Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti, protože mám dilema. Chodím do poradny do Podolí a v několika brožurách jsem si přečetla, že tam aplikují před porodem Yal gel místo klistýru. Ale když jsme byli na předporodním kurzu, tak nám paní porodní asistentka říkala, že sice Yal klidně aplikují, ale že oni osobně spíše preferují zase zpátky klistýr, protože je účinější
Vím, že jsou to zkušení profíci, ale spousta holek mi zase říká, že Yal je šetrnější, já se zase bojím, abych uprostřed porodu neměla „nehodu“, protože střeva ještě něco vydají, což bych nerada…V té poradně říkali, že když si ho přinesu, klidně mi ho aplikují, ale kamarádka říkala, že i ten klistýr se dá přežít a tak jsem na vahách
Víte, nejsem ta maminka, co se porodu zase tak bojí, nějak ven to jít musí, nesháněla jsem ani nějakého speciálního doktora, který by mě odrodil, prostě se jenom modlím, aby to všechno proběhlo hladce, ale ten Yal a klistýr mi zamotali hlavu
kolegyně sestra jede rodit z Prahy do Vrchlabí a taky si nechala napsat Yal, tak nevím
Díky za rady Petr a a mimísková 39tt
Ahoj, já budu rodit sice poprvé tak za 3 týdny, ale rozhodla jsem se pro klasický klistýr. Sice mám z toho taky trochu obavu, ale radši jednou pořádně než na dvakrát. Tak přeju hodně stěstí a krásné mimi ![]()
Venda
Ahoj holky,
já jsem do porodu nikdy klistýr nezažila, takže jsem si řekla, zkusím to, nemůžu zavrhnout něco, co nezkusím. Ba naopak, díky zácpě v posledních týdnech těhu jsem se na něj vyloženě těšila. Nejsem žádný zvrhlík, ale klistýr byl pro mě naprosto v pohodě a skvělej zážitek.
Je to volba každého, ale myslim, že co nezkusíš nemáš odsuzovat dopředu ![]()
Gabča a Barča, 40týdnů
Ahoj,
já šla k porodu a v tašce jsem měla 2 flanděrky Yalu a v hlavě totéž dilema. Nakonec jsem zvolila klyzma. Vnitřně prohřeje a tím může přispět k urychlení porodu, jak mi bylo doporučeno.
A případných nehod se vůbec neboj. Ty jsou velice časté. Kamarádce se to taky stalo, ale v tu chvíli jí to bylo absolutně jedno a všem okolo taky. Věř, že v onen moment je to fakt malá věc
a jde totálně mimo tebe.
Já zas byla u porodu přesvědčená, že se neustále počůrávám
a to mi přitom odtékala plodovka ![]()
Přeju ti příjemný porod! (Ať s Yalem či klystýrem
)
Lucie a Vilík (40týdnů)
Ahojky,
před 20 měsíci jsem také rodila a jelikož jsem slyšela o YAL gelu, že je lepší a kde si cosi, tak jsem si ho koupila. V můj slavný den jsem si ho do porodnice vezla sebou a předávala ho tam sestřičce a ona mi na to řekla, že mi ho klidně aplikují, ale že normální klystýr je rychlejší a účinější. Navíc prý jak je vlastně teplý tak někomu pomáhá se rychleji otevřít. U mě to tak bylo, dostala jsem klystýr, to jsem byla otevřená na 5 cm. Po klystýru to šlo rychle, za třičtvrtě hodinky jsem šla na sál, takže mě osobně ten klystýr pomohl. Při dalším dítěti už o ničem jiném nebudu ani uvažovat. ![]()
Jen taková poznámka, ten YAL gel stojí přes dvě stovky, takže jsem je vidodila vzduchem. ![]()
Holky nenechte si motat hlavu klistyrem nebo yalem. Oboji ucinkuje perfektne
V Podoli Vám dají YAL pokud si ho dopredu koupite a prinesete. Mne ho dali, zbyl jim tam po nejake mamince, ktera to nestihla
a v pohode, byla to rychlovka a ja si po 9 mesicni zacpe ulevila ![]()
Ono to nejak dopadne, mne se do toho nechtelo pri 1. porodu investovat, tak jsem chtela klistyr. Na druhy porod jsem si prinesla YAL, ale byl to takovej fofr, ze se to nestihlo (ac jsem premlouvala, at mi ho daji). Mne pri prvni diteti taky trapilo, ze mi bude nekdo neco strkat do zadku (odpustte ale tak bylo:-)) ale pak mi to bylo fuk.
Hlavne zdrava miminka ![]()
Paaa
Martina
Matej a Kuba[list=]
Já za Yal (2ks) zaplatila asi 15,–. Měla jsem ho od gynekologa na recept!
L.
Nehody se vubec bat nemusis, v porodnici jsou na ne zvykly. Klidne po tobe uklidi a muzes pokracovat v porodu.
Kdyz si nechas predepsat Yal od gynekologa budes urcite platit do 20,– Kc za 2 lahvicky. Yal je setrnejsi nez klystyr, ktery se da taky v pohode prezit. Yal je mala lahvicka, klystyru je 1 litr.
Pokud bude porod probihat v pohode, budes se otvirat a budes bez komplikaci, tak ti klidne daji Yal.
Klystyr je krasne teply, jen ho potom nejakou tu minutu musis drzet v sobe a trosku to boli (takova rozvicka na kontrakce). Klystyr vetsinou pomaha otevirat, pokud to samo nejde, takze v nekterych pripadech urychly porod. Nemusis se bat, ze by ti klystyr nejak ponicil streva (uz i takovy nazor jsem slysela) apod.
Lenka
Ahojky,
já mám jenom při vyslovení slova klystýr osypky. Nevím proč, nikdy jsem ho nezažila. K porodu jsem šla s Yalem, ale protože jsem měla celý den před poroden průjem byl zbytečný i ten (podle PA).
Takže jsem rodila bez vyprázdnění a můžu tě ubezpečit, že v té chvíli jsem neměla na případné nehody myšlenky, šlo to úplně mimo mě a ani jsem si nevzpomněla. V té chvíli rodiš své dítě a všechno ostatní je nic.
Krásný porod
Radka
Ahoj,
rodila jsem nedávno, měla jsem s sebou YAL - a byla jsem úplně spokojená - celá procedura proběhla velmi příjemně a přitom efekt je vynikající. Jenom je nutné vydržet po aplikaci aspoň 20 minut - nebo lépe 30, ale to není u YALu žádný problém. A není špatné mít s sebou ještě jedno balení, které si necháš po porodu, pokud by byl problém.
Přeji krásný a rychlý porod!
Ahoj,
tak já jsem šla taky k porodu vyzbrojená Yalem, ale nakonec zůstal v tašce. Byla jsem zvědavá jak to funguje tak jsem si druhou půlku balení doma vyzkoušela dopředu a musím říct, že efekt u klasického klistýru se mi zdál mnohem lepší. Zeptala jsem se zkrátka své porodní asistentky, která byla mimochodem v 7.měsíci, co si nechá dát u porodu ona. Byla taky pro klistýr (jak říkaly holky urychluje porod .....) , takže bylo jasno.
Píší, že je YAL šetrnější, ale já bych se na to dívala s rezervou, kolikrát za život si ho necháš dát? Jo taky jsem ho měla až u druhého porodu poprvé v životě a dost jsem se ho bála, ale způsobem, který mi líčil manža, že se dělal před 20 lety. Takže opravdu se není čeho obávat.
Přeji ti krásný porod a zdravý mimčo (ať už s Yalem nebo klistýrem)!!! ![]()
Iriss + 2svišti
Zazila jsem yal i klasika klystýr, ale ne pred porodem, ale pred operaci. Yal je opravdu setrnejsi, efekt byl u me uplne stejny jak u yalu tak u kl. klystyru. Rozdil byl v tom, ze tu vodu bys v sobe mela zadrzet min. 15 min, coz u yalu bylo uplne v pohode, ale u klasickeho klystyru jsem to nemohla vydrzet. Akorat je nutne aplikovat obe lahvicky yalu a ne jen jednu! Kdyti ti ho predepise gynekolog, tak platis za obe lahvicky asi 40 Kc. Yal jsem mela 2× a poprve jsem se byla vyprazdnit jen jednou, vic to neslo, ale pak jsem mela nafoukle bricho a urcite bych pri porodu neco vytlacila, podruhe jsem sla dvakrat a bylo to v pohode. Podle me nezalezi az tak na pripravku, jak na konkretni reakci. Pri normal klistyru jsem tech 15 min nevydrzela a sla jsem driv a pak jsem mela docela problemy, bolelo me hodne bricho.
Já jen k tomu klistýru dodam - sestřička po aplikaci řekla, vydržte co nejdýl. I po čípku vydržim sotva 3minuty, takže jsem šla velmi rychle. Asi po minutě? Bez bolestí (krom kontrakcí) a šla jsem celkem 3× a bez problému. Vůbec mi nikdo ani nevynadal (prej to někdy někde udělaj), že jsem v podstatě nic nevydržela. A byla jsem fakt překvapená, jak zafungoval:)
No ať s klistýrem, nebo Yalem, přeju, ab yto bylo bez problémů a rychlé ![]()
Jinak Yal jsem dostala na recept (na konci těhu už čípky nepomáhaly, projímadlo taky ne, tak mi ho dr napsala domů, ale nakonec jsem nepoužila) a doplácela pár kaček.
Jinak jsem se teda dr ptala, co mi doporučí, do toho že půjdu a ona, že klistýr je lepší právě proto,že ta teplá voda tomu i pomůže (ovšem mě teda přišla studená
)
GaB
Ahoj,ja jsem mela Yal . Aplikace Yalu byla ok, ale asi po trech hodinach kontrakci jsem mela nehodu a jeste jsem musela na WC takze Yal u me nefungoval na sto procent. Byla jsem rada, ze jsem nemela nehodu , kdyz lezlo mimco ven to by bylo asi neprijemne. Pri dalsim porodu pujdu asi urcite do klistyru.Bezproblemovy porod preje Nora
Mě taky sestřička po použití klistýru řekla snažte se to chvíli vydržet, když jsem se ptala, co znamená chvíli, odpověděla alespoň nějakou minutu, já jsem taky vydržela tak jen jednu minutu, ale klistýr zafungoval i tak skvěle, a onu místnost jsem navštívlila 3×. Měla jsem z toho u porodu dobrý pocit, že mi to fakt bodlo.
![]()