Za jak dlouho od začátku podnikání nemocenská?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Z podnikání otěhotnět
Milé maminky, potřebovala bych poradit.
Za jak dlouho od začátku podnikání a účasti na nemocenském pojištění mohu odejít na nemocenskou na rizikové těhotenství- nebo ještě lépe za jak dlouho lze otěhotnět, aby měla žena nárok na namocenskou a pak na mateřskou?
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj pokud jsi začala podnikat ,tak tam je doba kdy ti vyplatí mateřskou je myslím něco kolem roku, nejsem si tím 100% jistá,ale také jsem chtěla před těhu začít podnikat a pak jsem raději z toho důvodu zůstala v zaměstnaneckém poměru… jistě tam bude také těch 270 dní což je cca 13m jo a na mateřskou si muséš platit nejenom zdravotni ale i nemocenské pojištění… více bude jistě vědět sociálka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží zda jsi před tím byla zaměstnaná nebo po škole.
Nemocenské pojištění je dobrovolné, takže pokud chceš mateřskou dostat,musíš splňovat(myslím) 270dní placení na nemocenské pojištění. Pokud toto nesplníš a náhodou musíš dříve na rizikové nárok na mateřskou nemáš.
Ještě upozorním, v případě že by jsi plánovala 2 děti.
Pokud by jsi chtěla 2 dítě třeba hned za dva roky a pozastavila si živnost (otevřená může být jen půl roku) nárok na mateřskou u 2 dítěte nemáš. ![]()
Aby jsi měla musela by sis nechat živnostenský list běžet a po půl roce živnost převést na vedlejší činnost, což znamená platit poměrnou část sociálního a zdravotního ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jen doplním, pokud jsi byla do teď zaměstnaná a od začátku podnikání si platíš nemocenské, tak jako OSVČ můžeš dostávat nemocenskou po 3 měsících placení nemocenského. Jinak na PPM (mateřskou) musíš splňovat celkem účast na nemocenském pojištění těch 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na PPM (zahrnuje se i platby během zaměstnání) a z toho v posledních 12-ti měsících to musí být alespoň 180 dní. Pokud by si šla, ale už na rizikový, tak se to počítá těch 12 měsící před nástupem ještě na tu nemocenskou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po prvním dítěti jsem pracovala 9 měsíců v zaměstnání, kde mě propustili. teď jsem 4 měsíce na ÚP, kdybych od června začala podnikat a platila si nemocenskou, za jak dlouho tedy bych mohla otěhotnět a odejít na rizikové na neschopenku, abych dostala tu mateřskou?
Za poslední dva roky jsem tedy splnila těch 270 dnů, kdy jsem byla zaměstnaná. Těch 180 dnů v podnikání zahrnuje i to že bych byla na neschopence a platila si nemocenskou dál ne?
Tím bych dosáhla těch 180 dnů.
Př. Po třech měsících podnikání bych otěhotněla a šla na rizikové..tedy by to šlo dostat nemocenskou a matřskou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
Adriane, zjisti si, kolik bys musela platit nemocenskou, abys vůbec něco dostala. Já jsem byla před lety jako OSVČ, platila jsem si i nemocenskou (celkově jsem platila víc,než nejnižší možné zálohy) a pak jsem si řekla, že nemocenskou využiji. Jaké bylo moje překvapení, když jsem dostala za 10 dnů nemoci 1.000,–Kč, tedy stovku na den. Šla jsem se zeptat na sociálku, jestli si dělají srandu a bylo mi řečeno, že mám být ráda, že mám stovku na den, že jiní podnikatelé mají 40,–Kč na den nemocenskou. Pak jsem se z nemocenské odhlásila a časem se nechala zaměstnat. Tohle už je ale pár let zpátky, mohlo se to dost změnit.
Nemůžeš nepočítat s tím že dáš sociálce pár korun na nemocenskou a oni Ti budou platit mateřskou 13 tisíc. Zkus se podívat, jestli někde není nějaká kalkulačka, určitě mají něco na ministerstvu práce a sociálních věcí, počítala jsem si tam ošetřování, abych alespoň přibližně věděla, kolik dostanu.
Je otázka, jestli se Ti to vůbec vyplatí. Ale nejlepší by bylo někde se zeptat. OSVČ to mají trochu jinak, než zaměstnanci.
- Citovat
- Upravit
OSVČ stačí pro PPM splnit 180 dní.
A obecně platí, že za cca 1000 měsíčně je maximální výše dávky.
Příspěvek upraven 13.05.10 v 13:46
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JaSe píše:
Ahoj,
Adriane, zjisti si, kolik bys musela platit nemocenskou, abys vůbec něco dostala. Já jsem byla před lety jako OSVČ, platila jsem si i nemocenskou (celkově jsem platila víc,než nejnižší možné zálohy) a pak jsem si řekla, že nemocenskou využiji. Jaké bylo moje překvapení, když jsem dostala za 10 dnů nemoci 1.000,–Kč, tedy stovku na den. Šla jsem se zeptat na sociálku, jestli si dělají srandu a bylo mi řečeno, že mám být ráda, že mám stovku na den, že jiní podnikatelé mají 40,–Kč na den nemocenskou. Pak jsem se z nemocenské odhlásila a časem se nechala zaměstnat. Tohle už je ale pár let zpátky, mohlo se to dost změnit.
Nemůžeš nepočítat s tím že dáš sociálce pár korun na nemocenskou a oni Ti budou platit mateřskou 13 tisíc. Zkus se podívat, jestli někde není nějaká kalkulačka, určitě mají něco na ministerstvu práce a sociálních věcí, počítala jsem si tam ošetřování, abych alespoň přibližně věděla, kolik dostanu.
Je otázka, jestli se Ti to vůbec vyplatí. Ale nejlepší by bylo někde se zeptat. OSVČ to mají trochu jinak, než zaměstnanci.
Záleží na tom kolik sis tu nemocenskou platila. Já si platila minimum (to nedostaneš skoro nic) a když jsem zjistila že jsem těhu, začala jsem platit na radu účetní více, abys dostala max. mateřskou musíš tam vložit 12000Kč za poslední kalendářní rok. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže jako pokud nebudu platit nemocenskou(byť 1000 kč měsíčně) celý rok, ale třeba 9 měsíců před nástupem na mateřskou tak dostanu stejně malou mateřskou???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Adriane píše:
Takže jako pokud nebudu platit nemocenskou(byť 1000 kč měsíčně) celý rok, ale třeba 9 měsíců před nástupem na mateřskou tak dostanu stejně malou mateřskou???
Základ je že musíš mít splněno těch 10-11 měsíců placení.
Pokud si budeš platit minimum a poslední měsíc před odchodem na mateřskou tam vložíš 12000Kč tak by jsi měla dostat tu nejvyšší možnou hranici ![]()
takto my to vysvětlil na sociálce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit