Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Syn, 9 let má, a hodně používá k telefonování s kamarádama přes Wifi, když hrají na PS, nebo jiné hry. Jinak nepoužívá. Dcera, 12 let, má taky, posíláme si právě taky hodně fotky. Prý se to má zpoplatnit, tak asi budou mít po ptákách…
Ale nemám problém dceru i syna zkontrolovat, komu píšou, volají, posílají fotky a jaké. Dcera je i ve skupinách, kde si domlouvají třeba tréninky (sportovní kroužek) a jiné akce (spolužáci, kamarádi).
@PapeJ píše: Více
Diky za reakci. Ja mam prave strach, aby ho tam neotravovaly cizí čísla, aby nesdílel nevhodné fotky s někým, proste mam z toho nějak obavy. Zas na druhou stranu mu to muzu kontrolovat to je pravda..
@Anonymní píše: Více
jo, řekni mu to předem, že prostě budeš kontrolovat, s kým si píše.
Ne, má to nějaká pravidla a ty jsou od toho, aby se dodržovala.
@vokishka píše: Více
Ano, ale zas asi to má nějaký důvod proč je to od 13 let? Ja nevim, mam z toho nějak obavy. Ale zas nevim jak by s babičkou ty fotky sdílel
Ja jsem se teda prave ted dozvěděla, ze to je od 13 let. Z toho důvodu syn nemá fb a nic tomu podobneho a ani v nejbližší době mít nebude. Je mu 10. Ale whatsapp ma. Pise si s kamarády, posíláme si fotky, mají tam školní skupinu… ale taky mu kontroluju, co tam dělá. Uz ma pár čísel zablokovanych, protože se proste nedá zabránit, aby tam někdo cizí volal.. je poucenej a ví, ze mi to cas od času musí ukázat. Nadšená z toho nejsem, ale k dnesni době to proste patří. Před sociálními sítěmi jako takovými budu deti bránit co nejdéle to půjde. Nějaký komunikační kanál je ale uz kvůli škole potřeba, uplne vyčlenit od vrstevníků taky není cílem. Jen je potřeba tomu dat nejaka pravidla a dohlížet na jejich dodržování.
Moje 8 letá dcera WhatsApp má a nemáme s tím žádné špatné zkušenosti. Popravdě vůbec jsem nevěděla, že je to až od 13ti. Normálně si tam píše s kamarádkami a babickami, posílají si fotky apod.
Naše děti mají whatsup taky dovolený. Za mě je to ještě aplikace, která se dá dobře kontrolovat. A nedá se děti před vším uchránit, je třeba je naučit s tím pracovat. Učím ICT na základce a občas děláme nějaké dotazníky na sociální sítě a i děti ve 4. třídě je používají a používají i ty co já neznám. Bohužel to většinou rodiče ani netuší, takže buďme rádi za naše děti, které se s námi radí a nechají si pomoc.
Já v tom nevidím jediný problém. My máme v rámci rodiny Viber, ale je to v podstatě to samé. Když dítě poučíš o bezpečném používání a sem tam zkontroluješ, tak to bude OK.
Tyjo u nás mají děti od druhé třídy skupinu na whatsapp ve třídě, je v té skupině i učitelka. Posílají si tam i úkoly atak, já ani netušila že to má nějaké věkové omezení
to chápu u ostatních socek, ale tady se jen píše a vola jako u smsek ![]()
@Kriss Tina ale zatímco volání a SMS dokážeš omezit, kdo se k dítěti dostane, u whatsapp ne. To bych klidně na tridni schůzce byla za potizistu, ale vyzvala bych učitelku, aby našla způsob komunikace, ktera nebude deti nutit k porušování pravidel.
Ahoj, dite 8 let chce mit na telefonu watsap, aby mohlo posílat fotky babičce nebo me atd. Jenže mam obavy mu to povolit. Asi ne pro nic za nic je to az od 13 let. Jenže dítě je smutné ze nemůže babičce poslat foto z výletu apod. Jak to řešíte? Povolujete? Nebo je ještě jiná aplikace, bezpečnější?