Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den maminky,
chtěla jsem se zeptat jak vyvařujete věci pro mimi, je normální, že při vyvařování mi voda přímo vře a nebo se to má táhnut jako u vývaru? Vyvařuju v hrnci s vodou na pětku asi tak na 5 minut není to moc? Vyvařujete i umělohmotné láhve a co plastové lžičky a silikonové dudlíky a ty (neví jak to nazvat) dudlíky pro pití z lahve. Může se při vysoké teplotě z toho něco uvolňovat a miminku tím ublížit?
Koukej vzdy na navod…vyvarovala jsem vzdy flasky, dudliky a savicky. Mela jsem to na plno a 5 minut jsem je varila. Pak nechala vychladnout a pro muj dobry pocit jsem pred prvnim pouzitim jeste umyla jarem(flasky a savicky) a poradne oplachla. Lzicky a plastove misky se nevyvaruji. Flasky musi mit 0% BPA a pak by se z nich nemelo nic uvolnovat
Ahoj, taky jsem zezačátku vyvařovala, kratší dobu, ale pak jsem našla v DM úžasné tablety na sterilizaci těchto věcí a můžu jen doporučit, určitě pokud nemáš v blízkosti DM budou mít v jiné drogerii či lékárně. Stačí natočit 5l vody v té tabletu rozpustit, na 15min dáš vymyté lahvičky, savičky a lžičky či dudlíky, já po vytáhnutí ještě oplachuji horkou vodou, ale roztok ti vydrží 24hodin. Dítko trpí na koliky a takto mám jistotu že je vše čisté jak má být a je to jen její nenasytností a hltáním ![]()
Ahoj, já vyvařovala také na 5 a 5 minut. Když toho tam bylo hodně, tak to tak nebublalo, ale jinak ano. Vyvařovala jsem vše: dudlíky, skleněné i plastové lahvičky, silikonové savičky… Ale máme tvrdou vodu a vadilo mi, jak bylo vše matné od kamene, tak teď používám parní sterilizátor do mt. Co se týče škodlivin…jaké značky používáš? Měly by mít napsané, že jsou jejich výrobky zdravotně nezávadné a hlavně bez BPA. Jinak déle jak 5 min. bych nevařila.
Láhev na čaj mám MAM, a na sunar NUK, stejně tak ty lžičky. Teď má fakt strach, že jsem něco pokazila a malý dala do těla nějakej hnus.
@jakuve píše:
Koukej vzdy na navod…vyvarovala jsem vzdy flasky, dudliky a savicky. Mela jsem to na plno a 5 minut jsem je varila. Pak nechala vychladnout a pro muj dobry pocit jsem pred prvnim pouzitim jeste umyla jarem(flasky a savicky) a poradne oplachla. Lzicky a plastove misky se nevyvaruji. Flasky musi mit 0% BPA a pak by se z nich nemelo nic uvolnovat
To mytí v jaru po vyvaření je zbytečné. Protože pak už to není sterilní. lepší je podle doktorky dát do vody trochu jedlé sody a ta zničí vše ![]()
To je v poho, tyhle to hlídají a nemají pro děti nic s BPA. Kolik je malé, že už máte lžičku?
Já vyvařovala ve sterilizátoru v mikrovlnce - myslím 750 w na 8 minut. Flašky, savičky (dudlík na flašku) dudlíky a ty kroužky na savičky. jedlou jsem tam dala kartáč na flašky (jsem desinfikátor) a zkroutilo se to
Jinak dnes bych v hrncina plotýnce - přivela bych to do varu a po chvilce vypla a nechala dojít. Po 3 měsících bych to přelila horkou vodou z rychlovarné konve a hotovo… sama zjistíš že věda v tom není, a dítě snese hodně - a je to dokonce i k prospěchu imunity - ale já vůl žehlila do 6m a navíc do 6m jsem vařila z kojenecké vody
Jo ale lžičky na příkrm (od 4m) jsem myla normálně jen jarem nebo je hodila do myčky
A není jednodušší koupit si sterilizátor? Stačí ten do mikrovlnky, dá se sehnat i levnější okolo 200 Kč nebo z bazaru. Naskládáš věci, naliješ vodu, zapneš nachvilku mikrovlnku a je to.
6 měsíců, začlo mi to vrtat hlavou až teď, jestli jsem to náhodou nepokazila, mám ze všeho strašnej strach. Takže myslíž, že by to nic vypouštět nemělo.
@Dana 07 aha, já jsem chronický desinfikátor a vidím bakterie a nemoci na každém rohu. Mít dnes druhé dítě tak od 6m - maximálně flašky přeliji horkou vodou, jinak jsem je myla jarem v teplé vodě + vše ostaní. Nekojila jsem tak jsem byla zvyklá sterilovat vše a docela dlouho
Neboj teď už je na čase aby si mimi zvykalo na imunitu - doma se časem doplazí na podlahu a kor když bude na jaře venku - hlídala jsem jako ostříž a nestačila se divit co títě olízne - a neumřelo a ani nechytlo žloutenku ![]()
Nepokazila, udělala si to tak, jak se doporučuje.
Té vyvařené lžičky se neboj. Nuk a Mam mají vše bez BPA a tak to vyvaření neva. V myčce je taky vysoká teplota. I barvy by měli mít nezávadné. Jen v 6-ti měsících bych už asi nevyvářela a jak psala @peta h teď už stačí jen přelít vařící vodou.