Žádaly byste odklad?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
verulicek
25.2.15 17:47

@Samamama já taky doufám, že ne :-D geniální jsem nebyla..jen asi extrémně zvídavá. Muselo to se mnou být celkem náročné..samé otázky, pusa mi pořád jela..ve školce místo spaní mi musely učitelky dávat počítat příklady a já jsem vyžadovala známky :twisted: číst jsem se prý naučila sama na hřbitově (trávila jsem tam s babičkou dost času a jediné dvě činnosti, co se tam daly dělat bylo slabikování náhrobků a škrtání sirkou - taky dovednost k nezaplacení u školkového dítěte :cert: )

• Citovat
  • Upravit
3364
25.2.15 17:50

Ahoj, už to tady zaznělo, ale v pedagogicko-psychologické poradně udělají dítěti test školní zralosti a podle toho ti dají doporučení, kterým bych se řídila. Není to o inteligenci, ale o tom, co všechno už dítě zvládá a to se mění s věkem. Děti, které jdou do školy, aniž zvládají potřebné věci, se pak ve škole zbytečně trápí, ale o rok později už by to zvládaly bez problémů. Naopak jsou děti, kterým ani rok odkladu nepomůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
25.2.15 17:50

Tohle se opravdu nedá řešit v předstihu. Musíš počkat, jaká bude v těch pěti, pěti a půl letech, a až podle toho se rozhodovat. Jenom podle data narození bych se určitě neřídila - vlastní zkušenost.
Mám holku červencovou a taky jsem kdysi přemýšlela, že by šla do školy až o rok později. Už dobře dva roky o tom ani neuvažuju a letos v září řádně nastoupí - ano, bude jedna z nejmladších ve třídě, ale nebojím se, že se neprosadí, je šikovná, komunikativní, už umí spoustu věcí navíc oproti vrstevníkům. Prostě nevidím důvod, proč ji nechat planět ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
25.2.15 17:52

@verulicek :mrgreen: je jedno, odkud umíš číst, hlavně že umíš. A umět rozdělat oheň je taky důležitý, to tě mohli vzít předčasně i do skauta :mrgreen:.
Taky nechápu argument „prodloužit dětství“ :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6388
25.2.15 17:53
@hanucha píše:
Dcera se měla narodit 6.9., nakonec se narodila až 21. a dala jsem ji do školy dřív. Školu zvládá bez problémů. Kdyby vylezla už v srpnu, tak jsem nemusela běhat po psychologických vyšetřeních apod. Jde o zralost dítěte a ne o datum :nevim:

takže jsi ji dala v čerstvých 6 letech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
25.2.15 17:59

Nežádala bych. Ne kvůli tomu, že se měla narodit 12.9. a narodila se o 14dní dřív (což je i tak v termínu) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
25.2.15 18:00

Ne, nežádala bych jen kvůli datu narození. Syn je srpnový, měl odklad, ale ne kvůli tomu. Dcera je taky srpnová, uvidím, jak na tom bude, jestli bude v pohodě, do školy normálně nastoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
25.2.15 18:02

@pavlats Nebuď blázen. Má dcera nějaké příznaky, že je „o rok slabší“? Moje je 24.8., a i když je skoro nejmenší, o odkladu rozhodně neuvažuju, je chytrá a šikovná, a rozhodně by jí rok ve školce neprospěl. Kamarádka má dceru o deset dní mladší (3.9., termín měli 28.9.) a budou zapisovat „dřív“ - malá je hodně šikovná a nemá cenu, aby rok ztratila.

Do předškolní třídy Ti ji dají, na školu připraví, a holt kdyby to vypadalo na odklad, tak to posoudí PPP na jaře. Ale jak jsem pochopila, je jí 4,5, to máš fakt hafo času…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
25.2.15 18:03
@Samamama píše:
Takový důvod odkladu nechápu, pokud k tomu není jiný důvod, nějaké dceřino zaostávání. Vlastně nechápu odklady obecně, tedy v té míře, v jaké se dnes vyskytují. A kdybych měla šikovné dítě narozené 12.9., tak bych naopak zkusila, aby ho vzali do školy dříve, tedy jakoby byl narozený do konce srpna toho daného roku.

naprosto souhlasím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
25.2.15 18:20

Soudit podle data narození je blbost
soudit bys měla dle její zralosti, pokud se sama neumíš rozhodnout, tak běž do PPP tam ti poradí

jinak já osobně jsem spíš pro dřívější nástupy do školy :think: mám děti říjnové a budu chtít (pokud to bude možné dle PPP), aby šly do školy v 5 letech a 10 měsících

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
25.2.15 18:33

Nečetla jsem odpovědi… reaguji na původní dotaz..

mám syna narozeného v červnu předčasně… jeho termín porodu byl přelom srpen, září…
v současné době právě žádám o odklad a čekám, až nás pozvout na ppp../již jsme domluveni/…to vše je ale nepodstatné.. i kdyby nebyl předčasně a byl takto zralý, jak je..tak dávám 100% odklad.. syn je velice hravý, má vyloženě svůj svět a soustředění je taky problém /možná vliv porodu ve 31tt/, je velmi chytrý, ale opravdu ještě hodně dětský a řekla bych, že úrovní je tak 4-5let… takže u něj neváhám.. jsem si jistá.. navíc jeho grafomotorický projev, řeč… prostě máme rok na to, abychom to dohnali..

teď můj třetí– je v srpnu a uvidíme… třeba bude úplně jiný.,. prostě.. nejde paušalizovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25218
25.2.15 19:03
@subsomi píše:
Soudit podle data narození je blbost
soudit bys měla dle její zralosti, pokud se sama neumíš rozhodnout, tak běž do PPP tam ti poradíjinak já osobně jsem spíš pro dřívější nástupy do školy :think: mám děti říjnové a budu chtít (pokud to bude možné dle PPP), aby šly do školy v 5 letech a 10 měsících

To je i moje vize, ale myslím, že to neklapne, zatím se malá projevuje „průměrně“, tak asi půjde normálně :mrgreen: Nicméně by byla asi dost rarita. Z naši maličké vsi šlo loni do první třídy 8 dětí a jen jedno šlo, jak mělo. Všechno ostatní měli odklad. Maminky to braly naprosto automaticky, ani jedna si nepřipouštěla, že by jejich dítě šlo normálně.
Jednou moje kolegyně říkala, když jí šel syn do školy, že zbytečný odklad nadělá hroznou paseku. Tyto maminky zase říkaly, že odklad nikdy neuškodí. Nejsem odborník, nevím a nevím, jaké budou moje děti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
25.2.15 19:04
@SlecnaSally píše:
takže jsi ji dala v čerstvých 6 letech?

ano, když šla do školy poprvé, bylo jí 5 let, 11 měsíců a 10 dní :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
25.2.15 19:08
@Aries6 píše:
Jednou moje kolegyně říkala, když jí šel syn do školy, že zbytečný odklad nadělá hroznou paseku. Tyto maminky zase říkaly, že odklad nikdy neuškodí.

přesně tak, zbytečný odklad napáchá mnohem více škody než užitku
odklad nikdy neuškodí :zed: :zed: :zed: :zed: je pitomost, nelze soudit paušálně, jsou děti pro které je odklad vhodný, ale jsou děti pro které je dokonce vhodné, aby šly do školy v 5 letech a přesto, že jsou nejmladší, tak ve své třídě vynikají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
25.2.15 21:23

A už vůbec nechápu, když se někdo rozhoduje o odkladu u svého dítěte proto, že by ve věku normálního nástupu do školy byl ve třídě s většinou odkladových dětí nejmenší a neuplatnil by se. To už je totálně postavené na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí