Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Taky jsem měla problémy. Holčička byla prostě líná pít.
Na bolavé bradavky (už rozpraskané) výborná fialka (genciánka). Měla jsem fialové všechno včetně dítka, ale působila jak živá voda. A větrat prsa.
Abych udržela mléko, přikládala jsem jí co nejčastěji, hlad nehlad, pokud spala, odsávala jsem el. odsávačkou. Jinak bych o něj přišla.
Pila jsem Caro, kojící čaje, polévky. klidně i 4l tekutin denně.
Vzdát to můžeš vždycky, UM tu bude k dispozici i později, pokud by to nedopadlo ![]()
Já kojila do 4.měsíce jen ráno, zbytek jsem odsávala. Přestala jsem v půl roce věku mimča. Kompromis, jsme obě spokojené ![]()
Já s dvojčátky kojení vzdala. Byli předčasně narozený, jeden usínal, druhý se u toho vztekal, že to tolik neteče. Byly to nervy a ještě jsem měla strach, že pijí málo a nebudou přibírat. O mléko jsem je ale nechtěla připravit, tak jsem si přes laktační poradkyni půjčila super odsávačku na obě prsa zároveň (ale já musím odstříkat hodně, když jsou dva) a dávám jim již 4 měsíce odsáté své a 1× denně na noc UM, už jejich spotřebu nestíhám. I UM je kvalitní a než se nervovat. Ale já vidím řešení v odsávání, pokud kojit nelze.
Ahoj ja som mala presne problemy, co popisujes. Pomohla mi jedna nabsteva laktacnej poradkyne. Zavolat nestaxi, mala by ta vidiet, len tak ti vie poradit. Skus nejaku, na nete je plno kkontaktov
mrkni na stránky kojeni.net, je tam všechno krásně popsané, spousta dotazů a milá paní laktační poradkyně. případně bych jí asi napsala. vzdát se kojení je podle mě škoda, taky jsem s tím ze začátku trošku bojovala ale ne tak hrozivě, jak ty. prsa mám taky velká, nalily se šíleně, dost mi pomohly studené obklady hned ze začátku
Byla jsem na tom úplně stejně. Než jsme to vůbec rozkojili, trvalo to pět dní, potom další týden byl u každého kojení boj, jestli se chytí nebo ne, velký nalitý prasa, bradavku špatně chytal, bolelo to při tom i potom, prasklá bradavka. Ale rozchodili jsme to. Pomohlo mi před kojením z prsa trochu odsát odsavačkou - povolilo a líp se chytala bradavka a taky to asi líp teklo. Občas byl problém, že mlíko teklo moc a nestíhal, ale postupně se to srovnalo. Během asi měsíce se to srovnalo, syn se chytal dobře, akorát té bolesti jsem se zbavovala dýl. Ale i to povolilo a nejpozději od 3 měsíců jsme kojili na jistotu a bez bolesti. Ještě to zkus. Když to nepůjde, tak lahev, nic se neděje.
Ahojky, já taky bojovala s kojením. Teď je malému 5 měsíců a kojíme ostošest
Mám taky dost velká prsa, tak vím, co to je. A bradavky mě taky bolívaly - hlavně na začátku, když se malej přisál.
Jinak malou bych rozhodně nenechala tak dlouho se uprsu „flákat“. Jestli máš pocit, že máš málo mléka, nech ji sát tak 15 min. z jednoho, 15 min. z druhého a hotovo. Mezi kojením můžeš odsávat. Raději koj v kratších intervalech, než aby Ti tak dlouhou dobu žmoulala bradavky. Oni mimískové se u toho prsu válí děsně rádi a je normální, že se bouří, když je chceš odtrhnout, ale nutně to nemusí znamenat, že má hlad ![]()
Jinak mě hodně pomohla váha. Taky jsem si myslela, že mám málo mlíčka, ale nebyla to pravda. A kdyby byl přeci jen nedostatek, tak doporočuji homeopatika Ricinus Communis 5ch. Mám je vyzkoušená a v době růstového spurtu nám vážně moc pomohla.
Přeju hodně šťastných chvil při kojení ![]()
Děkuju všem za rady. Dneska jsme byly na převážení a potvrdilo se, že mlíka je málo, malá skoro vůbec za poslední týden nepřibrala. Takže jedeme příkrmy. Když jsem ji dnes viděla, jak se krásně napila z tý lahve, úplně se mi ulevilo. Ještě zkusím kojit, ale aspoň už nebudu mít nerva, že mám málo mlíka a malá hlad.
Jinak už nevím, kdo to tu psal, ale zkusily jsme tu polohu zepředu - polštář na nohy. Malá se přisála skvěle, bolelo to o něco míň.
honey, jako bych slyšela sebe před necelými třemi měsíci ![]()
mám vel. 85H, ploché bradavky a navíc ještě dítko se žloutenkou, takže mi u toho usínal, kojím jen na fotbalistu, jinak to skoro nejde…
záleží na tobě, jestli kojit nechceš, tak se na to vyprdni, nikdo ti hlavu neutrhne, ale jestli kojit chceš a jen máš pocit, že to nejde, tak si hoď nohy nahoru, dej se do klidu, mlíka je v prsou s největší pravděpodobností dost, jen máš doma lenocha ![]()
já sem po návratu z porodnice kloboučky na radu laktační por. zahodila, cca 2 týdny sem bojovala s bolavýma bradavkama a usínajícím dítkem (při kojení sem ho šťouchala do bradičky, tváří, štípkala do oušek
prostě psí kusy…
no a dodnes malej krásně pije, UM se na mě usmívá neotevřené ze skříně (to kdyby náhodou).
Prsa si musí trochu zvyknout, asi jako ruce zhrubnou při těžké práci za nějaký čas, a pak to jde, dnes už mám bradavky „stojací“ a malý nemá problém se přisát a najíst se.
Jediné, co mu zůstalo je, že na jedno kojení vypije méně mléka, takže ho přikládám cca co 2 hodiny, přes noc teda spinká, takže cca po 5ti hodinách, a trvá mu to i půlhodiny… ![]()
pokud malá přibírá (to zjistíš na kontrolách u dr.), tak množství mlíka neřeš, prostě jí to stačí
a kdyby si jóó chtěla, tak klasika, kojočaje, hodně pít, jíst pořádné vývarové polévky a co to jde spát.
nebo taky nasadit homeopatika na podporu kojení.
Podle mě ti prsa žužlá a nepije, protože má prostě potřebu být s tebou v pevném kontaktu
a né protože by byla prsa prázdná
Mar__tanka1983 píše:
honey, jako bych slyšela sebe před necelými třemi měsíci
mám vel. 85H, ploché bradavky a navíc ještě dítko se žloutenkou, takže mi u toho usínal, kojím jen na fotbalistu, jinak to skoro nejde…
záleží na tobě, jestli kojit nechceš, tak se na to vyprdni, nikdo ti hlavu neutrhne, ale jestli kojit chceš a jen máš pocit, že to nejde, tak si hoď nohy nahoru, dej se do klidu, mlíka je v prsou s největší pravděpodobností dost, jen máš doma lenocha
já sem po návratu z porodnice kloboučky na radu laktační por. zahodila, cca 2 týdny sem bojovala s bolavýma bradavkama a usínajícím dítkem (při kojení sem ho šťouchala do bradičky, tváří, štípkala do oušekprostě psí kusy…
no a dodnes malej krásně pije, UM se na mě usmívá neotevřené ze skříně (to kdyby náhodou).
Prsa si musí trochu zvyknout, asi jako ruce zhrubnou při těžké práci za nějaký čas, a pak to jde, dnes už mám bradavky „stojací“ a malý nemá problém se přisát a najíst se.
Jediné, co mu zůstalo je, že na jedno kojení vypije méně mléka, takže ho přikládám cca co 2 hodiny, přes noc teda spinká, takže cca po 5ti hodinách, a trvá mu to i půlhodiny…pokud malá přibírá (to zjistíš na kontrolách u dr.), tak množství mlíka neřeš, prostě jí to stačí
a kdyby si jóó chtěla, tak klasika, kojočaje, hodně pít, jíst pořádné vývarové polévky a co to jde spát.
Podle mě ti prsa žužlá a nepije, protože má prostě potřebu být s tebou v pevném kontaktua né protože by byla prsa prázdná
Martanko, právě jsem psala, že malá mi nepřibrala, takže můj pocit, že mám málo mlíka bohužel nebyl jen pocit
. Kojočaje piju, piju i hodně vody, snažím se dost jíst, s tím spánkem je to horší, no. Ale hlavně to asi udělala ta bolest, která byla už asi přes míru.
Malá se dnes napapala nutrilonu a spí jako špalek, a já mám úplně boží pocit, dokonce mě poprvý dneska napadlo, že možná i to druhý dítě jednou bude
. Ještě budu zkoušet homeopatika a dál jí přikládat, jestli se to ještě nerozjede, ale upřímně by mi to asi až tolik nevadilo kdyby ne. I když na druhou stranu mě děsně mrzí, že jí nemůžu poskytnout „to nejlepší“.
Jo a kloboučky - kdybych měla víc informací, nenechala bych si je nasadit. V porodnici nebyl čas a trpělivost ze strany personálu, tak mi vrzly kloboučky a já si myslela, jak mě zachránili. Naopak, malá by se podle mě naučila pít i bez nich a laktace by probíhala lépe, teď už se to naučí těžko - nechce, i když to opakovaně zkouším.
honeymoney píše:
Děkuju všem za rady. Dneska jsme byly na převážení a potvrdilo se, že mlíka je málo, malá skoro vůbec za poslední týden nepřibrala. Takže jedeme příkrmy. Když jsem ji dnes viděla, jak se krásně napila z tý lahve, úplně se mi ulevilo. Ještě zkusím kojit, ale aspoň už nebudu mít nerva, že mám málo mlíka a malá hlad.
Jinak už nevím, kdo to tu psal, ale zkusily jsme tu polohu zepředu - polštář na nohy. Malá se přisála skvěle, bolelo to o něco míň.
Tak to je paráda,hlavně,že budete spokojený holky ![]()
Ahoj, Terinka4444 to popsala vystizne, to jsem pouzivala i ja, fotbalista je kojici poloha naprosto naprd. Jinak ja pred 8 mesicitesne po porodu prsa tak velikosti G, H no brutální, dnes už opět D, E,teď jsem oblíkla podprsenku z doby před otěhotněním. Zacatky kojeni byly pekelne, i bez problemu s bradavkami, proste psychika po blbem porodu, a kdyz jsem se podivala do zrcadla a videla ta prsa, jeje, a furt z nich strikalo a teklo mliko,v noci, no hnus
Chtela jsem s tim vazne seknout. Nenáviděla jsem to. Kojeni s velkyma prsama venku bez koj. polstare ma tu nevyhodu, ze musis vytahnout vic prsa, nez maminky co jsou plosiny, a je to dost krkolomne, take mi nejde kojit tak, ze mimco podkladam loktem, ale musim drzet hlavicku opacnou rukou (vyse popsane u Terinka4444).Ale zvladli jsme to, bylo leto, furt jsme byli venku, naucila jsem se i bez koj. polstare, i na verejnosti.Tedko jsem rada, ze jsem se uspesne prokojila az do 9. mesice, prvni radost z kojeni jsem zazila az cca v 5. mesici, kdy zacal byt malej u toho interaktivni, a po kojeni hrozne hezky tvari a dekuje mi
Ted spis bych si prala, aby se sam odstavil,ale nehodla to asi zatim udelat. Jen jsem chtela tim prispevkem rict, ze to jde docela dobre i s velkejma prsama, ale kdyz by to neslo, UM neni jed, ale dnes jiz velice kvalitni nahrada materskeho mleka (nas Sunar v 70. letech byl asi horsi kvality ne, a taky zijem a jsme zdravi), a urcite MM neni vsemocny lek na vse, proste kdyz to nepujde svet se nezblazni. Ale pokud chces kojit,a mrzelo by te to, tak bych zkusila urcite laktacni poradkyni.Drz se!
honeymoney píše:
Honey, ked je to takto, tak urcite jej prikrmy a UM pomoze citit sa lepsie. Kojenie je fajn, ale nie za kazdu cenu…a ty si to naozaj skusala, chcela kojit a proste to nefungovalo..... A to som trochu kojofanatik. Ale holt nie kazdy ma to stastie. Tak nebud smutna, nie je to ziadne zlyhanie, snazila si sa, nefungovalo, tak netrap seba ani malinku
Ked vidis, ze po UM je spokojna, tak to tak asi ma byt..... a usmievaj sa, spokojna maminka je zaklad ![]()
honeymoney píše:Mar__tanka1983 píše:Martanko, právě jsem psala, že malá mi nepřibrala, takže můj pocit, že mám málo mlíka bohužel nebyl jen pocit
honey, jako bych slyšela sebe před necelými třemi měsíci
záleží na tobě, jestli kojit nechceš, tak se na to vyprdni, nikdo ti hlavu neutrhne, ale jestli kojit chceš a jen máš pocit, že to nejde, tak si hoď nohy nahoru, dej se do klidu, mlíka je v prsou s největší pravděpodobností dost, jen máš doma lenocha
já sem po návratu z porodnice kloboučky na radu laktační por. zahodila, cca 2 týdny sem bojovala s bolavýma bradavkama a usínajícím dítkem (při kojení sem ho šťouchala do bradičky, tváří, štípkala do oušekprostě psí kusy…
Jediné, co mu zůstalo je, že na jedno kojení vypije méně mléka, takže ho přikládám cca co 2 hodiny, přes noc teda spinká, takže cca po 5ti hodinách, a trvá mu to i půlhodiny…pokud malá přibírá (to zjistíš na kontrolách u dr.), tak množství mlíka neřeš, prostě jí to stačí
Podle mě ti prsa žužlá a nepije, protože má prostě potřebu být s tebou v pevném kontaktua né protože by byla prsa prázdná
. Kojočaje piju, piju i hodně vody, snažím se dost jíst, s tím spánkem je to horší, no. Ale hlavně to asi udělala ta bolest, která byla už asi přes míru.
Malá se dnes napapala nutrilonu a spí jako špalek, a já mám úplně boží pocit, dokonce mě poprvý dneska napadlo, že možná i to druhý dítě jednou bude. Ještě budu zkoušet homeopatika a dál jí přikládat, jestli se to ještě nerozjede, ale upřímně by mi to asi až tolik nevadilo kdyby ne. I když na druhou stranu mě děsně mrzí, že jí nemůžu poskytnout „to nejlepší“.
Jo a kloboučky - kdybych měla víc informací, nenechala bych si je nasadit. V porodnici nebyl čas a trpělivost ze strany personálu, tak mi vrzly kloboučky a já si myslela, jak mě zachránili. Naopak, malá by se podle mě naučila pít i bez nich a laktace by probíhala lépe, teď už se to naučí těžko - nechce, i když to opakovaně zkouším.
Tak uvidíš, jak to dopadne, zkus se dát trochu dohromady, nabrat sílu a jestli pomáhá jiná poloha od bolesti, tak brzo se zacnou prsa hojit - jeste neni vse ztraceno. Jen si asi promysli, jestli chces pokracovat opravdu pokracovat v kojeni, nebo ne. Pokud ano, tak bych casteji prikladala a UM davala spis mene, treba jen ted na rozjezd a na nabrani sil. Take pozor na lahvicku, z te se mimcum saje lepe, tak pak s prsem zacnou mit problemy a kojeni pomalu skonci. Zkus treba zvazit alternativni formy dokrmu- opet doporucuji stranky www.kojeni.net
Myslim, ze tyden nepribirani tolik neznamena, mlicko urcite ubylo stresem, ale asi az se date obe dohromady - muze se to zlepsit. Jeste neni nic ztraceno.
Já jsem velky zastance kojeni, samozrejmne, ze nekdy je prechod na Um pro oba ulevou, ale nekdy mi naopak prijde, jak ctu ruzne pripady, ze se da jeste mnohe zachranit ![]()
drzim palce, aby to dopadlo k tve spokojenosti a brzo ti bylo lip a bez stresu. ![]()