Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Tak a zde zakladatelko jasně vidíš, že je lépe si najít právníka, který se vyzná v rozvodovém právu
jinak budeš zmatená ještě více. Mmch tvůj rozvod mne mrzí snad to oba s manželem zvládnete slušně vyřešit ![]()
@Šáruší píše:
ne, má nárok na výživné do tří let po rozvodu, ne věku dítěte. Pokud neschopnost se živit sama má původ v manželství. Takže pokud bude doma na rodičáku 4 roky, a rozvede se v roce dítěte, má nárok na výživné tři roky od rozvodu klidně do čtyř let věku dítěte.
Ne, v NOZ už není doba omezena na 3 roky.
@Anonymní píše:
Hezký den,budeme se s manželem rozvádět, máme 5měsíční mimčo. Zajímá mě jak velké můžu žádat alimenty na takto staré dítě (jeho plat cca 40 tisíc hrubého) a mohu požadovat něco na sebe, když jsem na rodičovské? Vím, že nejste advokáti na rodinné právo, ale zajímají mě zkušenosti maminek, které řešily podobnou situaci.
Děkuju
Zapomeň, co zde bylo napsáno, je to špatně.
Jako manželka máš právo na výživné právě z titulu manželství, toto výživné by ti mělo zajistit shodnou životní úroveň jako manžela. To platí do rozvodu manželství. Pak můžeš žádat o výživné na rozvedenou manželku.
Ohledně dítěte, tam záleží, jak o dítě budete pečovat, tedy zda bude svěřeno tobě, manželovi nebo bude v péči obou rodičů (střídavá nebo společná, což je pro dítě nejlepší). Podle zákona se výživné určuje pouze tehdy, pokud se na plnění vyživovací povinnosti nedohodnete, ale toto soudy nerespektují a snaží se vytvořit vymahatelnou úpravu i při dohodě rodičů. Jen na okraj, bylo by dobré zvážit, do jaké míry je nutné dítěti rozbít rodinu, zda by nestálo za to s pomocí odborníků krizi zvládnout. Tedy pokud máte to dítě rádi.
@Lama Lama píše:
Ne, v NOZ už není doba omezena na 3 roky.
už není? No, tím lépe.
@canaglia Díky,
já se rozvádět nechci, snažím se manžela přesvědčit už kvůli miminku. Sama jsem z rozvedené rodiny a u nás není žádný obrovský důvod jako nevěra, atd. I manžel mi řekl, že mě pořád miluje. Ale už prý chce mít klid. Prý se pořád hádáme. Je pravda, že před porodem a v šestinedělí to se mnou bylo dost těžký, ale srovnala jsem se, docházím na terapii a má to výsledky, i manžel potvrdil. Ale prý toho má dost, prý se pořád hádáme. On na vztahu pracovat prostě nechce, chce mít doma pohodu, ale nějak nepochopil co mimčo obnáší. Měla hrozný koliky, neodložitelný dítě, takže jsem celý dny jen nosila a nosila, doma bordel, uvařeno jen někdy. On když má náladu, tak po práci chová malou a já běhám kolem a uklízím. Když se mu nechce, tak si prostě lehne. O všechno mu musím říkat a pořád připomínat a pak je šance, že to možná udělá..
@Anonymní píše:
@canaglia Díky,já se rozvádět nechci, snažím se manžela přesvědčit už kvůli miminku. Sama jsem z rozvedené rodiny a u nás není žádný obrovský důvod jako nevěra, atd. I manžel mi řekl, že mě pořád miluje. Ale už prý chce mít klid. Prý se pořád hádáme. Je pravda, že před porodem a v šestinedělí to se mnou bylo dost těžký, ale srovnala jsem se, docházím na terapii a má to výsledky, i manžel potvrdil. Ale prý toho má dost, prý se pořád hádáme. On na vztahu pracovat prostě nechce, chce mít doma pohodu, ale nějak nepochopil co mimčo obnáší. Měla hrozný koliky, neodložitelný dítě, takže jsem celý dny jen nosila a nosila, doma bordel, uvařeno jen někdy. On když má náladu, tak po práci chová malou a já běhám kolem a uklízím. Když se mu nechce, tak si prostě lehne. O všechno mu musím říkat a pořád připomínat a pak je šance, že to možná udělá..
Hele, tohle fakt není důvod pro rozvod. Tohle je nejspíš zvládnutelné. Na tvé straně je potřeba ujasnit priority, co je pro tebe nejdůležitější, a pokud je to zachování rodiny, tak tomuto cíli taky věnuj nejvíc času. Ačkoliv to může znít blbě, vykašli se na pořádky, do určité míry i na dítě (nemusí být nažehlené, mít vždy poklizeno, nemusí se koupat denně), ale věnuj své úsilí tomu, aby rodinný život byl snesitelný pro všechny. Opravdu je to zbytečné takto zahazovat vztah, ale je potřeba ho trochu pozměnit. Když je doma, tak se věnuj společným činnostem, ne pobíhání a uklízení. A když si lehne, klidně přilehni taky.
@canaglia On moc společně trávit čas nechce, nejradši leží a je na na mobilu. A nesnáší nepořádek, z toho je vždycky otrávený.. Je to trochu na hlavu. Nic moc dělat nechce, ale pak je naštvaný že je bordel.
Sepsal si nějaké body, co by ode mě chtěl. Našla jsem to na stole. Věci jako, že chce mít víc času pro sebe, každý své finance zvlášť, což nechápu, když jsem na mateřské, chce abych víc uklízela a vařila a vyhodila spoustu svých věci, trojku,.. Oficiálně mi to ještě nepředložil, před chvílí jsem si toho všimla..
@Anonymní píše:
@canaglia On moc společně trávit čas nechce, nejradši leží a je na na mobilu. A nesnáší nepořádek, z toho je vždycky otrávený.. Je to trochu na hlavu. Nic moc dělat nechce, ale pak je naštvaný že je bordel.
Sepsal si nějaké body, co by ode mě chtěl. Našla jsem to na stole. Věci jako, že chce mít víc času pro sebe, každý své finance zvlášť, což nechápu, když jsem na mateřské, chce abych víc uklízela a vařila a vyhodila spoustu svých věci, trojku,.. Oficiálně mi to ještě nepředložil, před chvílí jsem si toho všimla..
Jak finance zvlášť když jste manželé?!!
On nezna zákony? A tohle všechno jak budete fungovat jste si nevyjasnili před svatbou?
@Anonymní píše:
Tak se ho zeptej, na kdy to teda máš se sousedem domluvit, že je docela sympaťák a onehdá na tebe ve výtahu mrknul
Ne, promiň, to je fakt korunovanej vůl… Dala bych mu taky seznam.
@Anonymní píše:
A urcite se zmenil az po porodu, ze?
Pred ditetem doma furt uklizel, byl extra financne stedry a na mobil nesahl, jak byl rok dlouhy.
No jo, cos zanedbala pri vyberu, ted uz nezachranis. Pozde bycha honit ![]()
Tak priste musis dalsiho tatinka vybirat lepe. Hodne stesti
Ahoj, rád bych znal názor zkušených…
Odešel jsem od manželky (oboustranná nevěra, odcizení…), chci požádat „O úpravu rodičovské odpovědnosti a výživného“.
Máme dvojčátka 7 let, mám čistý příjem okolo 45 tis., chci navrhnout výživné na děti: 2×6 tis. Kč a placení obědů, kroužků a školy v přírodě (celkem za 39 tis. ročně).
A vyživné na nerozvedenou manželku 7,5 tis. Já bohužel budu splácet HÚ (8 tis.) a i provoz bytu (4,5 tis.), sám budu bydlet u rodičů. Co si o tom myslíte?
Jo, manželka je teď na ÚP (ztratila práci v důsledku COVIDu…).
Děkuji
@venceslav Upřímně, pokud budes platit hypo a provoz bytu, kde bude bydlet ona, tak nevidim duvod pro to davat jeste vyzivne ji.
@venceslav Pokud dobře počítám tak jí půjde k rukám 70 procent tvého platu
To jsi Homer teda ![]()
Co si o tom myslím? Že neexistuješ a tohle je nějaký průzkum blbosti.
@venceslav píše:
Ahoj, rád bych znal názor zkušených…
Odešel jsem od manželky (oboustranná nevěra, odcizení…), chci požádat „O úpravu rodičovské odpovědnosti a výživného“.
Máme dvojčátka 7 let, mám čistý příjem okolo 45 tis., chci navrhnout výživné na děti: 2×6 tis. Kč a placení obědů, kroužků a školy v přírodě (celkem za 39 tis. ročně).
A vyživné na nerozvedenou manželku 7,5 tis. Já bohužel budu splácet HÚ (8 tis.) a i provoz bytu (4,5 tis.), sám budu bydlet u rodičů. Co si o tom myslíte?
Jo, manželka je teď na ÚP (ztratila práci v důsledku COVIDu…).
Děkuji
Že jsi korunovanej vůl a abys to nedělal. Já chápu, že teď máš výčitky svědomí a taky chceš svou rodinu zabezpečit, ale jak to jednou takhle nastavíš, budeš mít obrovskej problém s tím to v budoucnu snížit. Takže můžeš zapomenout na vlastní život, novou partnerku, na cokoli kromě holého přežití. Tohle se dlouhodobě nedá uplatit.
Na sedmiletá dvojčata měsíční výživné mezi 4.950,– a 6.750,– na každé při výlučné péči matky bez rozšířeného styku. Bude fajn, když se budeš podílet na větších nákladech. Na hypotéku se vykašli, vypořádejte si SJM. Je hezké, že máš své děti rád a na bázi dobrovolnosti klidně plať nad rámec, ale proboha, nenech si to nacpat do písemné dohody, nebo nedejbože uvalit soudem.