Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
AHoj ženy, volám SOS. Občas jezdím se synem autobusem do měsdta, je to cca 1h cesty, zpět nás brává manžel. Jweli jsme zatím 4×. 2× byl zlatý - jiné spolucestující dítě a křupky ho zabavili…po třetí spinkal ale po 4 to byl docela horor. Byl sice unavený, to mělo vliv, ale opravdu se trápil. Nechci aby to nenáviděl, budeme takhle jezdívat často, víceméně tak 4× do měsíce. Chci najíát něco, čím ho zabavit, abychom neobtěžovali ostatní a on byl spokojenej. Čtení nehrozí - mě se dělá zle a jemu nevím, ale nechci riskovat. Trvám na tom, že musí být v kočárku, jednou jsem ho vyndala na kratší trase a hrozně řádil, vymýšlí si, chce chodit, plus to není uplně bezpečné
Jedeme mezi poli, žádné zábavné věci kolem se tedy nedějí..co s tím aby se nenudil? Živý je přiměřeně tomu, že je to kluk ![]()
@Kalla1412 já měla odvahu to zkusit jednou a nikdy více! Ale když potřebuju aby syn někde vydržel tak mu vezmu tablet. On tam má stažené nějaké aplikace tak si buď hraje nebo na youtube sleduje pohádky. To ho zabaví na docela dlouho
U nas pomaha vzit par drobnych hracek, ktere predtim dlouho nevidel (schovat a vytahnout az kdyz je krize). jinak uz jenom krupky a hlavne ten tablet pripadne aspon muj telefon, ve kterem mam hry a aplikace pro nej.
Jo, jo tablet je Ok řešení. My měli nejdříve na první dlouhou cestu (do Chorvatska) DVD přehrávač, ale ten by se ti asi nechtěl tahat. Ale tablet zabere jen málo místa. Jinak my tedy taky rádi sledujeme protijedoucí auta a počítáme cisterny, náklaďáky a traktory a podobný neobvyklý auta. Teď když už je větzší při dlouhých cestách i soutěžíme - kdo první uvidí autobus dostane bod apod. To taky docela zabaví.
@Kalla1412 já myslím, že čím bude starší, tím to bude lepší, každý měsíc bude znát. Já takhle kdysi jezdila se synam každý týden, ale vlakem a v kočáru jsem ho už takhle velkého nemívala. Normálně seděl na klíně a koukal z okna. Cesta trvala asi 40 minut a vždycky se na to hrozně těšil, jezdili jsme takhle několik let.
Taky jedeme hry a pohádky na iPhone nebo tabletu. Jezdíme k rodičům přes 150km, poměrně často a od roku a pul prostě neusne a tohle ji zabaví na celou cestu.
@CokeLady no koupila jsem si tablet k vánocům (to mu bylo 23 měsíců) a od té doby mi ho bere. má tam nějaký zvířátka, auta, výukový kartičky. Dokonce si sám odemkne obrazovku, dá menu najde youtube a tam má v oblíbených Mašinku Tomáše, Prasátko Pepa a Mickeyho klubík a sám si to pouští. Teď začal vstávat kolem půl šesté tak jsem mu začala dávat tablet do pokojíku a on si hodinu pouští v pokojíku a přijde až pak ![]()
@Kalla1412 ahoj
U nás pomáhá jenom jídlo - takže když potřebuju aby někde vydržel v kočárku tak jede hladový a pak to do něj cpu
a autíčka do ruky, nejlíp nějaký který jdou rozložit a já mu je zase složím, on rozloží atd. to vydrží poměrně dlouho
. U pohádky by taky nevydržel, možná tak 5 minut, knížky ho taky nebaví, tablet si taky nedovedu představit, to by hodil na zem
Ale pořád je to 100× lepší, než to bylo s dcerou, s tou se nedalo nikam cestovat ani 15 minut ![]()
V tomhle věku jsme jezdily bez kočárku, seděly vedle sebe na sedačce. A kromě zmíněných jídlo, telefon/tablet (aplikace např. malování, ZOOLA, SoundTouch), dcerku bavil sešit se samolepkama.
Potřebovala s tím teda asistenci, ale vydržela celkem dlouho - v Lidlu teď měli třeba dinosaury. Nebo jiné krajinky, kam si dolepuje zvířátka. Moje brašnička. Je toho dost.
Pak taky malý motorický labyrint, jako tento:
http://www.woodyland.eu/…t-mini-kocka
Opět nejlépe s asistencí. Dělat s tím srandičky.
Samostatná činnost bez tabletu a jídla moc nehrozila.
Další zábava, dělat divadélko, vzít nějakého malého plyšáka, který pak jako skáče po sedadle, klouže se, diví se, komentuje - to taky 20 min dá.
@CokeLady píše:
btw: nejsi ty do toho ještě 2v1 aktuálně s druhým? no to by mě asi odvezli
No su, já jsem dobrodružná povaha, fyzicky mě to nezmáhá, ale potřebuju prostě do Brna někdy víckrát než jednou do týdne, to si beru auto, a když to takhle výjde, nechcu furt tahat auto, ono to je opravdu docela paleta, takhle manžel aspoň nebrblá..a já tam jezdím za zábavou, takže tolik ![]()
@krtek7489 jenže on se mi nevejde na klín
tam sedí břicho ![]()
Jinak k radám.- malého pohádky až tak nebaví, vydrží chvilku a ani nejsem a nechci být majitelkou tabletu, pro nás fakt na nic
takže krom pouštění pohádek a sledování provozu (já si fakt na ten klín nemůžu dát, strašně se mrví, to nevydrží
)?? ![]()
Koukám, že nejsme jediní ![]()
Dcera nesnáší delší omezení pohybu, takže pokud to jde, vyrážíme (autem) na dobu spánku, ale i tak spí jen 3/4 hodiny (doma i 2 hodiny).
U nás hodně pomáhá zpěv, pak taky jídlo. Pak maňásek, vždycky ho někam schovám a vybafnu. Pak taky „leze leze po železe“ a „vařila myšička kašičku“.
Tablet ani přenosný DVD přehrávač nemáme, ale je pravda, že doma se zaujetím kouká na výukové DVD k učení na nočník (pěkná blbárna
, ale pomáhá to u stříhání nehtů
), i když na jiné kreslené pohádky nekouká, takže časem možná něco pořídím a v nouzi nejvyšší to na cestě pustíme.
Ale jinak mě cesta busem na delší vzdálenost taky děsí, pokud by to bylo jen trochu možné, jela bych vlakem v dětském vagónu.
@Mufina mufino, ty budeš taky za chvilku rodit! No neke
sem ani nevěděla..si musím čas od času založit diskuzi, abych se něco dozvěděla taky
@CokeLady ale proč ne? On přece nemusí být bit za to, že bude mít sourozence, být to na mě, sedím jen doma a hekám, ale nechci mu to dělat, není to potřeba, cítím se dobře ![]()
A ani chytrý mobil nemáte? Připadá mi, že to dnes mají všichni. Tam taky ty aplikace jdou. Nevýchovné, ale do veřejných dopravních prostředků toho fakt moc jiného není. Hodinu cesta je prostě už opruz, pro mě určitě, natož pro prcka.
My naštěstí jezdíme jen půl hoďky a to většinou s jídlem vystačíme.
Nebo malinká kreslící tabulka?
A zpátky v autě vám vydrží v pohodě? Co dělá, nemůže to samé dělat v buse? To asi netrvá tak dlouho, co?
@hanika prostě on je na aplikace do telefonu malej, nechápe dotykovou obrazovku, kreslící tabulka je pro větší děti taky. Má 21 m, ne 2,5, příjde mi na to malej. Dneska vydržel v pohodě…V autě je hodnej, to mu nevadí vůbec, vydržží několikahodinové cesty za příbuznými bez hraček, kouká na vozovku nad sedadlem spolujezdce…auto je v klidu, ale v buse má tendence chodit na průzkum
![]()
Vím, kolik mu je. Pisu dle svých deti, co zhruba v tom veku je bavilo, dotykovou obrazovku ovládají od roka. A ne, ze bych je to učila cíleně, proste se zajímají a zkouší a holt ty přístroje se u nás doma vyskytujou.
Třeba nemel tehdy svůj den, kdyz jinak cestuje v pohode.
Nebo ty aplikace můžeš pouštět ty a rychle pochopí, ze ma tapat na obrázky. Zoola a SoundTouch je pro ty nejmenší. Zvířátka nebo věci kolem nás a jejich zvuky.