Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, pokud dělá vše správně tak ho nech jít svým tempem. Moje dcera v devíti měsících dělala to samé, na 4 se vyšplhala v 10 měsících, stoupla si přesně v 11 měsících, posadila v 11 měsících a 4 dnech a lézt začala v roce. Je zcela zdravá, vždy vše dělala tak jak se má a nezastavila se ve vývoji. Já teda psychicky nevydržela a chodili jsme na rehabilitaci, kde si s ní stejně spíš hráli, takže za mě vydrž a nestresuj se ![]()
Ne nemáš
malá začala lézt tak kolem 10měs., ve 12 měs. už sama stála, ve 13 měs sama chodila..ale ještě si sama sedne jen velmi velmi zřídka. ![]()
Malá má 10 měsíců a minulý týden se začala plazit, o 2 dny později začala chodit po čtyřechm za další dva dny si klekla ke gauči a včera se postavila u konferenčáku.
Taky jsem se bála, že je „opožděná“ a pak to šlo ráz na ráz.
Taky bych to nechala být, je to pak hrozně rychlé, každé dítě to má individuálně, když začne lézt o trochu později, nevadí.
Ani jedno moje dítě v 9m nesedělo ani nelezlo. Starší si sednul v 11m, lézt začal až když si stoupnul - v roce, spoelčně s obcházením nábytku. Mladší začal nejdřív pérovat na kolenou, to děla celkem dlouho, plazil se, v roce si stoupnul, v 13m sednul, teprve před tím sedem začal lézt…
Myslím, že ne každé dítě četlo tabulky, tudíž ne každé začne všechno dělat, jakmile tabulka určí
Důležité je, aby si na to přišlo samo, nemělo nějakou asymetrii, která by ho brzdila a co nejdýl lezlo, je fuk, zda poleze od 7m nebo od roka.
Malý taky v 9 měsících nelezl ani neseděl… no od se tedy touhle dobou ještě ani moc neplazil, neutekl mi ani z deky, když jsem ho tam dala… neřeš to, akorát bych tedy omezila to sezení na klíně, jinak ho nech jít jeho tempem.
Buď úplně v klidu, nic vám neuteče… Naše malá je přesný opak, začala v devíti měsících chodit a nutno říct, že občas je to dost „záhul“, tak užívej klídečku ![]()
V klidu buď
Moje Magda si poprvé stoupla v 11 měsících, až potom začala lézt a až potom si sama sedla…takže u nás na roce žádná míra. Ted je jí skoro 13 měsíců a leze po čtyřech jako drak, stoupá si uplně všude snad
, obchází nábytek a sama na zadek si sedne zřídka. Více jí vyhovuje klečení.
Malý plazil od 7m, od 8m začal obcházet nábytek a lozit. Ale sám si sedl až předk prvním rokem.
Každý má svoje tempo.
Zbytečně bych ho neposazovala. V lezení ho zkus namotivovat.
Tak malýmu bude 15.11. už celých 14. měsíců a představ si, že včera se teprve vyhoupl na 4
Starosti si dělat můžeš, ale je to zbytečný ![]()
Ahojky vůbec se tím nestresuj, mě malá začala lézt v 11 měsících a sedla si v roce. Teď je jí 15 měsíců, stojí s oporou a ještě nechodí. Má holt své tempo ![]()
Starší dcera byla se vším strašně napřed, s mladší jsem dělala doma totéž a ta je stejně se vším pozadu, takže jsem se utvrdila v tom, že něco člověk prostě neovlivní ![]()
jen pro uklidnění:
mladší začala sedět v 11m, lézt 2 dny před 1.narozeninama, stát v 13m, první krok v 14m a úplně sama začala chodit v 17m
Dr. sledovala, jestli tam jsou aspoň nějaký pokroky a prý všechno ok, prostě dcera jen „sledovala“ tu zadní věkovou linii pro všechny tyhle milníky, za pár měsíců už nebude poznat rozdíl
![]()
@Miriska naše v kleče „chodila“ a ještě doteď to občas doma dělá, když se jí nechce vstávat
http://www.youtube.com/watch?…
Tak neví, je nám čerstvě devět měsíců a malý se tedy pěkně převalule, válí sudy a pivoduje taky rychle. Ale ten zadeček ne a ne zvednout, na čtyři prostě ne ne a neleze. Rozčiluje se, protože by už tak chtěl, ale většinou udělá to letadlo, ruce, nohy nahoru a bříško na zemi, jak houpačka. Sedí jen u mě na klíně, sám ne.Co myslíte, mám si dělat starosti?