Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím zkušenější maminky o radu. Náš malý má problém s usínáním večer. Dám ho do postýlky, chvilku kouká a pak se začne kroutit, a brečet, brekot přejde opravdu v takové uřvané vztekání - jestli se to dá tak nazvat. Když ho vezmu do náruče a chci ho pohoupat, tak se strašně prohne v zádech a řve dál. Přes den usíná v pohodě v kočárku. Nevydržím to nechat ho vyřvat a tak ho vždy vezmu, poperu se s ním u toho kroucení a usne mi v náručí. Co ho může trápit, že se tak kroutí? Bříško? kadí i prdí normálně. Je mu 5,5 měsíce. Na noc dáváme kaši a UM. děkuji všem za rady
Mame neco podpbneho, az na to, ze tohle predvadi v noci a zabere jen prso - ne kojeni, jen dudlani
tezko rict, neldy si rikam, ze jsou to malinci bobanci, co nas potrebuji, jindy si rikam, ze jsou to citovi vyderaci, kteri vi, jak na nas ![]()
Chce byt s tebou a taky trochu vymrzuje ![]()
Marrlinka no jo, ale já ho vezmu do náruče a řve a prohýbá se stejně, to nechápu, houpu ho, je klidnej a najednou se zase prohne a řve a mává kolem sebe rukama, tak fakt nevím.
@mirynov mám to samé s měsíčním prckem… teda už dva dny nemůže zabrat přes den… ani v kočárku ![]()
@akasha143 vím co zabere na 100% - vysavač, ale nechci ho na to učit. chci aby usínal sám, kolem 4. měsíce mu to nedělalo problém, dala jsem ho postýlky, pusinka, odešla jsem a spal.
@mirynov píše:
Marrlinka no jo, ale já ho vezmu do náruče a řve a prohýbá se stejně, to nechápu, houpu ho, je klidnej a najednou se zase prohne a řve a mává kolem sebe rukama, tak fakt nevím.
jestli normální jí, čůrá, prdí, kadí, hraje si a přes den spí, tak bych to neřešila (jo, to se řekne, když člověku večer dítě ječí jak pominuté
). třeba se jen uklidní, pak nemůže zabrat, tak začne ječet. těžko říct, jeden do nich nevidí ![]()
@mirynov mě donedávna zabíralo svázat i s ručičkama, ale teď je na to moc teplo… ale jdu to zkusit… dnes spal asi jen 2 hodiny a už jsem zkusila vše… nakonec usnul na ruce, ale jen co položím, za deset minut znova… jsem k. o. ![]()
@marrlinka právě vidím na něm jak se mu chce spát, ale prostě neví jak na to, tak dnes s vysavačem. Byl úplně hotovej, rudej a vyrizenej.
Už se to tu řešilo v jiné diskuzi, kde se shoduji s poznatkem, že špatně usínají děti, které málo spí přes den.
Jinak my jsme uspávali bílým šumem/white noise. Lepší, než vysavač, dítě se uklidnilo. Na pár měsíců to zabralo. Pak už bylo třeba houpat v kočáru a přendat do postele a nyní je mladšímu dítěti 20 měs. a uspáváme prohlédnutím knížky, zhasne se a pak se předstírá, že spíme a ono usne taky.
Ten řev se objevoval tak max. do roka věku dítěte, a to jen když bylo přetažené.
@idealistka píše:
Už se to tu řešilo v jiné diskuzi, kde se shoduji s poznatkem, že špatně usínají děti, které málo spí přes den.
Jinak my jsme uspávali bílým šumem/white noise. Lepší, než vysavač, dítě se uklidnilo. Na pár měsíců to zabralo. Pak už bylo třeba houpat v kočáru a přendat do postele a nyní je mladšímu dítěti 20 měs. a uspáváme prohlédnutím knížky, zhasne se a pak se předstírá, že spíme a ono usne taky.Ten řev se objevoval tak max. do roka věku dítěte, a to jen když bylo přetažené.
taky jsem si to myslela, ovšem teď už si to nemyslím. přes den mi začal spát docela dobře - dopoledne „bez keců“ hodinu a půl, odpoledne v kočárku to samé. plus minus samozřejmě. režim má téměř ukázkový a stejně špatně usíná - první usnutí bez problému, v noci horor, kdy je schopen hodinu uprostřed noci proječet
i když kojení nahradím jen svou blízkostí - dítě mezi nás do postele a obejmout, nikdy nezabere „na tvrdo“ ![]()
no, do dvaceti s námi spát nebude, jednou, až z něj bude mutující klacek, si na to třeba ještě ráda vzpomenu, jak se chtěl mucinkovat s maminkou ![]()
@marrlinka
naše mladší s námi spí v posteli. starší se přesunulo do svého pokoje ve věku 3+ let samo ![]()
zkus bílý šum. nám pomáhal dost dlouho při usínání. měla jsem i v mobilu, aby byl vždy při ruce.
@idealistka přes den spí 3× půl hodiny a hodinu a půl v kočárku, to se mi nezdá málo. vysavač zabere opravdu vždy, ale přece takhle nemůže usinat na pořád…
Vysavač mi zabral jen do té doby, než jsem ho vypla… ale stahuju hodinový šum do mobilu a vyzkouším…dnes mi nepomohlo ani vzít si ho do postele ![]()
Vyzkoušeli jsme několik variant. Nejlepší byla tato:
https://www.youtube.com/watch?…
Tak mnoho zdaru!!!