Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@denisa.denisa11 píše:
Díky holky.. v září letím do asie a nestihla jsem se nechat naočkovat, resp. předtím mi to v hlavě nešrotovalo.. takže to bude jiná jízda
Tak bacha na netopejry, nehladit a nezrat.
Jinak v ČR se vzteklina sporadicky vyskytuje, právě u těch netopýrů.
Jak znám redaktory, tak by to chytil od vás,
@denisa.denisa11 píše:
jj, já to chápuale ten pes by to měl už za sebou a předpokládám, že o něm by reportáž už byla taky
@denisa.denisa11 píše:
Díky holky.. v září letím do asie a nestihla jsem se nechat naočkovat, resp. předtím mi to v hlavě nešrotovalo.. takže to bude jiná jízda
Tak nesahej na zvířata, ne?
@blobfish píše:
Tak nesahej na zvířata, ne?
nemám v plánu sahat v JV Asii na zvířata. U netopýrů je specifická vzteklina, která se na savce spíše nepřenáší.
@Lucie_Sx píše:
Tak bacha na netopejry, nehladit a nezrat.
fuj
![]()
@blobfish píše:
No, vzteklina má inkubační dobu i několik měsíců (v extrémních případech až několik let)
Ale nebála bych se, ani tohohle psa, ani toho zvířete před dvěma měsíci, pokud to teda nebyl divoký pes někde v Číně, nervózní mýval nebo nebo zmatený netopýr.
děkuju
bylo to divoké kotě v makedonii. ale ve městě, ne v lesích a na lidi bylo zvyklé
Udělej si test na Covid. Znovu se rozmáhá. Pokud vážně zvažuješ vzteklinu od štěněte z chovu v ČR, tak máš možná už i delirium z horečky.
@denisa.denisa11 píše:
děkujubylo to divoké kotě v makedonii. ale ve městě, ne v lesích a na lidi bylo zvyklé
Hladite si divokou kočku kdesi v buši ale napadne Vás že je možnost nakazy od štěněte z chovné stanice. Kde musí uchovnění psy projít přísným zdravotním standardem.
@samantafox píše:
Udělej si test na Covid. Znovu se rozmáhá. Pokud vážně zvažuješ vzteklinu od štěněte z chovu v ČR, tak máš možná už i delirium z horečky.
Nevím přesně, zda byl z chovu, vím jen, ze ze mu byly tři měsíce. Na chov to tipuju, protože stěně stafforda asi nebude podle mě z útulku.
@denisa.denisa11 píše:
A to očkování by tě ochránilo jak?
![]()
@Alinois píše:
Hladite si divokou kočku kdesi v buši ale napadne Vás že je možnost nakazy od štěněte z chovné stanice. Kde musí uchovnění psy projít přísným zdravotním standardem.
Jak jsem teď psala, nevím, zda byl z chovu, ale staffordi asi moc v útulku nebývají. Nebylo to v busi, v Makedonii ve meste, ale to mě kotě nijak neskrablo nic. Hlavně mě to tenkrát ani nenapadlo, to nějak až teď
@Pitaya1 píše:
A to očkování by tě ochránilo jak?![]()
Na vzteklinu se očkuje bezne. Ale po pokousani se stejně chodi na injekce, takže ano, ve finále je to jedno
@Anonymní píše:
Dobrý den, bude to asi absurdní, ale ráda bych se zeptala, jestli můžu být v klidu. před 3 týdny jsem si hladila cizí štěně patřící rodině s většími dětmi. pes mě poškrábal zubem a mě hned napadlo riziko vztekliny ač je u nás vymýcená. jednalo se o štěně staforda, podle mě z chovatelské stanice.. stalo se to ve městě. nyní mám asi zvýšenou teplotu, není mi dobře, bolí mě hlava. potřebovala bych uklidnit, že je to blbost a že jsem magor.. nemůžu se tý myšlenky zbavit.. děkuji všem..Hladila jsem si i zvíře v cizině, kde se ještě tato nemoc vyskytuje, ale ta mě neškrábla nic.. to jsou dva měsíce.
je to vylouceno, prakticky nemozne
ale ty tu rodinu neznas? ze bys jim zavolala, jestli je pejsek stale nazivu?
@denisa.denisa11 píše:
Na vzteklinu se očkuje bezne. Ale po pokousani se stejně chodi na injekce, takže ano, ve finále je to jedno
No tak vidíš, takže je zbytečný to řešit. A pro příště se vyhýbej cizím zvířatům a ty který znáš a poraní tě, tqkbchtej vidět očkovací průkaz