Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Otazka zni jasne - jak začít jíst zdrave? Co kupovat a nekupovat? Co cim nahradit? Na co se vykaslat uplne? Kde a na cem se da taky ušetřit? Taky co pit a nepit? Relativne se snazim. Misto cukru sirupy, vypustit kavu, kupuji drahe oleje - olivovy, kukuricny, domaci vejce. Samozrejme se mnou nesmi na nakup pritel, ten kupuje kraviny. I ja nekdy, aby mi nevycetl, ze nic nekupuju ![]()
@Frogie no dneska, kdyby člověk měl podle všech článků jíst zdravě… tak nejí vůbec, ale tak obecně - nesladit, nebo jen medem a sirupy - javorový, fíkový a kdo ví co ještě, těstoviny a pečivo (nejlépe domácí) celozrnné, káva až tak nezdravá není, když je s mírou, olej nejen olivový (ten třeba já osobně nesnáším) je zdravý, klidně i kvalitní slunečnicový či řepkový, nejzdravější je asi ghí - přepuštěné máslo, nejvíc pít asi vodu a kvalitní čaje, teď jak začínají tepla tak si dělám vodu s čerstvou mátou a a citronem. Pak hodně luštěnin - červená čočka, hrách, cizrna, a jiných pohanka, kuskus, jáhli, mungo fazole a adzuki fazole. co nejméně smažit, maso jíst hovězí a kuřecí či krůtí, ne tlusté, moc nesolit
@Malaga No tak nejak vsechno. Malo ovoce, zeleniny. Hodne peciva. Cukry, mleko. Smazene. V praci nabidka - hranolky, smazene maso, knedlik, zeli - vsude mouka, jsem jak balon. Slazene mineralky. Tak nejak kolem a kolem zadna hitparada.
@Frogie tak místo obědů v práci si vařit sama, dělat si zdravé svačinky, nakrájet si do krabiček zeleninu a ovoce, místo minerálky si třeba udělat chlazený zelený čaj. Mlíko není zase tak špatné, taky ho denně piju, občas si dám sójové, ale rozdíl ceny je zhruba 30 kč takže to není na denní pití. Jo a oříšky jsou taky zravé
ne po kilech, ale sem tam hrst
Já nevím, jestli je dobré hned najednou všechno změnit. Může přijít krizovka a budeš zase zpátky. Asi bych začala neslazenými nápoji, tam se skrývá fakt hodně kalorií…
V prácibych si dala knedlo vepřo, ale knedlíky bych nechala a jako dezert třeba jogurt…
Co se týká zeleniny, tak teprve začíná sezona, takže si můžeš začít dělat do práce zeleninové saláty.
kamarádka teda teď „ujíždí“ na smoothie…takže k ní nechodím na kafe, ale na mixovaný babán s červenou řepou ![]()
Souhlas se vším, co je už psáno
Plus ještě semínka (lněné, chia…).
@Tereza1986 jo chia semínka se zapomněla ![]()
@Malaga smoothie teď denně snídám já i dcera, super vynález co? ![]()
@Idril
smoothie teď jede, všude se o něm píše, mluví. Čekám, co zase přijde za výzkum, že je něco špatně ![]()
@Frogie Ahoj. Já jsem začala už tedy před měsícem. Dávám si malé body k zvládnutí… a mám i neděli
odměnou. Někdo to odporučuje někdo e, třeba to časem odbourám, ale potřebuju občas zakousnout něco zakázaného… Nechci ani tolik hubnout jako trošku 3-5kilo se hodí, ale potřebuji zlepšit zdravotní situaci, nikterak vážnou, ale už obtěžující…
Začala jsem postupně nahrazovat zdravější večeři ( to byl hlavní problém)
Potom jsem si dala pitný režim
Snídaně
Ted se chystám na mouky zítra si jdu pro špaldovou, kukuřičnou, ovesnou mám qa pohankovou
Taky jsem si začala dělat smothie a když vím, že na mě jde mlsota, tak zapiju tohle
Jde to, ale jak řikam. Nechci hubnout, chci se zbavit svým vnitřních problémů ![]()
+teda ono se to nezdá, ale chodit rovně
Pro mě nepřekonatelný cíl
@Frogie Já ted přehodnotila stravování - zatím u sebe. Vypouštím bílou mouku. Zařadila jsem hodně čerstvé zeleniny i ovoce. Pít hlavně vodu nebo neslazený čaj. Kafe aspol nesladím. Pokud pečivo, tak lisovaný tmavý chleba, knackebrot. Jím tvarohy, sýry, šunky nad 92% masa, sem tam tuňáka. Z mas hlavně krůtí, ryby, občas si dám hovězí nebo libové vepřové. Nesmažím (ale to jsem nikdy moc nedělala, jen občas)
Samozřejmě žádné sladkosti, popř čokoládu nad 80% kakaa.
jinak samozřejmě i děti a muž mají jídelníček pozměněný - ale tam to tolik nehrotím
Oni neváží tolik co já ![]()
@DeTer píše: +teda ono se to nezdá, ale chodit rovněPro mě nepřekonatelný cíl
pro mě též ![]()