Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, asi půl roku se mi na prstech od rukou dělají nepříjemné záděrky konkretně u krajů nehtů.Někdy je to tak otevřené až s těch záděrků teče krev.Je to hodně bolestivé ale je zajimavé, že většinou za týden se to zatáhne a mám na měsíc klid.Nemáte s tímto problémem někdo zkušenost? Asi mi chybí nějaký vitamín,opravdu nevím.Děkuji.
nasla jsem clanecek
http://www.nehtyradka.cz/…-na-zadery-/
uzivas nejake multivitaminy?jinak myslim na kuzi a problemy na ni jsou potreba zinek a vitaminy skupiny B
Díky, na článek jsem mrknul, ale mám na mysli jiný typ záděru - takový nahoře na prstu - prostě prasklina vedoucí od vrchního okraje nehtu dál nahoru na prst. No nic, zajdu na kožní, snad budou vědět.
mirek.111 píše:
Díky, na článek jsem mrknul, ale mám na mysli jiný typ záděru - takový nahoře na prstu - prostě prasklina vedoucí od vrchního okraje nehtu dál nahoru na prst. No nic, zajdu na kožní, snad budou vědět.
jojo,myslim ,ze to bude asi nejlepsi…jinak ja mela klasicky zadery po stranach nehtu,mela jsem fyzicky naracnou praci…ted jak nic nedelam,tak mam ruce vystavni ![]()
ono i drazdi,kdyz se nepouzivaji rukavice pri praci s redidly,saponaty a chemickyma srajdama ![]()
Dvouleté dceři se dělají záděry (taková ta zatržená kůžička), většinou to má na palci nebo ukazováčku. Jí všechno, od masa po mléčné výrobky, má ráda i syrovou zeleninu, ovoce, takže stravu má pestrou.
Máte někdo zkušenost, co na již vzniklé záděry rychle zabírá a čím by se tomu dalo případně předcházet? Jestli tělu chybí něco…
Promazávej nečím mastným. My na to trpíme celá rodina, děje se nám to v zimě. Já nosím rukavice jak klesne teplota pod 10°C.
Ještě mě napadá, jestli si nekouše nehty, to to taky podstatně zhoršuje.
Odjakziva na zadery pomohla drozdova pomazanka. My ji milujem
@Billi Díky za názor. Ne, nehty si nekouše. Záděry se jí dělaly už v létě, takže počasím by to být nemělo, ale je mi jasné, že zima tomu asi nepřidá. Rukavice nosí.
@Samy nám pomáhá to promazávání. Taky to máme celoročně.
A souhlasím s @LindaPraha, že pomáhá droždí. U nás vede polévka.
Ještě mě napadá, že nám to pravidelně mizí u moře. Tak zkusit dělat koupele v mořské soli ![]()
U mě ještě pomáhá nemýt nádobí, u ostatních málo se máchat ve vodě a opravdu důsledně si utírat ruce. Když 3-4× denně promažeme něčím mastným, tak to taky mizí. Když jsem promazávala mimino i 5× denně, tak jsem měla super ruce.
Mamka mi to jako malé léčila tak, že mi na noc promazala ruce nesoleným sádlem a dala mě spát v rukavicích. Taky super metoda.
PS: Nemykám, ale fakt to máme všichni kromě mimina.
@Samy Promazávat a mě pomohly vitamíny (Biotin). Obecně se doporučují vitamíny skupiny B.