Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@venceslav píše:
Ahoj, rád bych znal názor zkušených…
Odešel jsem od manželky (oboustranná nevěra, odcizení…), chci požádat „O úpravu rodičovské odpovědnosti a výživného“.
Máme dvojčátka 7 let, mám čistý příjem okolo 45 tis., chci navrhnout výživné na děti: 2×6 tis. Kč a placení obědů, kroužků a školy v přírodě (celkem za 39 tis. ročně).
A vyživné na nerozvedenou manželku 7,5 tis. Já bohužel budu splácet HÚ (8 tis.) a i provoz bytu (4,5 tis.), sám budu bydlet u rodičů. Co si o tom myslíte?
Jo, manželka je teď na ÚP (ztratila práci v důsledku COVIDu…).
Děkuji
A pak jsou tady debaty nextek, jak ten jejich chudáček není schopen platit to, k čemu se v rámci útěchy svého svědomí po rozchodu zavázal.
Výživné na manželku jako není fakt potřeba, na to nemá nárok. Výživné na děti super, ta si zaslouží, aby ses o ně postaral, ale trochu se mírni s tou velkorysostí.
@zoidberg píše:
Co si o tom myslím? Že neexistuješ a tohle je nějaký průzkum blbosti.
@akavi píše:
A pak jsou tady debaty nextek, jak ten jejich chudáček není schopen platit to, k čemu se v rámci útěchy svého svědomí po rozchodu zavázal.
@canaglia píše:
jojo, někdy velkorysost a blbost jsou proklatě blízko.
Taky jsem si tím prošel (s násobnými částkami, včetně placení hypotéky) a následky ponesu ještě klidně i dalších deset let, protože ona velkorysost (čti blbost) pak sloužila u soudu jako argument, že si to klidně můžu dovolit platit, když jsem to platit dosud. Nehledě na povyku ex, když jsme se jí snažil naznačit, že pět let od mého odchodu by si fakt mohla hradit své bydlení ze svého, nebo aspoň částečně - protože při odchodu jsem přece něco slíbil, přesně, jak píše @akavi .
Takže @venceslav neblbni!
Nechci zakládat novou diskuzi, přijde mi to zbytečné…Zkusím se zeptata tady. Je to pro známou, u nás aspoň tohle jakštak funguje (i když má víc než přiznal atd…).
Její manžel neplatil na děti výživné od odby c se odstěhoval přes dva roky se soudily o střídavou péči (tatínek je s prominutím magor - holka k němu nechce je jí 12, ale musí a nesmí u něj třeba týden zavolat mamce atd atd). Soud nakonec vyhrály a střídavou péči nemají, takže byly zpětně vyměřeny alimenty a ty měl zaplatit do 31.12.2019. To nezaplatil. bylo řešeno a posunuto na 31.12.2020…samozřejmě si teď vymýšlí jak nemá, jak je postižen koronavirem, přitom i teď byl od jara 3× na dovolené atd atd.
Jaká je šance, že mu toto dlužné výživné, které již mělo být zaplaceno před rokem snížili a podobně?
A jak postupovat? Normálně podat žalobu za neplacení? Děkuji
@akavi píše:
stěžující si nextky je stejné jako krituzující macechy:-)…je to o povaze daného člověka…já jsme byla nextka se 7 letým klukem partnera a vždy jsem byla na straně malého a bývalé:-)
@Aglája75 píše:
Nechci zakládat novou diskuzi, přijde mi to zbytečné…Zkusím se zeptata tady. Je to pro známou, u nás aspoň tohle jakštak funguje (i když má víc než přiznal atd…).
Její manžel neplatil na děti výživné od odby c se odstěhoval přes dva roky se soudily o střídavou péči (tatínek je s prominutím magor - holka k němu nechce je jí 12, ale musí a nesmí u něj třeba týden zavolat mamce atd atd). Soud nakonec vyhrály a střídavou péči nemají, takže byly zpětně vyměřeny alimenty a ty měl zaplatit do 31.12.2019. To nezaplatil. bylo řešeno a posunuto na 31.12.2020…samozřejmě si teď vymýšlí jak nemá, jak je postižen koronavirem, přitom i teď byl od jara 3× na dovolené atd atd.
Jaká je šance, že mu toto dlužné výživné, které již mělo být zaplaceno před rokem snížili a podobně?
A jak postupovat? Normálně podat žalobu za neplacení? Děkuji
Podle mě šance nula. prostě už bylo vyměřeno. Sníží leda dopředu. Pokud má zaměstnavatele, tak předžalobní výzva, žaloba, exekuce. Pokud ne, bude to obtížnější, pak spíše přes trestní oznámení, ikdyž i tu exekuci bych asi dala.
@Aglája75 píše:
stěžující si nextky je stejné jako krituzující macechy:-)…je to o povaze daného člověka…já jsme byla nextka se 7 letým klukem partnera a vždy jsem byla na straně malého a bývalé:-)
A nebo o poavaze i ostatních zůsčastněných ![]()
@Lama Lama píše:
Podle mě šance nula. prostě už bylo vyměřeno. Sníží leda dopředu. Pokud má zaměstnavatele, tak předžalobní výzva, žaloba, exekuce. Pokud ne, bude to obtížnější, pak spíše přes trestní oznámení, ikdyž i tu exekuci bych asi dala.
Fakt nula, kdyz mu bylo treba v rijnu 2019 ukozeno soudem zaplati na dluznem vyzivnem 560 tisic a on to nezaplatil, tak je nulova sance??? to opravdu neni vymahatalne soudni rozhodnuti?
@Lama Lama píše:
A nebo o poavaze i ostatních zůsčastněných
Ani, kdyz jdem vsem o zajmy deti, muze to byt v rozporu se zajmy nextky na tom se shodneme:)
@Aglája75 píše:
Fakt nula, kdyz mu bylo treba v rijnu 2019 ukozeno soudem zaplati na dluznem vyzivnem 560 tisic a on to nezaplatil, tak je nulova sance??? to opravdu neni vymahatalne soudni rozhodnuti?
Proč není? Pokud to je pravomocné soudní rozhodnutí, tak proč by nebylo vymyhatelné? Otázka je, jestli si je na něm co vzít.
@Aglája75 píše:
Ani, kdyz jdem vsem o zajmy deti, muze to byt v rozporu se zajmy nextky na tom se shodneme:)
Ted asi nerozumim řeči tvého kmene.
@Lama Lama píše:
Proč není? Pokud to je pravomocné soudní rozhodnutí, tak proč by nebylo vymyhatelné? Otázka je, jestli si je na něm co vzít.
Ale me jde o to jak bude postupovat soud neresim jestki si je na nem co vzit…to vime:). Ta kamaradka tvrdi, ze ne… ja tvrdim, kdyz je soudni rozhodnuti tak, ze ani a chtela jsem zlusenost… a jak postupovat… podat trestni oznameni?
@Aglája75 jen aby bylo správně pochopeno - šance nula, že mu to sníží ( tak jsi položila dotaz) To je prostě jednou vyměřené, pravomocně rozhodnuté.
@Lama Lama píše:
@Aglája75 jen aby bylo správně pochopeno - šance nula, že mu to sníží ( tak jsi položila dotaz) To je prostě jednou vyměřené, pravomocně rozhodnuté.
Aha, no to si taky myslim. Ona je kamaradka hrozne mekka, ve vsem ustoupi a pak breci:(. Je minjasne ze v mnoha vecech nema cenu to hrotit, ale prave mi prislo, ze tad ma sanci velkou, kdyz uz jednou bylo soudem rozhodnuto