zajímavých věcí v těch oblastech, které mě jako vyučujícího baví a co dětem rozšíří obzory. Třeba taková etika nebo religionistika mi přijde děsně fajn a potřebná. Nemyslím že by to ze mě dělalo horší učitelku, když k jednomu se svých předmětů mám spíš neutrální postoj. Umím si tedy představit že když někdo není úplně na něco vyhraněný, ale je třeba humanitně zaměřený a ví že by ho bavilo učit, tak že by mu ta čeština mohla vyhovovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.26 15:27
@Gracetheworld píše: Více

Jasne, chapu ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie