Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
vyhlášku stará ministrině nestihla podepsat a nový ministr ji uložil, prozatím k ledu. v platnost nevstoupila.
(taky mám doma dr., navíc dr., jehož specializací byla skoro rok tubera..)
BettyB. píše:
Ještě když jsem četla příspěvek od Natašy,tak mě došlo, že určitě chceme meningokoka a to proto, že mi na něj zemřela v 16 letech spolužačka a kamarádka. Jeden den zdravá jako řípa a další den konec…
Bylo to strašné a rozhodně bych to nikdy nechtěla zažít..asi by mi nikdy nedošlo, jak závažná a rychlá nemoc to je, kdyby se to nestalo…
jenže stejnou zkušenost můžeš mít s úmrtím na pneumokoka, černý kašel, spalničky, tetanus, klíšťovku…
Chápu, že zkušenost k takovému myšlení svádí. S meningokokem to mám podobně - spolužačka na gympl zemřela. Ale důležitější jsou statistiky - poměr riziko nákazy a jejích následků a riziko následků očkování. A vztáhnout to i k věku dítěte.
Nataša píše:
vyhlášku stará ministrině nestihla podepsat a nový ministr ji uložil, prozatím k ledu. v platnost nevstoupila.
(taky mám doma dr., navíc dr., jehož specializací byla skoro rok tubera..)
Aha,mne to doktorka tvrdila jako hotovou vec, jsme mimo Cr a ja si ji sla nechat naockovat- male…a ona mi rekla,ze uz je to zrusene.....nejak jsem potom nepatrala dal…
Miarei píše:
mám doma doktora, takže jsem pro očkováníTy co křičí očkávní ne by si pak měli platit ZE SVÉHO veškeré lékařské úkony a i léky v plné palbě.
Odmítají základní očkování, a pak by chtěly, aby stát platil za něco co ony posraly.
Pacienti by si taky měli hradit léčbu nemocí spojených se špatnou životosprávou, kouřením, užíváním drog, alkoholu apod… ![]()
Já teda mám pocit, že těch co nechtějí žádné očkování je minimum.
Pak jsou ti, kteří více přemýšlí nad tím, jaká jsou rizika očkování a neočkování konkrétních vakcín. A chtěli by mít právo si sami rozhodnout, kdy a co nechají svému dítěti píchnout.
A jak psala Farska, pak by stát měl odškodňovat ty, kterým očkování způsobilo nějakou újmu. Ale ono se to taky těžko dokazuje, že…?
Nataša má pravdu, TBC je stále dle vyhlášky povinné. Přesto se však v několika porodnicích již delší dobu neočkuje, jelikož je to dle některých lékařů non lege artis / jedná se o postupy medicínský neověřené, ty, které nejsou dle aktuálních nejnovějších vědeckých poznatků, zastaralé nebo méně účinné (či až případně nebezpečné)/.
Jinak anonyme dcera má to nešťastné TBC a jednu hexu. Od té doby nic. Budou ji 4 roky. Žádné další očkování nechystáme. Pokud chceš sdílet s někým neočkování, musíš jinam. Očkování je dnes velmi populární a neočkovat znamená téměř vyloučení ze společnosti plnohodnotných rodičů. Což však neznamená, že rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat neexistují. Je jich celkem dost, jen je musíš hledat v jiných vodách než zde. ![]()
Tak ono i když je TBC podle vyhlášky povinná, tak ta vyhláška rozhodně neříká, že musí být naočkována v porodnici…
§ 3
Pravidelné očkování proti tuberkulóze
(1) Očkování proti tuberkulóze se provede nejdříve čtvrtý den a nejpozději do konce šestého týdne po narození dítěte.
(2) Pokud nelze očkování provést podle odstavce 1, provede se až po skončení základního očkování prováděného v rámci pravidelného očkování dětí; to neplatí, jde-li o novorozence patřící do dispenzární skupiny kontaktů s aktivní tuberkulózou, kteří se proti tuberkulóze očkují přednostně před ostatním očkováním. Očkují se jen děti s negativním tuberkulínovým testem.
takže TBC je ještě povinná -to mě úplně zmátlo .Z kalmetizašní stanice nám tento rok ještě nevolali-tak jsem myslela že už to „zabalili“ .I doktorka tvrdila ,že už ji nemusíme dávat. ![]()
Ikdyž pravda dřív jak ne jaře to stejně nehrozí.
Tak ono se tak nějak počítá s tím, že to povinné nebude, tak už to moc neřeší, jde vlastně hlavně o to, že ta vyhláška nestihla vyjít díky volbám.
Anonymní píše:
AHOJKY,je tu někdo, kdo nedal své miminko očkovat vůbec?
Mladšieho syna som mala totálne neočkovaného do takmer 3,5 roka, dcéra je ešte neočkovaná, s očkovaním opatrne začneme po 3. roku.
Poznám ale aj ľudí, ktorí majú úplne neočkované školopovinné deti.
Gábiko a nemáš nembo neměla jsi strach ,že "něco " chytnou? Třaba od cizinců nebo bezdomovců ,nebo v prostředcích hromadné dopravy ,nebo na dovolené? nemo máte nějaký zvláštní režim? Já to prožívala hrozně ani do samoobsluhy jsem s malým nešla.
Režim sme mali normálny, chodili na plávanie, na dovolenky… čokoľvek. Trochu strach som mala, ale nie väčší ako z predčasného očkovania. Ale hlavne som dávala dosť pozor, keď ochoreli…
hmm to je fakt ,blbý je ,že lékaři už nejsou „cvičení“ v rozpoznávání chorob ,které se tak často nevyskytují .Loni tady „proletel černý kašel a známá chodila po doktorech 14 dní než někoho napadlo ,že je to tato nemoc .)
Ale jinak jo ,předčasný očkování ,je nebezpečné -u nás se toho taky báli a nikdo nechtěl "píchnout“ první .
Holky, prosím, abych si to tedy ujasnila: své dítě nemusím nechat vůbec očkovat?? Ani těmi povinnými, tbc, hexa..? Teda ne že bych plánovala jí neočkovat, to radši oočkuju a ať se pak klíďo válí v blátě
T můžu normálně zavolat našemu dr a říct- hele, dr., moje dítě chci neočkovaný- a on to musí akceptovat??
zuzouš píše:
Holky, prosím, abych si to tedy ujasnila: své dítě nemusím nechat vůbec očkovat?? Ani těmi povinnými, tbc, hexa..? Teda ne že bych plánovala jí neočkovat, to radši oočkuju a ať se pak klíďo válí v blátěT můžu normálně zavolat našemu dr a říct- hele, dr., moje dítě chci neočkovaný- a on to musí akceptovat??
ze zákona je to povinné. nicméně težkoo ti dítě v ordinaci doktor vytrhne z náručí, tebe zamkne v čekárně a naočkuje dítě. Takže pokud řekneš ne a budeš na tom trvat, tak nenaočkuje. Následně tě může „stíhat“ sociálka, protože jsi vlastně porušila zákon. Problém je v děravých zákonech - zkrátka v zákoně je napsáno, že očkovat být musí, u většiny vakcín je od kolika měsíců se očkuje, ale už tam není do kdy musí být dítě naočkováno. A tady je prostor pro ty, co očkovat nechtějí. Další možnost uvést různé důvody, proč očkovat nechceš- dítě má teplotu, před týdnem mělo rýmu, příště je to zase kašel.
Ahoj holky,možná trochu jiné téma. Můj malý má 7 měsíců a má pouze 1 očkování a to TBC. Bohužel má takovou silnou reakci, že nemůžeme očkovat. Vypadá to, že ani v 1 roce nebude očkovaný. Mám strach z toho, že by mohl něco chytit. Má někdo stejnou zkušenost a ják jí vyřešil. Už jsem zoufalá chci očkovat.