Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer. Mám otázečku. Mám syna 6 měsíců, příští týden 7. Malý se plazi, leze, stojí a začíná chodit okolo nábytku, ale nesedí, teda pokud leží na zádech a může se o něco přitáhnout třeba v kočárku tak si sedne ale z bříška to neumí, občas to zkusí ale nejde mu to. Podle dr je vývojově dost napřed a byla se i podívat u nás doma, jelikož mi nevěřila
A řekla mi že některé děti to tak mají, že si sednou až později. Jenže teď cca 4 dny zpátky když stojí a třeba si stoupne na špičky tak jakoby začne třepat hlavičkou, jak kdyby zatinal nebo se vztekal, ale směje se u toho. Nedělá to často je to tak 1-2× za týden, tedy když si toho všimnu. Dělaly to děti některé z Vás nebo se mám obávat a radši informovat dr? Moje mamka mě pořád straší že je to neurologického původu ![]()
Příspěvek upraven 29.12.15 v 19:50
@pannda Pardon přepsala jsem se
třepat jakoby zatínal nebo se vztekal ale směje se u toho
Neplašila bych…může blbínkovat a směje se tomu, nebo je to pro něj sice nová zkušenost, ale namáhavá, a tak aby se udržel, zatíná se a je napnutý..
V tom bych nic špatnýho nehledala
a dr je teda divná, přesvědčovat se o lezení, apod, na návštěvě
jako napřed určitě, je, moc šikovnej, ale rarita to až není, v půlroce se postaví řekla bych minimálně 5 procent dětí ![]()
@PM94 píše:
@pannda Pardon přepsala jsem setřepat jakoby zatínal nebo se vztekal ale směje se u toho
Nedela to spis ze srandy? Jinak deti, co byly takto napred znam a jsou zdrave. Mimochodem nam je 11 mesicu a preskocili jsme lezeni i sezeni a uz obchazime nabytek ![]()
Jestli se u toho směje a není nějaký divný - jako by bez sebe, nebo oči v sloup, tak si myslím, že jen dělá blbosti
zkus to zachytit a ukázat doktorce, nebo to halt musíš ukázat doktorce na sobě ![]()
malá je na tom pohybově stejně, ale začala to dělat tak na konci 9m a taky se jen plazila a zkoušela si sednout jen z lehu a taky si zkoušela stoupat k nábytku - vůbec jsem jí v tom nepodporovala, jen v tom plazení a zrovna dneska malá konečně šoupla kolena pod břicho a začala lézt po kolenách a hned si došla ke gauči a přes pozici rytíře si stoupla
ale doktorka mi taky říkala, že některé děti to tak mají, že se snaží dostat do nějaké pozice nesprávným způsobem, jak říkám - nepodporovat to a snažit se ať to udělá správně
ale toho zatínání bych se nebála, malá to taky občas udělá, celá rudá v obličeji a kouká po mě jestli se dívám a když jo tak se tomu řehtá a udělá to znovu, to jsou spíš emoce
@slavuska1 píše:
V tom bych nic špatnýho nehledalaa dr je teda divná, přesvědčovat se o lezení, apod, na návštěvě
![]()
jako napřed určitě, je, moc šikovnej, ale rarita to až není, v půlroce se postaví řekla bych minimálně 5 procent dětí
A 90% v nasi diskuzi ![]()
Sed je vrcholem vývoje, je úplně normální, že přichází až po obcházení nábytku
Můj syn taky v půl roce stál u nábytku, korektně lezl a slézal sám z gauče a sedl si někde po devátém měsíci kdy už začínal stát bez opory..
@slavuska1 no ona se spíš přišla přesvědčit že stojí a že chodí okolo nábytku
ona je celkově trošku divná ![]()
A pokud mu je příští týden 7m, tak je spíš 7m než 6ti měsíční a ti kluci jsou draci a bývají takhle šikovní a rychlí ![]()
@Almira-Alm píše:
Sed je vrcholem vývoje, je úplně normální, že přichází až po obcházení nábytkuMůj syn taky v půl roce stál u nábytku, korektně lezl a slézal sám z gauče a sedl si někde po devátém měsíci kdy už začínal stát bez opory..
Fakt jo? Me to, ze nesedi a uz 14 dni stoji a dokonce obchazi nabytek hnacne znervoznuje. Na 4 je taky, pekne balancuje na jedne ruce, popoleze ale pouze par krucku a ani o tom nevi a hned se zase plazi. Lehne si pekne na bok a zapre se o ruku, vypada to, ze se kazdou chvili uz posadi, ale porad nic ![]()
@Conulka No ono to utíká tak rychle že si to ani neuvědomim. Mě všichni straši že je to divné že vše už dělá jen nesedí. Jenže si ani nedokážu představit že by seděl jelikož ho všechno zajímá a on nevydrží ani v klidu ležet u přebalování natož aby někde seděl. A sedat v kočárku si začal jelikož už se mu nelíbí ležet a všechno ho zajímá, když leží tak se vzteká
@blumen píše:
A 90% v nasi diskuzi
tka v půlroce ne, ne, to tam stály asi 3,Karol, Honzík a Pepi, jinak snad nikdo ne
![]()
@slavuska1 píše:
tka v půlroce ne, ne, to tam stály asi 3,Karol, Honzík a Pepi, jinak snad nikdo ne![]()
Asi jo, ale jak my jsme ve vsem posledni, tak mi pripadlo, ze stoji vsichni okolo ![]()