Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Nikdo si ho nikde nechávat nebude. Objednáte ho do neurologické ambulance, lékař ho vyšetří, pošle na vyšetření zobrazovacími metodami a k psychologovi na vyšetření kognitivních funkcí. V tuto chvíli není žádný důvod k tomu, aby byl hospitalizován. Je to stejné jako kdyby šel k zubaři - hodinu stráví na cestě, hodinu v čekárně a 15 minut v ordinaci.
A ano, může prodělat mrtvičku, aniž by o tom věděl.
Také to můžete udělat tak, že ho objednáte vy, v ten daný den ho posadíte do auta a odvezete tam a zpátky. Protože zde hrozí riziko, že i když ho objednáte vy a měl by dojet sám, že se na to vyprdne a nikam nepojede.
@stinga to jste ho spatne odhadla.. nepije, nikdy nekouril. Hrál první ligu ve fotbale do 21 let, potom přišly zranění a musel přestat. Kvůli fotbalu se vykašlal na školu, takže nemá ani maturitu.. ještě do nedavna chodil každý den běhat a rekreačně hrál fotbal. Tedvuz právě jen sedí doma a chřadne
@tutulka123 píše:
Zdravím, potřebovala bych poradit jak nenápadně dotlačit strejdu (55 let) k doktorovi.. po smrti jeho táty strašně sešel, začíná mu ochrnovat horní část těla- ruka, rameno, krk, asi i jazyk, protože hůř mluví. Do toho i kognitivní funkce jsou najednou horší - hodně zapomíná, nemůže se vyžvejknout. To vše během jednoho roku. K doktorovi se bojí, protože asi sám tuší, že to nebude jen tak. Žije se svojí 80 letou mámou, do práce od revoluce nechodí, dříve aktivní sportovec..
Tak jestli 30 let nepracuje, normální asi nebyl nikdy. Doprovodila bych ho k obvodnímu lékaři a popsala všechny neduhy. On by ho měl nasměrovat dál. Pokud nebude chtít, těžko ho tam donutíš násilím. Ale je ještě poměrně mladý, aby takhle rezignoval.
@tutulka123 píše:
@alisekR aha tak to je možné, že ji měl.. jeho táta ji měl 2×..
Zdravotní mu platí jeho máma.. Nevím, jak to všechno z důchodu poplati..
A co sociální pojištění? Vždyť nebude mít důchod. Až tu jeho maminka nebude, tak skončí na ulici.
@Whitedog nabízela jsem mu, že ho objednám na rehabilitace kvůli tomu jak nemůže hýbat rukou - na ty byl zvyklý a říkala jsem si že to bude přijme vic než hned neurologa. Ale nechce nic..
@tutulka123 píše:
@stinga to jste ho spatne odhadla.. nepije, nikdy nekouril. Hrál první ligu ve fotbale do 21 let, potom přišly zranění a musel přestat. Kvůli fotbalu se vykašlal na školu, takže nemá ani maturitu.. ještě do nedavna chodil každý den běhat a rekreačně hrál fotbal. Tedvuz právě jen sedí doma a chřadne
tak musí mít nějakou psychickou poruchu, když není příčina alkohol nebo kouření, přece nikdo normální nezůstane viset rodičům na krku od 22 let do 55 - to musí být dost zvláštní existence
@tutulka123 píše:
@Whitedog nabízela jsem mu, že ho objednám na rehabilitace kvůli tomu jak nemůže hýbat rukou - na ty byl zvyklý a říkala jsem si že to bude přijme vic než hned neurologa. Ale nechce nic..
nelze pomáhat dospělému svéprávnému člověku, který pomoc nechce
@topazio důchod mít nebude žádný. Moje máma (jeho sestra) bydlí sama a už počítá s tím, že ho jednou bude mít u sebe, ačkoliv se jí to samozřejmě nelíbí, protože už je zvyklá na svůj klid a navštěvují se s přítelem..
@tutulka123 píše:
@topazio důchod mít nebude žádný. Moje máma (jeho sestra) bydlí sama a už počítá s tím, že ho jednou bude mít u sebe, ačkoliv se jí to samozřejmě nelíbí, protože už je zvyklá na svůj klid a navštěvují se s přítelem..
![]()
Chudák tvoje maminka.
@stinga jak říkám, ví všechno nejlíp na světě, všechno zná, všechno umí.. několikrát jsme mu nabízeli práci, ale nechtěl.. Nevím, jakej má v sobě blok nebo problém. Ženskou si samozřejmě taky žádnou neudrží, protože kdo by chtěl nemakačenka..
@stinga píše:
nelze pomáhat dospělému svéprávnému člověku, který pomoc nechce
Odepsala mi, že se jednou nastěhuje k mamce zakladatelky. Já bych ho hnala.
@tutulka123 píše:
no to je fakt super strýc - celý život příživníkem - od mládí parazituje na rodičích, a ve stáří bude parazitovat na sestře ![]()
a ještě se o něho bojíš ty, jako neteř ![]()
zaslouží si to on vůbec?
@topazio pořád je to rodina.. ale věřím, že babička nás tady ještě všechny přežije ![]()
@tutulka123 píše:
@topazio pořád je to rodina.. ale věřím, že babička nás tady ještě všechny přežije
Ano to je. Ale on maminku zneužívá a potom bude i tvoji mamku. Tohle není správné. Pomáhat by se mělo ale ne zneužívat druhé.
@topazio píše:
Odepsala mi, že se jednou nastěhuje k mamce zakladatelky. Já bych ho hnala.
já bych ho také hnala, to je nepředstavitelné, jak si někdo dokáže zařídit život vyžíráním ostatních v rodině