Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jedla jsem úplně normálně
kojila jsem dva roky a jedla jsem úplně všechno co jsem chtěla. Na začátku jsem plašila co a jak, ale bylo to jedno.
Příspěvek upraven 24.06.19 v 09:08
@MelissaMuray píše:
Zdravím všechny,
nemáte někdo vzorový jídelníček co jíst při kojení?
Nějak nemám pořádně inspiraci co jíst na snídani, svačiny, oběd a večeři, abych měla jídelníček vyvážený.
Děkuji moc
Nie je to zbytocne? Jedz vsetko. Co si jedavala predtym?
Jedla jsem všechno až na dvě věci - čerstvé pečivo a luštěniny. Tyhle dvě věci holkám vadili. Když budeš jíst rozmanitě a nebudeš vynechávat některé složky jako celek (nejíst maso, nejíst mléčné výrobky…), tak ti nic chybět nebude. Pozorováním zjistíš i to, co vadí miminku.
Jedla jsem také všechno. Prvních 5 měsíců jsem ale vyřadila čerstvé pečivo a nadymave potraviny jako kedlubny, redkev, čočku, fazole, hrášek atd… To malé vadilo a jelikož hodně trpěla na prdiky, nechtěla jsem ji ještě přidávat. Snažila jsem se jíst více zeleniny. Teď už jim vše, stále kojim, dítě 8 měsíců.
Jez normálně. Pokud přijdeš na něco, co by dítku vadilo, tak tu potravinu vynechej. Většině dětí nevadí nic nebo jen pár věcí. A naopak ty, co jim vadí sáhodlouhé seznamy, mají kolikrát potíže, i kdyby byla matka jen na tři dny starém pečivu a čisté vodě. Preventivně si něco odpírat je blbost. A jestli máš obecně problém s vyváženým jídelníčkem, najdi si jakýkoliv tobě sympatický pro nekojící a vynech jen to, co opravdu vadí tvému dítěti. Mému prvému nevadilo vůbec nic, druhému syrová cibule.
Hlavně jez a v tomhle vedru pij - spíš studené čaje, nebo ředěné mošty.
Ale pokud chceš inspiraci tak třeba
večer vždycky dej do misky 2-3 lžíce ovesných vloček, lžičchu chia semínek a hrstku nasekaných mandlí. Přidej k tomu jogurt, případně mléko, zamíchej to a dej do lednice. Ráno to můžeš sníst jak to je, případně dosladit nebo k tomu dát ovoce co zrovna máš. A klidně to můžeš ujídat při kojení a nemusíš se s ničím připravovat. Můžeš to ho během klidného večera udělat víc, v té lednici to tak tři, čtyři dny vydrží - zejména když do toho dáš jogurt, jen to pak bude o fous kyselejší, protože se ti tam pomnoží ty žádoucí bakterie.
a lehká, jednoduchá letní nenadýmavá jídla - takhle z hlavy:
https://www.kucharkaprodceru.cz/…alat-recept/
https://www.lidovky.cz/…imavosti_ape