Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@MUFICE píše:
Ten Sinecod sirup by měl zabrat. Syn takhle kašlal v sobotu dopoledne a po tom sirupu se mu to zlepšilo a dnes skoro nekašleByla jsem s ním i u doktora, ale nic jinému mu nedal, na poslech je dobrý.
Prave nas malej byva taky vzdy na poslech dobrej, ma dlouhodobe rymu, ani s tou nevim co uz delat, ale neni to ryma jako ryma, ale spise ucpany nos.Asi zvetsena mandle nebo nevim..
Ucpany nos ma od zari co nastoupil do skolky, pak dobry to bylo a od ledna ho ma opet ucpany.
Smrka jak kdy. A kasel ten se pak prida, chvili je bez kasle a pak ho ma sem tam a pak ten kasle se zhorsi tak ze se davy…
Ted mezi kaslem nez prijde dalsi zachvat ma tak 2 minuty pausu… Tak asi se to lepsi.
@jdukolem píše:
držte se.. sleduj jak se nadechuje jestli se nadechuje nahlas a sípá jed..dají mu čípek.. jinak na zmírnění kašle můžeš kromě kapek na kašel dát třeba Fenistil kapky ještě na zklidnění - počet dle váhy.
Moc dekuji snad to bude lepsi..No on spi s otevrenou pusou, a dlouodbe chrape ale ne nejak nahlas. Spise jakoby funi.
Kdyz jsme jednou byly na pohotovosti s timto kaslem, tak dostal prasky mel dostavat ctvrtku a ta mela zmirnit kasel. Dostaval to jen na noc. Docela zabiraly.
Ale ty kruhy me docela taky desi.
To se projevuje ze malo pil?
Co mu mam oblect kdyz otevru ventilacku???Ma na sobe jen pyzamo. A ponozky.
@Jaja87 píše:
Co mu mam oblect kdyz otevru ventilacku???Ma na sobe jen pyzamo. A ponozky.
otevři okno dokořán dej mu mikinu a bavlněnou čepici..
@Jaja87 píše:
Kdyz jsme jednou byly na pohotovosti s timto kaslem, tak dostal prasky mel dostavat ctvrtku a ta mela zmirnit kasel. Dostaval to jen na noc. Docela zabiraly.
Ale ty kruhy me docela taky desi.
To se projevuje ze malo pil?
může to být tím jak je nevyspanej… a ten kašel ho lomcuje.. jaký má prstíčky - podívej se na nehty jakou mají barvu
Pokud je to stekavy kasel, muze to byt laryngitida. Vzala bych ho na balkon nebo otevrela okno. Teple obleknout, pridat polstar a nechat spat u otevreneho okna. A zapnout zvlhcovac, pokud mate, nebo rozvesit mokre plenky nebo rucniky.
Laryngitida je hnus, pri akutnim zachvatu se dava rectodelt a vola se rychla. Mame s tim bohuzel zkusenost.
@Jaja87 píše:
Prave nas malej byva taky vzdy na poslech dobrej, ma dlouhodobe rymu, ani s tou nevim co uz delat, ale neni to ryma jako ryma, ale spise ucpany nos.Asi zvetsena mandle nebo nevim..Ucpany nos ma od zari co nastoupil do skolky, pak dobry to bylo a od ledna ho ma opet ucpany.
Smrka jak kdy. A kasel ten se pak prida, chvili je bez kasle a pak ho ma sem tam a pak ten kasle se zhorsi tak ze se davy…
![]()
Ted mezi kaslem nez prijde dalsi zachvat ma tak 2 minuty pausu… Tak asi se to lepsi.
U nás to stejné s tou rýmou a ucpaným nosem, většinou to má týden, dva, pak je měsíc ve školce a zase, taky chodí prvním rokem do školky. Na kašel netrpí, měl ho naštěstí 2×.
Jé, mě děti takhle kašlou furt, to je pro začínající školáky normální. Většinou je to z toho, jak jim zadní rýma stejká do krku a tam to dráždí, nejvíce pak samozřejmně v noci. Je to naprd, dlouho to trvá a nic moc nepomáhá. Nám teď zabírá stoptusin.
pokud se nedusí a není to laryngitida, tak bych neplašila.
Jestli štěká a sípe tak to vypadá na zánět nosohltanu - laryngitidu. Obléknout, otevřít okno - dnes je teplo - tak raději mrazák. Já dávám 1/2 dithiadenu při lehčím průběhu, při těžším mám doma Rectodelt (zabírá ihned). Pokud nemáš a lapá po dechu tak je to na pohotovost, kde mu ho dají a s největší pravděpodobností vás pošlou i domů ale je lepší to nepodcenit, s rychlou už máme bohužel také zkušenosti.
@cilly píše:
Pokud je to stekavy kasel, muze to byt laryngitida. Vzala bych ho na balkon nebo otevrela okno. Teple obleknout, pridat polstar a nechat spat u otevreneho okna. A zapnout zvlhcovac, pokud mate, nebo rozvesit mokre plenky nebo rucniky.Laryngitida je hnus, pri akutnim zachvatu se dava rectodelt a vola se rychla. Mame s tim bohuzel zkusenost.
Jezisi to mi ani nerikej..Rucniky jsem dala okolo postele, postel pod okny nema, ma ji na druhe strane u dveri, ale vetrala jsem chvili dokoran, a ten ma ventilacku. A je v pololehu, nebo v polosedu… ![]()
@MUFICE My jsme nikdy kloudne nemocny nebyly…Az od toho zari co nastoupil do skolky, byl mesic doma, nekdy v listopadu.Ale ted se drzi a chodi nesutale do skolky, bram homeopatika, ale ty jsme dobraly, musim zitra zajet pro dalsi.Ty ho jedine drzi v pohode ze chodi do skolky. A je reddy.Sice s ucpanym nosem ale nejak nemocny neni drzi se.Az dneska nejak chrchle no.
Zase to ma asi od toho ucpanyho nosu.Ten ucpany nos ma neustale, nekdy se to zhorsi ze mu tece z nosu hustsi ryma, ale ted to je dlouho uz ok ze skoro nesmrkal a kdyz jen tak vodu…Budte radi ze to nemate neustale jak my.Ja uz totiz nevim co by.. ![]()
Taky chodime prvnim rokem do skolky ted zari to budou teda uz 2 roky.
@suik No synovi jsou 3 roky…ted uz ma veliky pausy mezi kaslem..Tak asi to bude dobre snad.No myslim ze se nedusil, jen proste kaslal v kuse bez prestavky pres pul hodky.Az se davil z toho. A navalovalo ho.
@lucyz_cz No kasel ma stekavy, myslim ze nesype.Co to je ten dithiaden??To je na predpis nebo ho sezenu volne??A ten rectodelt je co? taky na predpis nebo volne???
Takovy leky jsem doma nikdy nemela,..Nikdy me je nikdo nepredepsal, pokazde nam predepsaly klasicky sirupy a ty mu uz nezabiraji.. ![]()
Po dechu nelapa nastesti!!
S rychlou zkusenost nemam. Az takovy prubeh kasle nikdy nemel.
@Jaja87 píše:
Je dlouhodobe nemocny od doby co chodi do skolky(zari),ryma, sem tam kasel…
tohle není dlouhodobá nemoc, je to normální stav u dítěte, které začne chodit do kolektivu
kruhy pod očima můžou být nedostatkem tekutin, donut ho pit, idealně čaj s medem, med by měl uvolnit kašel. většina sirupů proti kašli je stejně jenom cukr
mně na spaní při kašli pomáhá cucat tvrdý bonbon, ale nevím, jestli bych si troufla uložit dítě s bonbonem v puse
Tak nase deti spi a maji otevrenou ventilacku a urcite by me nenapadlo davat jim cepici a mikinu, co blaznite, venku neni pod nulou.
pri takovymhlekasli to chce co nejvic vychladit vzduch v loznici, idealne na 17-18 st.
na susak dat vyzdimane bavlnene pleny nebo uterky. na talirek k posteli dat oloupanou napichanou cibuli (vyborny).
kapky fenistil a ditustat. treba. u nas nejlepsi kombinace( laryngitidu jsem si zazila uz vic jak 15×, sanitkou jsem jela 2×, ve spitale hospitalizovani taky 2×).
dithiaden(antihistaminikum jako treba fenistil, zyrtec, prothazin) i rectodelt ( kortikoid ) jsou na predpis.
ty tabletky co popisujes ctvrtku ze jsi davala jsou urcite prothazin. taky moznost. misto fenistilu.
samotny kasel je jeste dobry, ale jak se objevi sipani pri nadechu, je zle. ale kolikrat staci jen obloct a vyrazit autem do spitalu a behem 10 minut je dite dobry, tak bych to otocila a jela zase domu ![]()
kruhy pod ocima bych neresila, to neni nic akutniho. proste mu neni dobre, ma virozku, je noc… na to se kouknete pres den, vysledujte, kolik pije, jak cura. jestli ma dostatecny prijem zeleza…
Jinak teply caj bych mu pri laryngitide urcite nedavala, naopak musi pit co nejchladnejsi vodu, nebo mu udelejte radost pulnocnim nanukem. a v noci davam jen cistou vodu.
@Jaja87 Evidentné ti instinkt říka, že není něco v pořádku. Nedusí se u toho? Mohla by to být i laryngitida. Ja bych s ním na pohotovost zašla. Hlavně do něj nějak dostat tekutiny.