Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti po svatbě.
Je mi 23 let, studuji soukromou vysokou školu a se svým partnerem žiji už několik let. Ve své podstatě se v našem vztahu nic nemění, protože s partnerem žijeme na hromásce už dlouho, jde jen o jakési zpečetění, či posunutí vztahu na další úroveň. Rádi bychom se v létě vzli, problém jsou ale alimenty. Přítel je výdělečně činný a já si vydělávám po brigádách jak to jde, ale nestačí to pokrýt i mé školné. Matka mě ve všem podporuje ale s otcem to bohužel momentálně řeším soudně.
Děkuji ![]()
mam to uplne stejne, az na to ze je mi 21…otec bohuzel snatkem tuto povinnost ztraci ![]()
Povinnost rodicu to je do doby nez se stanes samostatne vydelecnou.Takze snatkem tato povinnost prechazi na manzela.
kattkka píše:
Povinnost rodicu to je do doby nez se stanes samostatne vydelecnou.Takze snatkem tato povinnost prechazi na manzela.
Nemyslím si, že povinnost mají do té doby, než se stane výdělečně činnou. Je tam tuším formulka: Po dobu studia, maximálně do 26 let. Případně do 28, pokud jde o doktorské studium. Osobně si myslím, že pokud se vdá, tak to opravdu přechází na manžela (ruší se i sleva na dítě a vzniká sleva na manželku (pokud nevydělá přes 68tisíc).
To si myslím já, ale ruku do ohně za to nedám.
V tomhle moc neporadím, my jsme s manželem po svatbě ještě studovali oba takže jsme byli pořád „nezaopatřený děti“… a rodiče nás podporovali… Jak by to bylo, kdyby manžel nestudoval, ale normálně pracoval, to fakt netuším… ![]()
Tak mně otec nezaplatil alimenty nikdy. Od šesti let. Už na nich dluží i s bratrem přes milion. A jelikož je celostátně hledaný, nedočkáme se jich nikdy. ![]()
Myslím si, že po svatbě se o tebe bude muset postarat přítel.
Liduše píše:kattkka píše:Nemyslím si, že povinnost mají do té doby, než se stane výdělečně činnou. Je tam tuším formulka: Po dobu studia, maximálně do 26 let. Případně do 28, pokud jde o doktorské studium. Osobně si myslím, že pokud se vdá, tak to opravdu přechází na manžela (ruší se i sleva na dítě a vzniká sleva na manželku (pokud nevydělá přes 68tisíc).
Jinak já mám pocit (ale ruku za ohně za to nedám), že slevu na dítě si na nás rodiče uplatňovali i po té svatbě, dokud jsme byli studenti denního studia a nebyl s tím problém…
Určitě po nás chtěli ještě to potvrzení o studiu, aby to mohli dát v práci účetní
Ale možná to fakt bylo tím, že jsme studovali ještě oba… ![]()
Každopádně ať je to tak nebo tak, my jsme to výživný po svatbě brali jako bonus a nepočítali jsme s tím (i když nám všichni říkali, že nárok na něj máme
). Rozhodně bych se kvůli tomu teda nesoudila… ![]()
Je to trochu nedomyšlený,, s partnerem jsme v podstatě „manželé bez papírů“ a s otcem jsem se konečně dosoudila o (alespoň minimální) alimenty. A vsadím se, že jakmile se o svatbě dozví, okamžitě podá žádost o zrušení.. Nevím jestli má cenu to riskovat, myslím že u soudu bych určitou šanci měla, vzhledem k platu partnera i otce, navíc on je jediný kdo má stále s něčím problém.. jsem z toho fakt zklamaná… už jsem si vybírala šaty ![]()
Asi to je pro tebe těžké, ale představ si, že mamka táhla z celé mateřské podnájem a jídlo pro mě a pbratra. Táta jí nedal vůbec nic. Ani korunu. Naopak tenkrát musela po rozvodu platit ona jemu. Neměli jsme žádné peníze. Ty aspoň nemusíš nikoho živit a šatit. Kromě sebe. Tátové jsou holt občas sobci.
Ten můj, když měl začít platit alimenty, se radši vytratil do světa a já ho přes deset let neviděla. Co bych dala za to, kdyby neplatil, ale aspoň ho jednou za čas viděla.
Nebuď zklamaná ![]()
Dle věku už budeš mít každou chvílí dostudováno, ne? Tak to o ten půl rok, či rok odložte (já vím, že to je hrůza, ale co se dá dělat). Já se teda vdávala při škole, ale já už s našima nebydlím 3 roky a školu mám dálkově při práci (to by pro tebe bylo také řešení).
Buď ráda, že si tě chce vůbec vzít.
Ten můj o tom sice mluví, ale požádání ještě nebylo.
Za rok, dva, budou na trhu také krásné šaty. A protože už budete pracovat, budete si moct dovolit lepší svatbu a líbánky. ![]()
Liduše píše:Nemas pravdu.pohledej stare diskuze.Tam se vek nezminuje.kattkka píše:Nemyslím si, že povinnost mají do té doby, než se stane výdělečně činnou. Je tam tuším formulka: Po dobu studia, maximálně do 26 let. Případně do 28, pokud jde o doktorské studium. Osobně si myslím, že pokud se vdá, tak to opravdu přechází na manžela (ruší se i sleva na dítě a vzniká sleva na manželku (pokud nevydělá přes 68tisíc).
kattkka píše:Liduše píše:Nemas pravdu.pohledej stare diskuze.Tam se vek nezminuje.kattkka píše:Nemyslím si, že povinnost mají do té doby, než se stane výdělečně činnou. Je tam tuším formulka: Po dobu studia, maximálně do 26 let. Případně do 28, pokud jde o doktorské studium. Osobně si myslím, že pokud se vdá, tak to opravdu přechází na manžela (ruší se i sleva na dítě a vzniká sleva na manželku (pokud nevydělá přes 68tisíc).
Hledat to nebudu, budu Ti věřit a až to budu někdy potřebovat (což snad nebude nikdy), tak budu pátrat v zákoně ![]()
Jinak jsem našla tyhle stránky, ale jak je to staré a jestli je to pravda, to těžko říct.
http://www.zbynekmlcoch.cz/…zitych-faktu