Vtáčí při chůzi nožičku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29
30.8.10 13:48

Začínáme chodit

Dobrý den, mám dotaz, syn (11. měsíců) chodí za ruce, ale jednu nožičku vtáčí dovnitř. Co s tím? Respektive můžu s tím něco dělat já nebo je to na doktora? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
30.8.10 13:57

Za ruce se vodit nema !!!!! Nozicky se maji resit az od dvou let.A za ruce nevod!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
30.8.10 14:00

Znám několik případů, kdy maminky vodily děti za ruce a děti pak měly problém s chůzí (samozřejmě to nemusí mít spojitost). Dítě musí začít chodit samo, když už ho chceš vodit, tak maximálně s lehkým přidržováním u boků. Pokud bude v roce SAMO chodit, tak na roční prohlídce doktor(ka) pozná, jestli je to na konzultaci s doktorem nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
30.8.10 14:01

my jsme s vtáčením nožiček sledovaní u ortopedky. Už od kontrolí s kyčlemi. Máme jednoduchý cvik na protahování aby se to srovnalo. (ale měla je dost vtočené už od malinka) lepší se to, teď chodíme po půl roce na kontroly. Dr. mi řekla, že do 6 let se to dá rozcvičit pak už to zatuhne. Pokud ale ještě nechodí jistě tak bych to zatím neřešila. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
30.8.10 14:03

Taky se přimlouvám za to, abyste za ruce nevodili, fyzioterapeutka na rehábce nám to výslovně zakazovala - a nejen nám - všem :wink: . Je možné, že i to vtáčení se pak samo upraví, třeba není na chůzi úplně zralý a získá takhle špatné návyky. Nech ho chodit kolem nábytku, ať se přidržuje sám, ono se mu to upraví. Na rehábce jsem se ze zvědavosti ptala, co se při chronickém vtáčení dělá - prý „tejpování“ neboli zafixování nožičky páskou, ale sama to nedělej, musí to ukázat mudr nebo rehábka. To se ale řeší, až když je to vtáčení patologické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
anonymnia
30.8.10 14:08

tady covek kdyz se na neco zepta tak rovnou dostane nadano za neco co dela ze :-)ale co o tom ten web je ze ti tu vetsina neporadi ale vynadaji :roll: kazdyho vec jak dite uci chodit ne…taky vodime za rucicky…a nozicky zatim neres dokavad nechodi poradne…az zacne chodit sam tak uvidite,..a kdyztak vam doktorka poradi :wink:

• Citovat
  • Upravit
8297
30.8.10 14:09

Mates vtaci jednu nohu, obcas, hlavne kdyz meni smer. Za ruku jsem nevodila, chodit zacal pred par tydny, boticky mel, az kdyz zacal chodit sam, nejdriv mekke, ted ma kvalitni boty s pevnou podrazkou a stejne jednu nohu vtaci, doprcic.
Vim, ze v tomto veku se to vetsinou resi jen sledovanim, tudiz ted na 1,5r prohlidce se budu ptat co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5907
30.8.10 14:22
anonymnia píše:
tady covek kdyz se na neco zepta tak rovnou dostane nadano za neco co dela ze :-)ale co o tom ten web je ze ti tu vetsina neporadi ale vynadaji :roll: kazdyho vec jak dite uci chodit ne…taky vodime za rucicky…a nozicky zatim neres dokavad nechodi poradne…az zacne chodit sam tak uvidite,..a kdyztak vam doktorka poradi :wink:

Tak nevím,ale nemohu souhlasit.Pokud už zakladatelce chodí sám od sebe a oni ho občas vodí za ruce tak prosím,ale pokud sám nechodí,tak je to špatné.Za ruce bych nevodila,protože podle rehabilitační sestry to není chůze,a chůze jako taková se spíše oddálí.S tím vtáčením nožičky,zeptej se doktora,za to nic nedáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
30.8.10 14:52

děkuju za příspěvky, mně to nevadí, když mi někdo vynadá :-D
sám ještě nechodí, jen trochu kolem nábytku. já osobně nevodim, ale babičky… :-?
už jsem jim to zakázala :lol:
 díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
30.8.10 14:55
kattkka píše:
Za ruce se vodit nema !!!!! Nozicky se maji resit az od dvou let.A za ruce nevod!!!!!

Můžu vědět proč se nemá vodit za ruce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.10 14:56
lleennttiillkkaa píše:
kattkka píše:

Většina dětí potřebuje od prvního stoje do chůze urazit dlouhých 4- 5 měsíců, které tráví lezením a obcházením nábytku. Většinou si rodiče myslí, že chůze přichází mnohem dříve. Často se stává, že chtějí tuto fázi zkrátit voděním za ruce, a tím urychlit nástup chůze. Vodění za ruce nemá bohužel s chůzí moc společného a už vůbec ji neurychluje. Dítě se do vás pověsí a reflexně pohybuje nohama. Vaše dobře myšlená pomoc se obrátí spíše proti dítěti, nastává stagnace vývoje. Dítě se fyziologicky nemá kam ve vývoji posunout a nástup chůze se naopak zpomaluje. A tak většina dětí voděných za ruce začíná chodit až kolem 15- 18 měsíce. A jejich rodiče či babičky často končí v ordinacích rehabilitačních lékařů s bolestmi zad. Proto doporučuji nechat své dítě v klidu lézt a obcházet nábytek, nijak nezasahovat do jeho vývoje a chůze přijde tak brzy, jak jen to je u vašeho dítěte možné.

• Citovat
  • Upravit
27247
30.8.10 15:02
Anonymní píše:
lleennttiillkkaa píše:
kattkka píše:
Většina dětí potřebuje od prvního stoje do chůze urazit dlouhých 4- 5 měsíců, které tráví lezením a obcházením nábytku. Většinou si rodiče myslí, že chůze přichází mnohem dříve. Často se stává, že chtějí tuto fázi zkrátit voděním za ruce, a tím urychlit nástup chůze. Vodění za ruce nemá bohužel s chůzí moc společného a už vůbec ji neurychluje. Dítě se do vás pověsí a reflexně pohybuje nohama. Vaše dobře myšlená pomoc se obrátí spíše proti dítěti, nastává stagnace vývoje. Dítě se fyziologicky nemá kam ve vývoji posunout a nástup chůze se naopak zpomaluje. A tak většina dětí voděných za ruce začíná chodit až kolem 15- 18 měsíce. A jejich rodiče či babičky často končí v ordinacích rehabilitačních lékařů s bolestmi zad. Proto doporučuji nechat své dítě v klidu lézt a obcházet nábytek, nijak nezasahovat do jeho vývoje a chůze přijde tak brzy, jak jen to je u vašeho dítěte možné.

Aha. Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
30.8.10 15:22

Ahoj, taky potvrzuji varování, že voděním za ručičky svým dětičkám nevědomky ubližujete, a to byste přece nechtěly, ne? (Jde o učení stability, zatěžování nožiček …)
Dá se to přirovnat k POSAZOVÁNÍ dětí, který se samy od sebe ještě nedovedou posadit. Ničí se jim páteř a vyklenujou žebra ven.
Jednoduchá poučka je - co to dítko ještě samo neumí, tak to s ním nedělat. Samo se neposadí - neposazovat, ještě samo nechodí - nevodit.
A babičkám rázně zakázat a vysvětlit a bohužel hlídat. Oni ty vnoučky a vnučky sice stráááášně milujou, ale na druhou stranu jim s klidem v duši ubližujou posazováním, vozením a přecpáváním kašičkama, přeslazenýma čajíčkama a podobnýma „PROJEVAMA LÁSKY“ :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
30.8.10 15:28

Nám doktorka řekal taky, že za ruce nevodit! Podle mě to je stejné jako posazování, když dítě samo ještě nesedí. Prostě na ten pohyb neni připravené a hotovo. Když dítě pomalu ani neobchází samo nábytek a my už ho „vláčíme“ za ruce, přičemž má ručičky nad hlavou, s chůzí to fakt nemá moc společného. Kdž už, tak až bude s přehledem obcházet nábytek, tak vodit za boky nebo ruce v úrovni jeho ramen (tak jak děti přirozeně drží rovnováhu)

A na vtáčení se zeptat doktora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21474
30.8.10 22:52

klárka mi takhle vtáčela nožičky v roce a půl, když buž stabilně chodila. tety v jeslích poradily dávat boty obráceně a samo se to za pár měsíců spravilo. jen má dodneška trošku chaos v tom, jak mají být správně boty na noze :-) taky jsem jí dávala místo bačkůrek i na doma a do jeslí kvalitní kožené sandálky s pevným kotníkem. sice to lezlo trochu do peněz, ale tohle člověk pro zdraví dítěte fakt neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková