Z ČR na Slovensko - administrativa kolem porodu

13
21.4.10 13:22

Z ČR na Slovensko

„Zdravím všechny maminky a těhulky.
Momentálně bydlím v ČR ale budu se stěhovat za přítelem na Slovensko do Trnavi.Jsem na konci 7.měsíce (čekám Daníka).Bohužel nemám žádné informace,jak by to bylo v případě , že budu rodit tam a kde mám zažádat o porodné a jak je to se úřadem príáce a podobně.
Hlášená jsem zatím v Brně na ÚP a pojišťovnu mám zde“česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Kterou můžu používat i v EU. Také mám už rodný list,který jsem si nechala poslat do Prahy k Apostilu,takže ho taktéž můžu používat v EU.
Takže kdyby se tady našla nějaká češka která už na Slovensku žije a rodila tam,tak mi poradte prosííím ! :hug: Nebo slvenky,které ví,jak to chodí u nich…Děkuju moc!
.{color: purple}"***

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8
10.3.13 14:40

Z ČR POROD na Slovensku

Zdravím Vás, mám otázku a budu doufat, že mi bude moci někdo poradit, protože já už opravdu nevím jak vyřídit a vyřešit tuto situaci. S partnerem krátce žijeme na Slovensku za nedlouho budeme rodit. Celou tu dobu se snažím si pro svůj klid před porodem sjednat zdravotní pojištění na Slovensku. Které mi nechce žádná pojišťovna umožnit, což nechápu. Když mám zájem si ho sama měsíčně hradit. V ČR jsem byla hlášená jako OSVČ dnes jsem těhotná a vedena na úřadě práce v ČR. Můj přítel je hlášený jako OSVČ v ČR. Jsem pojištěncem u Všeobecné zdravotní pojišťovny v ČR. Bohužel, rodinné důvody mě omezili v tom, že nemůžu rodit v ČR. Zdravotní pojišťovna v ČR-VZP má možnost komplexni-zdravotni-pojisteni-cizincu..což znamená pro budoucí matky a porod cizinek na území ČR:

Komplexní zdravotní pojištění cizinců nabízí možnost připojištění typu „Novorozenec“, které zahrnuje úhradu nákladů v případě poporodní péče o novorozence pojištěné matky.

Délka sjednání pojištění může být od čtyř měsíců do tří let. U pojištění typu „Novorozenec“ a u dítěte do jednoho roku věku je minimální pojistná doba dvanáct měsíců. Vstupní věk pojišťované osoby není stanoven. Pojištění lze sjednat vždy od následujícího dne.

U pojištění typu „Standard“ se u pojištěné ženy uplatňuje čekací doba: pro těhotenství 3 měsíce, pro porod 8 měsíců. U pojištění typu „Novorozenec“ se tato čekací doba neuplatňuje. V žádosti o sjednání pojištění se vždy vyplňuje část týkající se zdravotního stavu pojišťované osoby. U pojištění typu „Novorozenec“ je navíc nutné absolvovat vstupní lékařskou prohlídku.

Tak nějak nechápu, proč tato pojištění nejsou možná v rámci EU nebo na Slovensku. Naposledy jsem byla poučena od paní na Slovensku u UNION zdravotní pojišťovně, že lékaři v rámci EU jsou mě povinni ošetřovat i porodit na Slovensku…že si to pojišťovny mezi sebou vyfakturují. A pokud né, a budou s tím mít lékaři problém, že jim mám pohrozit:

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vykonáva dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a nad zdravotným poistením. Bol zriadený zákonom č. 581/2004 Z. z., s činnosťou začal 1. 11. 2004.)

Chci si prostě sjednat a hradit zdravotní pojištění na Slovensku na nemám nárok. Nemáte někdo prosím zkušeností s podobnou situací? já už nevím jak to vyřešit.

Předem děkuji za Vaší pomoc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
10.3.13 15:38

Ahoj nusis si zaridit trvale bydliste na Slovensku bez toho si myslim to nepujde
Jinak nevim jak na Slovensku ale v cizich zemich Eu si musis platit operace takze i porod kdyz nejsi v te zemy pojistena.
Uz si byla na nektere kontrole na Slovensku? Co to zek doktor k pojisteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
10.3.13 16:55
@13majda13 píše:
Ahoj nusis si zaridit trvale bydliste na Slovensku bez toho si myslim to nepujde
Jinak nevim jak na Slovensku ale v cizich zemich Eu si musis platit operace takze i porod kdyz nejsi v te zemy pojistena.
Uz si byla na nektere kontrole na Slovensku? Co to zek doktor k pojisteni

Děkuji za Vaší reakci! na kontrole jsem byla jednou a právě mi byla doporučena jedna jediná pojišťovna na Slovensku, která by mě pojistila Union. Ale jak píši výše, nepochodila jsem ani tam! a bylo mi tak řečeno, že v rámci EU se musí o mě na Slovensku postarat. Trvalí pobyt dostanu tak za pět let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
10.3.13 17:07
@Elisz píše:
„Zdravím všechny maminky a těhulky.
Momentálně bydlím v ČR ale budu se stěhovat za přítelem na Slovensko do Trnavi.Jsem na konci 7.měsíce (čekám Daníka).Bohužel nemám žádné informace,jak by to bylo v případě , že budu rodit tam a kde mám zažádat o porodné a jak je to se úřadem príáce a podobně.
Hlášená jsem zatím v Brně na ÚP a pojišťovnu mám zde“česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Kterou můžu používat i v EU. Také mám už rodný list,který jsem si nechala poslat do Prahy k Apostilu,takže ho taktéž můžu používat v EU.
Takže kdyby se tady našla nějaká češka která už na Slovensku žije a rodila tam,tak mi poradte prosííím ! :hug: Nebo slvenky,které ví,jak to chodí u nich…Děkuju moc!
.{color: purple}"***

Zdravím Vás, váš dotaz je tady už nějakou dobu, tak mě zajímá jak jste to vyřešila a zda mi nebudete moc odpovědět na mojí otázku.

Děkuji za Vaší odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
530
10.3.13 17:19

V ramci aEu se o vas postaraji coz ale znamena ze vam daji prvni pomoc a pobyt ani osetreni si v nemocnici nemusote platit.
Jinak vsechy kontroli a dalsi vrci bohuzel ano :-(
Ceska pojistovna vam nic neproplati jelikoz vam rekne ze jste mela zustat a rodit v Cechach..
Jinak myslim ze trvali pobyt muzete dostat i drive nez za pet let.
Jde o to ze mate narok na pojisteni v jakemkoliv dtatu kde mate trvale bydlyste jestli ho nebudete mit na Slovensku nebo prac. potvrzeni tak vas tam jen tak nepojistej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.12.15 21:15

chci rodit na Slovensku

Stěhuji se za přítelem na Slovensko. Pracuji na Moravě. V 6měs. těhotenství se stěhuji na Slovensko. Chci pobírat mateřskou z Cech, ale rodit budu už na Slovensku. Kde to mám hlásit. A co když se vezememe? Dostanu alespoň Potvrzení k trvalému pobytu nebo rovnou občanství? Dítě bude slovenské národnosti i slov. občan. Já postupně taky. Svatbu plánujeme rok po porodu. Myslíte, že někde musím hlásit plán rodit na Slovensku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
7.12.15 22:16

Chci taky rodit na Slovensku

Tehulko Morava, ja resim uplne stejnou situaci. Jsem v sestem mesici a v sedmem se chci stehovat k priteli na Slovensko. Prave patram po tom, co vyridit, co s pojistenim, porodem na SK a materskou a rodicovskym prispevkem, trvalym pobytem atd…no mam v tom celem zmatek a musim vse onlitat a zjistit… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.15 18:00

Tak to už se těším, že se něco nového dozvím....

Milá Niki 195, co to číslo asi znamená, nejsi narozena 19.května??? Až budeš vědět víc tam mi napiš. Děkuji „těchulka morava“. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6431
8.12.15 22:19

Ahoj holky, řeším něco podobného, akorát my bychom tam jeli na 3mesice leden-březen ale s tím, že 28.3.mám termín porodu - takze taky nevim, jak to je s kontrolama a pripadne, kdyby me porod „chytnul“ tam…jak je to s neschopenkou? Jestli se dá převést na SK? Díky za jakékoliv info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat