Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, nemáte s tím náhodou někdo zkušenost? Dcera 5,5 roku musí nosit brýle na oční vadu a vadí jí sluníčko (opravdu hodně). Do toho je poměrně divoká, takže nosí nano brýle (ohebné). Dnes dostala nový předpis, tak mě napadlo, nechat udělat i sluneční, protože ten tmavý klip na nano brýle by nejspíš někde ztratila, ulítl by, zničil se..
No a optik mě nahlodal s tím, že na tu vadu by zabarvovací skla vyšly levněji než tmavá. Učitelky v MŠ by brýle nemusely měnit, ale bojím se, aby nebyla ještě více světloplachá, kdyby žila stále v mírném „příšeří“. Že to prostě není pro malé dítě úplně zdravé. V nemocnici má sice špičkovou péči, ale nikdy nám nic nevysvětlí, není čas. Vždycky mám tak dvě rychlé otázky na půl roku a ty jsem si dneska vyplýtvala ![]()
Zatím jsme to řešily kšiltovkou, ale přece jen je to holčička, k šatům se to úplně nehodí a taky jí neustále padá, jak lítá.
Pokud vím, tak se pro děti samozabarvovací skla nedoporučují. Důvodem je, že nikdy nejdou úplně do čira. I v interiéru na nich zůstane tak 8% zabarvení. Venku pak reagují na UV záření, takže se zabarví i když je pod mrakem, ale je dost UV záření. U dětí by to mohlo vést ke světloplachosti. Což je vlastně i to, co potvrzuješ. Zkusila bych tu verzi se slunečním klipem a teprve, kdyby se neosvědčila, tak řešila, co dál.
Jako jediné brýle bych je nepořizovala. Já je mám jako sluneční a často se mi stane, že přes ně nevidím. Zůstanou tmavší než je třeba a je problém. Řešila bych to klipem a tou kšiltovkou. Je to ještě malá holčička, tak si může vzít růžovou kšiltovku i k šatům. Naše malá nosí k šatům tenisky.
Já bych ty zatmavovaci skla nedoporucila nikomu. Všichni které znám a kteří je měli s tím vypadali jak tydýti. ![]()
Na klasické brýle už se dělají ty pridelavaci sluneční skla tak, že to není vůbec vidět, že tam jsou ptidelana a nejsou to obyč sluneční brýle ![]()
Navíc není vhodné, aby dite mělo jen jedny brýle.
@Aspera píše:
Jako jediné brýle bych je nepořizovala. Já je mám jako sluneční a často se mi stane, že přes ně nevidím. Zůstanou tmavší než je třeba a je problém. Řešila bych to klipem a tou kšiltovkou. Je to ještě malá holčička, tak si může vzít růžovou kšiltovku i k šatům. Naše malá nosí k šatům tenisky.
Jo, to ta moje taky
Zrovna dneska měla šaty s flitry a k tomu kecky, jak pršelo. Nechám teda udělat nové brýle nerozbitné „sluneční“ s tmavými skly a jinak bude nosit ty současné čiré. Ten klip je jen na slabý magnet. Kdyby byl nacvakávací, nebo držel nějak mechanicky, jdu do toho, ale takhle si myslím, že ho pohodlně pošle k zemi i ta padající kšiltovka nebo obejmutí kamarádky. Je na to ještě malá a nezastavitelná.
@mokkk píše:
Jo, to ta moje takyZrovna dneska měla šaty s flitry a k tomu kecky, jak pršelo. Nechám teda udělat nové brýle nerozbitné „sluneční“ s tmavými skly a jinak bude nosit ty současné čiré. Ten klip je jen na slabý magnet. Kdyby byl nacvakávací, nebo držel nějak mechanicky, jdu do toho, ale takhle si myslím, že ho pohodlně pošle k zemi i ta padající kšiltovka nebo obejmutí kamarádky. Je na to ještě malá a nezastavitelná.
Dá se sehnat i klip, který nacvakneš na brýle z vrchu, ale chce to trošku opatrnosti při nošení. Ale zase za zkoušku dáš 200Kč a když to nepůjde, necháš udělat brýle.
Dětem se samozabarvovaci skla doporučuji jen na speciální vady, to musí posoudit oční lékař, ne optik.
Nevzpomínám si značku, ale měli jsme dioptrické brýle a k nim patřily na magnet sluneční. Sluneční část byla jen skla s jemnou obroučkou a střed. Staly cca 2,5. Drželo to skvěle, nepadlo to, vypadaly subtilně a nasazení zavládlo i batole, magnet si krásně přitáhl vše na své místo.