Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Morenita píše:
co je to dula?
Lépe KDO je dula -
„Dula“ je starý řecký název, který se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, jež poskytuje především psychickou (ale i fyzickou) oporu nově se rodící matce a přispívá k dobrému startu celé nové rodiny.*
Dula ženě poskytuje emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Těžištěm její práce je nepřetržitá psychická i fyzická podpora ženy během porodu. Klade si za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Dula neposkytuje zdravotnické služby. Nesupluje ani nedubluje práci porodních asistentek ani lékařů, nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku („mothering the mother“).
Morenita taky jsem si všimla,že většina platila jako my těch 60,– den + 500,– partner u porodu.
Stejně nechápu proč se platí za přítele u porodu?!
To je jako pojistka kdyby omdlel tak ať je jistota že ho někdo probere
?Vždyť injekci ani tabletky nedostává tak proč za něj platíme???
Nevíte to holky?Když opominu že to je jen tak … ![]()
co jsou zdravotnické poplatky, platí se za den v porodnici 60,– dříve se platilo i za dítě, ale poplatky za děti do 18 let věku byly zrušené, ne? (2009) takže teď jen za matku.
plus nadstandardní služby dle ceníku porodnice, např. přítomnost partnera (kohokoliv) u porodu, nadstandardní pokoj atd.
jsou různé návrhy vlády, jak se bude s poplatky nakládat dále. jsou i takové, které mluví o 100,– /den pobytu. zatím nebylo nic schváleno ani představeno celkově jako ucelená koncepce ke shcválení.. ale do nového roku může být -a asi bude - všechno jinak.
pro podrobné info dobré najít si str. ministerstva, regulační poplastky po dubnu 2009
je tam celkem jasně napsáno, za co se platí a za co ne..
(platí se za matku 60,–, za dítě 0,– /den pobytu v porodnici. )
MegK píše:
Morenita taky jsem si všimla,že většina platila jako my těch 60,– den + 500,– partner u porodu.
To je jako pojistka kdyby omdlel tak ať je jistota že ho někdo probere?Vždyť injekci ani tabletky nedostává tak proč za něj platíme???
Nevíte to holky?Když opominu že to je jen tak …
je to nadstandardní služba porodnice, i když jí všichni dneska berou jako samozřejmost… není to platba za lékařskou péči, neb ta je u nás nezákonná..
(a on někdy je partner u porodu pro personál pomoc a někdy veliká zátěž
slyšela sjem už ledsjaké zkazky..
)
beru to tak, že je to možnost pro porodnice, jak si přivydělat peníze a opravit sály, šestinedělí, atd.
Brontik píše:nozu píše:To máš pravdu, ale ne při pobytu v nemocnici.
jinak děti do 18 let jsou od poplatků u lékaře osvobozené.
Pouze v porodnici. Ale když tě propustí a pak se tam s ním budeš muset vrátit s vysokou žloutenkou, tak už budete platit oba. (Za pobyt)
v breznu jsme se synem lezeli v nemocnici a nic jsme neplatili. Platilo se to drive, ale potom zrusili VSECHNY poplatky pro deti do 18let. Plati se u nich pouze za recepty.
Nataša píše:MegK píše:
To je jako pojistka kdyby omdlel tak ať je jistota že ho někdo probere?Vždyť injekci ani tabletky nedostává tak proč za něj platíme???
Nevíte to holky?Když opominu že to je jen tak …je to nadstandardní služba porodnice, i když jí všichni dneska berou jako samozřejmost… není to platba za lékařskou péči, neb ta je u nás nezákonná..
beru to tak, že je to možnost pro porodnice, jak si přivydělat peníze a opravit sály, šestinedělí, atd.
(a on někdy je partner u porodu pro personál pomoc a někdy veliká zátěžslyšela sjem už ledsjaké zkazky..
)
No nejhorsi je ze tady v CB otec plati i za to kdyz se jde po sekci s mimcem na detske a jen tak stoji u inkubatoru - to se tam asi plati jak v kine ![]()
zuzka84 píše:Brontik píše:v breznu jsme se synem lezeli v nemocnici a nic jsme neplatili. Platilo se to drive, ale potom zrusili VSECHNY poplatky pro deti do 18let. Plati se u nich pouze za recepty.nozu píše:To máš pravdu, ale ne při pobytu v nemocnici.
jinak děti do 18 let jsou od poplatků u lékaře osvobozené.
Pouze v porodnici. Ale když tě propustí a pak se tam s ním budeš muset vrátit s vysokou žloutenkou, tak už budete platit oba. (Za pobyt)
A můžu se zeptat v jaký?
Nemusíš město, myslím tím krajskou, fakutní a podobně…
Já totiž skoro celý březen trávila pobytem s malou po nemocnicích (2 fakultní) a v obou jsem platila za obě. Dokonce každá to fakturovala jinak. Jedna na mne a na dceru a u té druhé byly obě faktury na dceru - jednou za doprovod…
Teď koukám, že píšeš „tady v ČB“…
Budějcká nemocnice ještě v květnu proplácela poplatky všem. Teda všem, co jí podepsali papír, že je chtěj proplatit. U babičky na to jednou zapomněli a nedávno jí přišla domů upomínka s tím, že pokud to nezaplatí, tak ji navštíví exekutor…
Brontik , se synem jezdime do Motola , coz je fakultka. za deti poplatky zrusili, tak nevim jak je po vas mohli chtit. Mozna se to zmenilo, ale my byli letos v breznu - asi 2,3 dny na ORL
budejicka nemocnice je a.s., takze tam to je tak jak pises, presto za dite po porodu mi tam nic neuctovali, papir jsem podepsala pouze za sebe. ale to uz je rok.
ehm, tak jsem se ptala manzela jeste , neb on tam se synem lezel a nejdriv rekl ze to platil , pak ze nevi … takze nula od nuly posla. on proste uz nevi ![]()
tak jeste koukam na netu, ja mam totiz za to ze jsme za nej uz neplatili (driv jo)
No tak jsem asi fakt mystifikovala, to se moc omlouvam. Na strankach ministerstva zdravotnictvi pisou , ze se neplati pouze za peci o narozene deti a to od porodu do dne propusteni anebo treba kdyz se jedna o jednodenni peci na luzku , coz my mame se synem docela casto a tak me to asi zmatlo a v tom breznu to tedy manzel musel platit. Tak se tu ted stydim stydim
![]()
Zuzko,
jasně, že platil, protože já v tom Motole v březnu taky platila a o tom, že bych neměla mi nikdo neřek ani slovo. V tý první nemocnicijsme se taky divila, když přinesli faktury (buď mě, nebo spolubydlící) a dozvěděla jsem se, že se neplatí pouze v ambulaci, ale za pobyt (a pohotovost) jo…
Právě, že já loni v porodnici za malou taky neplatila, proto mi bylo divný, když jsem půlroku na to za ni platit měla…
A stydět se nemusíš. Alespoň v tom budou mít ti, co je to taky zajímá, jasno
(podle toho, co jsi naznačila máš jiný starosti než to, jestli jste hradili poplatky nebo ne, zvlášť, když jste to uhradili hned a ani jsi u toho nebyla)
Já platila 60 korun za den (za mimčo nic) a 250 korun za přítomnost manžela u porodu (měli jsme slevu, protože jsme v porodce byli na kurzu)… to že u porodu nakonec vlastně nebyl je věc druhá.
Jo a oboje jsme jim museli vnutit.
S RP byl problém, protože mě prý neměli v počítači a za přítomnost jsme pořád nemohli sehnat nějakou PA, která by to chtěla… nooo neměli jsme bejt poctivky a ušetřili bychom ![]()
Brontik, no ted v tom mam konecne jasno … tak to oni to urcite brzo zmeni a budu mit zas hokej ![]()
Jo od srpna 2010 se platí opět za sebe a mimčo jako to bylo v roce 2008
, ale přesnou částku nevím a od ledna už není porodné pro vícerodičky(zůstává pouze pro prvorodičky) ![]()
my platili pouze otce u porodu 500 kč a já jen za sebe 60kč za den,za malého jsem neplatila nic… leželi jsme na jipce havlíčkův brod.