Vysoká škola - problémy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
24.1.14 10:21
@j.a.n.i1 píše:
Blbě… ale to já tedy považuju za středoškolskou matiku :think: nebo jsem byla na divné střední?

já maturovala z matiky a integrály jsem prvně viděla na vejšce :nevim: Manžel dělal elektroprůmyslovku, takže integrály znal ze střední… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1749
24.1.14 10:21

@Cuddy
Na VOŠ obecný základ bude potřebovat taky. Ten je potřeba i na učňáku. Bez toho se prostě neobejde. Prvák je na většině škol síto. Být zakl. tak bych se kousla a vydržela to. Její rodiče to trochu přehání, ale má možnost odjet na privát a odfrknout si, což bych udělala já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.14 10:24

@gabousek
S některými rodiči je to fakt těžké. Já taky vystudovala VŠ a bylo to peklo. Nešlo mi to. Jsem zdravotně postižená (poškozený mozek, paměť, schopnost se soustředit) prostě na to, co spolužáci zvládali levou zadní jsem musela dřít. Není to o IQ, to mám vyšší než 99% české populace, ale prostě jsem se nedokázala naučit ty tlusté knihy nazpaměť jako ostatní. Rodiče mi pořád předhazovali, že bez nich nic nedokážu. Že se nedovedu o sebe v cizím městě postarat, ale na druhou stranu očekávali, že tu VŠ zvládnu a budu vydělávat hodně peněz. Oni jsou dělníci ve fabrice. Ale na to jsem studovala špatný obor. Takže mám Mgr. a v první práci jsem dělala holku pro všechno, vynášela koše, vytírala, myla nádobí po spolupracovnících…

• Citovat
  • Upravit
6806
24.1.14 10:58

@Janett93
Jojo, na VS jsem mela stejny zahul, ale studovala jsem tezky obor, ktery jsem chtela, a chtela jsem byt dobra, tak jsem drela. Ty musis vedet, co chces v zivote delat a cim se zivit. Pokud je to skola, kterou delas, tak se holt omez, pokud ne, tak prejdi. Jen nevymen celou budoucnost za urvany retez, jestli mi rozumis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
24.1.14 11:02
Janett93 píše: … Řeknu to takhle, obor je zajímavý, ale v prvním ročníku je minimum předmětů, které by s tím oborem přímo souvisely, takový ten obecný základ. Pravděpodobně bych tak tak prošla prvním rokem, ale vyhazuje se i později, znám kluka který skončil v 5. semestru kvůli předmětu ze 3.semestru, takže asi tak…

Tohle je ale standard, podle mě je to tak na skoro všech vysokých školách a na technice asi obzvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
24.1.14 11:06
@dorinka01 píše:
Jak bych ti mohla pomoci, snad jen, že ti napíšu, že ne každá jednoduchá cesta je ta správná a že někdy je dobré zatnout zuby a dojít k cíli, pokud tedy je to to, co chceš v životě dělat. Já takhle proplula střední, na vejšku jsem nešla, protože „je to zbytečný“ a te´d si drbu hlavu a závidím všem, kteří dokázali dostudovat a mají nyní práci, která je baví. Já už nemám šanci to teď dohnat. S dětmi a rodinou, která má pocit, že tvé místo je u plotny se dálkově VŠ vystudovat nedá, ani na to nejsou finance.
Takže zkus zvolnit, nemusíš mít ze všeho výbornou. Pokud je to obor, kterému se chceš věnovat zůstaň a dobu studií přečkej, určitě je nějaký předmět, který tě uspokojuje. Hlavně se na to nevykašli jako já po prvním semestru, už s dětmi, dospělá…kdy jsem jen hledala proč to nejde, nakonec kvůli studiu které jsem ukončila nenašla práci, no a kdybych vydržela dnes jsem mohla být dostudovanaá a necítit se méněcená a nemusela se bát, že mě z práce (kterou teď stejně ani nemám) vyhodí kdejaká jiná, která má o pár tříd víc než já, ale je kvalifikovaná :zed:
Sama píšeš, že na tom nejsi ve třídě nejhůř. Neboj, třeba je to jen začátek, popovídej si s lidmi z vyšších ročníků, třeba ten začátek je jen takové síto.
Drž se a jdi za svým cílem… :hug:

Moc hezky napsáno. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
6806
24.1.14 11:09
@Janett93 píše: Řeknu to takhle, obor je zajímavý, ale v prvním ročníku je minimum předmětů, které by s tím oborem přímo souvisely, takový ten obecný základ. Pravděpodobně bych tak tak prošla prvním rokem, ale vyhazuje se i později, znám kluka který skončil v 5. semestru kvůli předmětu ze 3.semestru, takže asi tak…

To je vsude stejne, prvak byl peklo. Ackoliv na nasi fakulte ne az tak, protoze u nas byly masakrozni uz prijimacky.
Peklo byl hlavne ten objem uceni, ale clovek si zvykne. Neblbni a vydrz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38179
24.1.14 11:09
Dajdula píše:
My to na gymplu měli taky.Byl to hnus :poblion: :mrgreen:

Zase takovejk hnus to není, pokud do toho pronikneš, otevřou se ti nové obzory.
Je to celkem zajímá teoretická matematika, pokud dokážeš popsat křivku, tedy vlastně funkci, dokážeš spočítat, objem, plochu, prostě cokoliv, pochopíš spousty vzorců, protože si je dokážeš sama odvodit.
Je to podobné jako teorie relativity ve fyzice, kontrakce délek dilatace času, atd.
Obojí velice podporuje logické myšlení, bohužel spousta lidí se takovým věcem brání a navíc je to i moderní, říkat že matematice nerozumím a že mě nebaví.
Jinak probírání integrálů na střední a na vysoké bylo úplně něco jiného, na střední to byly opravdu vlastně jen vzorečky bez nějakého praktického významu, až na vysoké to k něčemu bylo, až tam šlo o to je pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
24.1.14 11:12

Školu děláš pro sebe, záleží na motivaci.
Já jsem na VŠ měla času proti spolužákům z jiných fakult extrémně málo, nicméně přesto byla VŠ nejsvobodnější období celého života. Mohla jsem si se svým časem nakládat libovolně. Ale zimní prázdniny jsem neměla snad nikdy, některé roky jsem měla v létě jen 14 dní. Chtěla jsem tu vejšku udělat.

Tak jestli ti o to vzdělání jde, zatni zuby a vydrž. Jestli si chceš hlavně užívat se spolužáky, tak si zvol nějakou ještě lehčí vejšku (u nás se dělaly poznámky na ekonomku a práva, že mají povinný 1× týdně tělocvik a na zkoušky se učí jen večer předem - ale už je to 10 let, může to být jinak) - ale domívám se, že pokud tě v dospělosti ještě rodiče živí, tak mají do toho taky co hovořit. Krom toho tě zřejmě čeká silné rozčarování při nástupu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2234
24.1.14 11:13
@Anonymní píše:
@gabousek
S některými rodiči je to fakt těžké. Já taky vystudovala VŠ a bylo to peklo. Nešlo mi to. Jsem zdravotně postižená (poškozený mozek, paměť, schopnost se soustředit) prostě na to, co spolužáci zvládali levou zadní jsem musela dřít. Není to o IQ, to mám vyšší než 99% české populace, ale prostě jsem se nedokázala naučit ty tlusté knihy nazpaměť jako ostatní. Rodiče mi pořád předhazovali, že bez nich nic nedokážu. Že se nedovedu o sebe v cizím městě postarat, ale na druhou stranu očekávali, že tu VŠ zvládnu a budu vydělávat hodně peněz. Oni jsou dělníci ve fabrice. Ale na to jsem studovala špatný obor. Takže mám Mgr. a v první práci jsem dělala holku pro všechno, vynášela koše, vytírala, myla nádobí po spolupracovnících…

No to je ta nejhorší možná varianta, když si rodiče chtějí prostřednictvím dítěte splnit něco, co sami nedokázali. Ona právě VŠ nezaručuje ani to, že pak člověk dostane dobrou práci, proto se mi nelíbí, když kvůli tomu někdo někoho mučí. To by mělo být svobodné rozhodnutí každého člověka a myslím, že by si za tím měl i stát. Neříkám od rodičů popostrčit nebo motivovat, ono je to někdy i příjemný, ale ne takový psycho, co je popisovaný v úvodu.
No a varianta, kdy má někdo nějakou dysfunkci.. to ani nemluvím. Ten by měl mít podporu třikrát takovou, zvlášť od rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1749
24.1.14 11:44

@Heineken
Když já matice nerozumím a nebaví mě :mrgreen:. Ale ve třídě byli kluci, kteří šli na matfyz a říkali, že celkem dlouho se tam oproti ostatním nemuseli učit, protože spoustu věcí znali z gymplu. Vzorečky jsme se nikdy nebiflovali, ale odvozovali je. Matika u nás byla na vysoké úrovni. Vybrala jsem si dál jiný obor, než matiku a cokoliv s ní spojeného, ale je fakt, že určité logické myšlení jsem si odnesla ( dokonce jsem jednomu profesorovi pomocí matiky a udaných údajů vyvrátila jeho teorii vzrůstající křivky už nevím čeho a nemusela psát připouštěcí test ke zkoušce :jazyk: ). Ale o to jde. Čím má člověk rozsáhlejší znalosti, širší základ, tak má víc možností to využít, aby pak mohl člověk dělat, co chce. Ovšem to nemění nic na tom, že integrály považuju za hnus ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
24.1.14 12:37

@Dajdula Jojo, já se na FSV CVUT matiku vlastně učit nemusela, krom posledního semestru jsme se nedostali za to, co jsme probrali na gymplu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze